Huidige status van eerst uitgegeven kentekens

Begin juni werd het eerste kenteken in de elfde serie qua kentekencombinaties uitgegeven. Kenteken GBB-01-B werd op een Volvo EX30 gemonteerd en uitgeleverd aan de KNRM. De eerste van een serie krijgt bij personenauto’s veelal landelijke aandacht. Als zo’n eerste kenteken echter niet meer rondrijdt dan verdwijnt hij met een stille trom. Een overzicht van huidige stand van zaken qua eerst uitgegeven kentekens.

Hoe zat het ook alweer met die kentekencombinaties?

Sinds begin 1951 is de RDW begonnen met het uitgegeven van kentekens die bleven behoren aan het voertuig. Voor deze reeks waren kentekens gekoppeld aan de persoon en daarnaast verbonden aan provincies. Kenteken.tv heeft een interactieve tijdlijn gemaakt waarbij de geschiedenis van kentekens gevisualiseerd wordt.

Bij het nieuwe kentekensysteem werd ook een eerste kentekencombinatie verzonnen. In 1965 raakten door de groei van het Nederlandse wagenpark echter de mogelijke combinaties op, waardoor een tweede kentekencombinatie (ook wel omgekeerde kentekens genoemd) werd geïntroduceerd.

Inmiddels zijn we dus bij personenauto’s bij de elfde kentekencombinatie uitgekomen. De opbouw van de kentekencombinatie, ook wel sidecode genoemd, loopt door tot en met nummer veertien. RDW is al druk bezig om in samenspraak met het Ministerie nieuwe reeksen te verzinnen.

Sidecode 1 – ND-00-01

Het eerst uitgegeven kenteken in 1951 begon niet bij AA. In plaats daarvan werd gekozen voor de enigzins lukraak lijkende letter N en ook gevolgd met letter D. Het eerste kenteken werd uitgereikt aan Hr.J.K.Leijen, directeur van Veilig Verkeer Nederland. Aan de voor- en achterkant van een Ford Taunus werden de platen gemonteerd.

De exacte datum dat deze Ford gesloopt werd, is mij niet bekend. In het forum van Het Nederlands Kentekenarchief staat een anekdote over de kentekenplaten van deze Ford:

Op 4 november 2016 verschijnt het volgende bericht van Eduard Hattuma.

Wat ik in mijn hand houd, is een uniek historisch voorwerp: het eerste Nederlandse kenteken volgens het nog altijd bestaande landelijke systeem.
De plaat is gefabriceerd door GEPAL DEN HAAG.
Dit bedrijf bestaat nog en is gevestigd in Zwijndrecht, zie www.gepal.nl
De nummerplaat is in 1951 geschroefd op de voorbumper van de Ford Taunus uit 1950 van de heer J.K.Leyen.
Dit gebeurde op nogal grove wijze met boorgaten door de N en de laatste nul.
De laatste (zevende) eigenaar Hans Laus, autojournalist uit Soest heeft de nummerplaat jarenlang bewaard tegen zijn garagemuur.
Het kentekenbewijs ND-00-01 was ooit geschonken aan het Nationaal Automuseum en is misschien nog altijd in het bezit van het Louwman Museum.

Wouter Duijndam

Bij dit bericht zit de volgende foto:

Bron: http://www.hetnederlandschekentekenarchief.nl/hnka/index.php?topic=2.0

Sidecode 2 – 00-01-AD

De tweede kentekencombinatie werd op 1 oktober 1965 op een Volvo geschroefd. Ook van deze auto is op moment van schrijven onbekend wanneer deze tot zijn einde in het Nederlandse kentekenregister is gekomen.

Sidecode 3 – 00-AD-01

Kenteken 00-AD-01 werd in 1971 geïntroduceerd. In Het Vrije Volk stond bij aankondiging hiervan een interessante foto van het kenteken, een Toyota en een dame op de motorkap:

Overigens bestaat kenteken 00-AD-11 nog wel. Ook dit kenteken is gekoppeld aan een Toyota, model 1000.

Sidecode 4 – DB-01-BB

DB-01-BB werd op 3 oktober 1978 op een BMW van de heer Weierink uit Overijssel gemonteerd.

Bron: Algemeen Dagblad dd 3 oktober 1978

Over de exacte datum dat deze geimporteerde BMW weer van de hand is gedaan, zou de heer Weierink nog iets kunnen vertellen. In 2019 stond hij in ieder geval nog in het Algemeen Dagblad met een artikel en daaruit bleek dat hij de kentekenplaat nog steeds in zijn bezit heeft!

Sidecode 5 – DB-BB-01

In de jaren tachtig van de vorige eeuw werden geen enkele nieuwe kentekenserie uitgegeven bij personenauto’s. Pas op 3 september 1991 stond Minister Maij-Weggen klaar om aan de burgermeester van Veendam (tevens vestigingsplaats van RDW) om kenteken DB-BB-01 symbolisch te overhandigen:

De echte (kleinere) kentekenplaten werden op een Peugeot 605 gemonteerd. Deze Peugeot is met dank aan Finnik qua historie vanaf 2003 te volgen. In dat jaar werd de auto eigendom van een particulier. In 2006 werd de auto bij een autobedrijf ingeruild en 14 dagen later doorverkocht aan een ander autobedrijf. Dit autobedrijf heeft de auto tot en met 2011 in bezit gehouden. Op 15 maart 2011 is de auto gedemonteerd en zijn vermoedelijk de kentekenplaten bij de oud ijzer boer terechtgekomen.

Sidecode 6 – 01-DB-BB

In 1999 was het alweer de beurt aan de zesde kentekencombinatie. Minister Netelenbos overhandigde het eerste kenteken uit deze serie, namelijk 01-DB-BB, aan Gemiva SVG-Groep (instelling voor zorg- en dienstverlening aan mensen met een handicap).

In juni 1999 schakelde RDW vervroegd om naar nieuwe kenteken. Dit is inmiddels een traditie geworden.

Kenteken 01-DB-BB behoorde toe aan een Mercedes Sprinter. Al in september 1999 werd de auto overgeschreven naar een fleetowner. In januari 2012 nam een particulier de auto over. Twee jaar in 2014 werd de auto overgeschreven naar een autobedrijf. Op 28 maart 2024, oftewel bijna 10 jaar na de overname door het autobedrijf, heeft het kenteken de status “Tijdelijk ongeldig – Het voertuig is gestolen, gedemonteerd of het kenteken is vervangen door een ander kenteken.” gekregen.

Sidecode 7 – 01-GBB-1

De aanleiding voor deze blog is het eerst uitgegeven kenteken van sidecode 7. Dit was het eerste kenteken waarbij in plaats van combinatie van 2 cijfers of 2 letters, ineens drie letters achter elkaar een plekje kregen op het kenteken.

Bij sidecode 6 was het eerste kenteken uitgereikt aan een zorginstelling. Bij sidecode 7 ging dat iets anders.

Kenteken 01-GBB-1 werd op 19 mei 2008 met veel festiviteiten uitgereikt door Minister Eurlings, samen met toenmalig RDW directeur Johan Hakkenberg.

DRIEBERGEN – Minister Eurlings (r) reikt maandag in Driebergen het eerste nieuwe nummerbord uit aan de eigenaar. Het gaat om het eerste nummerbord met de combinatie 2 cijfers – 3 letters – 1 cijfer. Op de foto bevestigd Minister Eurlings samen met de heer Hakkenberg, directeur van RDW, het eerste nieuwe kenteken. ANP PHOTO SANDER KONING

Plaats van handeling was de IVA in Driebergen. De kentekenplaten werden gemonteerd op een Volkswagen Golf Plus. Deze Golf Plus werd niet overhandigd aan een goed doel organisatie, maar was gewoon eigendom van een particulier: de heer Antonides uit Ermelo.

Deze Golf Plus bleef vervolgens tot in 2024 zonder problemen in eigendom bij de heer Antonides. De precieze reden is vooralsnog onbekend, maar op 6 juli 2024 wordt de auto overgeschreven aan een autobedrijf.

Daags na opname in bedrijfsvoorraad van dit autobedrijf wordt de auto op de landelijke portalen geadverteerd. In de advertentietekst wordt met geen woord gerept over het unieke element van deze Volkswagen qua zwarte letters en cijfers op kentekenplaat. Bij de advertentie zitten meerdere foto’s waaronder deze:

Op 20 juli 2024 is een particulier overtuigd en maakt op basis van de vraagprijs van € 4.900 een winnend bod. Heel lang heeft deze particulier vervolgens niet met deze Volkswagen in Nederland rondgereden, want op 13 augustus verdwijnt deze zwarte auto naar het buitenland. Bij export moet tegenwoordig beide kentekenplaten ingeleverd worden en worden ze ter plekke doorgeknipt. Daarmee is kenteken 01-GBB-1 nu officieel niet meer in Nederland beschikbaar.

Sidecode 8 – 1-KBB-00

Op 5 maart 2013 staat Johan Hakkenberg wederom klaar bij de uitgifte van een eerste kenteken. Ditmaal staat er een witte Kia Picanto klaar. Het eerste kenteken 1-KBB-00 wordt gemonteerd op deze auto en overgedragen aan Save the Children.

In juli 2015 koopt een particulier deze Picanto. Tot april 2018 wordt de Zuidkoreaan gereden en vervolgens weer verkocht aan een autobedrijf. In oktober 2018 heeft een andere particulier de auto gekocht, maar paar maanden later wordt hij alweer van de hand gedaan. Sinds juli 2019 rijdt de auto echter bij een nieuw particulieer baasje. En volgens de laatste kentekengegevens gaat het nog goed met deze auto.

Sidecode 9 – GB-001-B

Bij uitgifte van eerste kenteken van sidecode 9 was er wel weer een Minister beschikbaar. Minister Melanie Schultz van Haegen en Ab van Ravenstein (directeur RDW) overhandigde het eerste kenteken en bijbehorende Kia Rio aan Babette van Veen, ambassadrice van stichting Het Vergeten Kind.

In 2018 is deze Kia alweer verkocht aan een particulier. In 2022 werd de Kia weer verkocht aan een autobedrijf en sinds juli 2022 staat de Kia op naam van een andere particulier.

Sidecode 10 – G-001-BB

Kenteken.tv was bij de uitgifte van sidecode 10 aanwezig. Kenteken G-001-BB werd daarbij onthuld op een BMW i3. Deze BMW was destijds voor Natuurmonumenten bestemd. De BMW is in 2022 door een leasemaatschappij overgenomen.

Of de BMW nog steeds door Natuurmonumenten wordt gebruikt, is mij onbekend.

Eerste lichte bedrijfswagens kentekens

Bij personenauto’s wordt door RDW een persmoment gekozen om aandacht te krijgen. Bij andere kentekenseries is dat niet gebruikelijk. Zo worden nieuwe kentekenseries bij lichte bedrijfswagens stilletjes geïntroduceerd. Deze voertuigcategorie is vooral bestemd voor voertuigen die als werktuig worden ingezet. En na duizenden kilometers trouwe dienst worden deze auto’s van de hand gedaan en vaak is dat richting een ander land. Daarom is het niet helemaal vreemd dat de meeste eerst uitgegeven kentekens bij deze voertuigcategorie al lang in het buitenland rijden:

VB-BB-01 – gesloopt juni 2010
01-VB-BB – juni 2021 tijdelijk ongeldig
01-VBB-1 – september 2020 geëxporteerd
1-VBB-00 – juni 2024 geëxporteerd
V-001-BB – juli 2019 geëxporteerd
VBB-01-B – december 2022 geëxporteerd
V-01-BBB – januari 2024 op naam van leasemaatschappij