Elk jaar organiseert BOVAG dealers onder haar leden een onderzoek waarin de relatie tussen dealer en importeur wordt onderzocht, ook wel RODI genoemd. Het resultaat wordt elk jaar tijdens het dealercongres uitgedeeld. Al jarenlang denk ik erover om iets met de inhoud van deze rapporten te doen in de vorm van cijferanalyse of iets dergelijks. Elke keer bleef het idee op de plank liggen. Dit jaar heb ik het van de plank gehaald.
RODI 2013
In het RODI onderzoek wordt elke deelnemende dealer 49 stellingen voorgelegd over de importeur waarmee ze zaken doen. Deze stellingen zijn verdeeld in 3 categorien: algemeen, sales en aftersales (slechts 1 stelling over gebruikte wagens/occasions).
Een aantal van deze stellingen zijn:
– (Algemeen) – Mijn importeur houdt mij goed op de hoogte van zijn plannen met betrekking tot het dealernetwerk
– (Algemeen) – Ik ben tevreden over de “content” van de merksite, welke de importeur mij ter beschikking stelt voor onze bedrijfswebsite
– (Sales) – De reclame die de importeur maakt van nieuwe auto’s vormt een goede verkoopondersteuning
– (Sales) – Ik ben tevreden over de mate waarin mijn bedrijf profiteert van de afspraken die de importeur maakt met rental maatschappijen
– (Aftersales) – Ik ben tevreden over de technische ondersteuning door mijn importeur
– (Aftersales) – Ik ben tevreden over het aantal goedgekeurde garantieclaims
Kortom een heel scala stellingen waarmee een deelnemende dealer de importeur kan beoordelen. Niet elke dealer van elke organisatie werkt overigens mee. Hierdoor kan BOVAG niet van elk merk een representatief cijfer uitrekenen. In 2013 werden 3102 uitnodigingen voor invulling RODI verzonden, van 26,9% kwam een ingevuld formulier retour. Enkele merken waarvan respons laag was: BMW, Chevolet, Jaguar, Jeep, Lancia, Land rover, Mercedes, Ssang yong en Subaru.
Het doel van dit onderzoek is voor BOVAG om de dealers/dealerverenigingen te ondersteunen in de gesprekken die gevoerd worden met importeurs.
RODI 2013 uitslag
De winnaar van RODI2013 was Volvo. In 2012 waren ze nog verslagen door Toyota/Lexus. Het eindcijfer dat de Volvo dealers hun importeur gaf: 8,7. Gegeven het feit dat aantal responsen tov 2012 gehalveerd was, is dat best knap.
Hekkensluiter is Nissan met een waardering van 4,4.
De complete ranglijst 2013 is als volgt (nogmaals aantal merken zijn niet opgenomen wegens te lage respons):
Het complete onderzoek is te downloaden op de site van Aumacon/DealerSupportNet: http://www.dealersupportnet.nl/static/downloadcenter/2014/03/rodi-2013.pdf
Meerjarig waarderingscijfer
Nu komt het stuk waar ik een toevoeging aan wil(de) maken. Het leek me vooral interessant om de waarderingscijfers over meerdere jaren te bekijken. Gelukkig hoefde ik dit monnikenklusje niet zelf te maken. Aumacon is zo vriendelijk geweest om de waarderingscijfers over de afgelopen 11 jaar al in een tabelletje te zetten. Leuk tabelletje, maar ik had vooral moeite om snel te kunnen zien welke groei/daling elk merk had doorgemaakt.
Om dit inzichtelijk te maken heb ik de data overgenomen in excel, beetje bewerkt en gebruik gemaakt van een excel2013 toevoeging: Sparklines. Deze visualisatiemogelijkheid is vooral ideaal om in een grote brei van data in een tabel snel inzicht te krijgen over de trend en snel inzicht in hoogte- en dieptepunt.
De sparkline versies van meerjarig RODI onderzoek per merk zijn als volgt:
Door de sparklines zijn nu snel een aantal zaken in te zien:
– Volvo heeft nog nooit zo’n hoge waardering gehad
– Audi en Volkswagen zijn redelijk steady
– Toyota/Lexus heeft nog nooit zo’n hoge waardering gehad en is al jarenlang stijgende
– Suzuki zit in een dip, net zoals Fiat
RODI versus nieuwverkopen
Ik heb ook even gekeken of er een leuk vergelijk was tussen nieuwverkoopcijfers en RODI-waardering. Bij sommige merken lijkt er een verband te zijn, maar bij genoeg merken ook weer niet:
Brongegevens
Zelf spelen met deze data? De gebruikte data staat hier: rodi2013-sparkline
Belangrijke noot: sparklines zijn enkel zichtbaar in excel2013 of hoger!