Afgelopen periode zijn er diverse nieuwe verbeteringen doorgevoerd. Vooral de applicaties waarmee je allerlei dwarsdoorsnedes door het rijdend of geëxporteerd Nederlands wagenpark kan maken, heeft hierbij aandacht gekregen. Het gaat hierbij om uitbreidingen van de diensten “Hoeveel zijn er nog?” en “Hoeveel zijn er weg?“. Ook zijn de voorbereidingen getroffen voor de lijstjesedities van Kenteken.tv eind 2024 en begin 2025.
Europese voertuigcategorieën
We komen uit een tijd waarbij elk land zijn eigen verzameling goedkeuringsgegevens voor gekentekende voertuigen bijhield. Sinds de jaren negentig wordt er stapsgewijs steeds meer gebruik gemaakt in de Europese unie van toelating van voertuigen op basis van Europese typegoedkeuringen. En deze gegevens worden stapsgewijs ook steeds leidender in het Nederlands kentekenregister.
Nederlandse voertuigsoorten
Sinds jaar en dag maakt RDW gebruik van een relatief simpele voertuigindeling zoals Personauto, Bedrijfsauto, Oplegger, Bromfiets, Aanhangwagen. En bij meerdere voertuigsoorten was er ook nog een subindeling genaamd inrichting. Zowel de voertuigsoorten als inrichtingsoorten waren echter te beperkend. Zo is meest voorkomende inrichting bij personenauto’s geregistreerd in 2023 en 2024 inrichting “Stationwagen”. Nu zijn Nederlanders dol op dit koetswerk, maar de meest populaire Volvo in deze jaren met inrichting “Stationwagen” is een Volvo XC40 en Volvo EX30. En dat zijn beide modellen die in de markt meer getypeerd worden als SUV.
Ook bij voertuigsoorten zitten allerlei beperkingen. Voertuigsoort Bedrijfsauto bestaat grofweg uit 3 subsoorten: lichte bedrijfswagens, zware bedrijfswagens tot 12 ton en nog zwaardere bedrijfswagens. En in de voertuigcategorie “Bromfiets” zit tegenwoordig type voertuigen als bromfiets, snorfiets, brommobiel en speed pedelecs.
De oorspronkelijke Nederlandse voertuigindeling was dus langzamerhand toe aan vervanging. De inmiddels beperkte opzet leidde tot allerlei problemen.
Verschillende voertuigdefinities leidt tot problemen
In diverse Nederlandse wetgeving staan op diverse plekken definities van voertuigen. En deze verschillen geregeld van de definities die inmiddels op Europees gebied gebruikt worden. Een bekend voorbeeld in de Nederlandse situatie is het verschil tussen definities van bedrijfswagens en personenauto’s vanuit voertuigregelgeving en belastingregelgeving. Zo waren specifieke bedrijfswagenconfiguraties volgens belastingregels geen grijs kenteken. En dat heeft menig voertuigeigenaar zoals leasemaatschappijen soms onverwachte extra kostenposten opgeleverd.
Eerder dit jaar heeft RDW een uitvoeringstoets opgeleverd die specifiek op dit probleem inspeelde. En daarbij het advies heeft gegeven om de definities van voertuig te harmoniseren en daarbij de Europese definitie leidend te laten zijn.
Europese voertuigcategorieën
De Europese definitie voor voertuigcategorieën is op het eerste oog moeilijk leesbaar, maar het bevat standaard al meer gelaagdheid. Op RDW.nl staat een overzicht van de meest voorkomende categorieën., waarbij de structuur bestaat uit 1 letter en 1 cijfer, waarbij de letters staan voor:
- M = Motorvoertuigen bestemd voor vervoer van personen
- N = Motorvoertuigen bestemd voor vervoer van goederen
- O = Voertuigen getrokken door een motorvoertuig (zoals een aanhanger of oplegger)
- L = Gemotoriseerde twee- en driewielers, en (relatief) lichte vierwielers (qua motorisatie en/of gewicht)
- C of T = Land- of bosbouw motorvoertuigen
- R of S = Getrokken land- of bosbouwvoertuigen
De diensten “Hoeveel zijn er nog?” en “Hoeveel zijn er weg?” gebruiken vanaf nu als basis de Europese voertuigcategorieën voor voertuigsoort selectie. De oude manier van RDW is ook nog beschikbaar, maar zal later uitgefaseerd worden.
Deze nieuwe mogelijkheid vervult een lang gekoesterde wens om op een makkelijke manier inzichten te maken over registraties van lichte bedrijfswagens (N1) of de microcars (L6 of L7).
Zo kan je nu in een handomdraai de impact van de nieuwe invoering van BPM regelgeving op lichte bedrijfswagens zien. Er is namelijk een flinke piek te zien in 2024 registraties van voertuigen met voertuigcategorie N1:
Gemiddeldes
Geregeld worden vragen gesteld om allerlei dwarsdoorsnedes te maken van het Nederlands wagenpark waaronder vragen over gewichten, leeftijden en prijzen. Daarom zijn er twee nieuwe uitbreidingen “Hoeveel zijn er nog?” toegevoegd die deze vragen geautomatiseerd beantwoorden.
Indien data beschikbaar zijn nu per zoekactie de volgende inzichten te achterhalen:
- Gemiddelde leeftijd
- Gemiddelde catalogusprijs
- Gemiddeld gewicht
- Gemiddelde lengte
- Gemiddelde breedte
- Gemiddelde hoogte
Zo zijn deze gemiddeldes voor personenauto’s met bouwjaar 2005 of nieuwer als volgt:
Per veld wordt ook de dekking van het veld als percentage van totaal aantal gevonden records getoond. Dit geeft een indicatie of het gemiddelde representatief is voor gehele reeks.
Voor de leeftijd wordt bij berekening het jaar van datum toelating internationaal (ook wel bouwjaar genoemd) afgetrokken van huidig jaar. Dat is niet de zuiverste vorm van leeftijd berekening, maar strookt wel met marktsentiment dat een auto uit december vorig jaar als 1 jaar oud wordt gezien als het nieuwe jaar is gestart.
Grafiek gemiddelde catalogusprijs per bouwjaar
Naast berekende gemiddeldes over de gehele zoekresultaat is er nog een grafiek toegevoegd. Catalogusprijs is sinds 1 juli 2005 verplicht bij registratie van nieuwe personenauto’s en lichte bedrijfswagens. In deze gevallen wordt zowel het gemiddelde berekend als een grafiek getoond. Dit is gemiddelde catalogusprijs van Tesla’s op basis van huidig wagenpark:
Duidelijk in de grafiek is de flinke daling van gemiddelde catalogusprijs te zien sinds de introductie van Model 3 in 2019 en later Model Y.
Tellerstandmonitor beschikbaar per voertuigsoort
Al enkele jaren biedt Kenteken.tv de mogelijkheid om tellerstand oordelen van personenauto’s te analyseren. Er is echter ook een andere voertuigcategorie waarbij tellerstandoordelen bijgehouden worden. Met de ombouw naar Europese voertuigcategorieën is ook de RDW tellerstand monitor nu ook in staat om een monitor te tonen van lichte bedrijfswagens: https://kenteken.tv/rdw-tellerstandmonitor.php?euvtgcat=n1
Daarmee is mooi vergelijk mogelijk tussen personenauto’s en deze voertuigcategorie:
Item | Personenauto | Lichte bedrijfswagen |
Totaal voertuigen | 9.525.382 | 1.141.518 |
Logische tellerstand | 72,1 % | 79,3 % |
Onlogische tellerstand | 1,8 % | 2,7 % |
Geen oordeel over tellerstand | 25,8 % | 17,6 % |
Tellerstand niet geregistreerd | 0,3 % | 0,5 % |
KentekenInformatie vervangt KentekenScore
Al jarenlang biedt Kenteken.tv een kenteken opvraagdienst genaamd KentekenScore. Door de veelvoud van mogelijkheden waaronder bij RDW zelf om kentekengegevens op te vragen, gaf de variant op Kenteken.tv een andere kijk op de materie. Het toonde namelijk met allerlei scores en metertjes op basis van belangrijke voertuiggegevens, zoals “gewicht per vermogen”, “Prijs per pk” of “Vermogen per 1000cc”.
In de loop der jaren waren aan deze pagina al paar andere inzichten toegevoegd zoals APK keuringen en meldingen per APK keuring indien beschikbaar.
Het RDW opendata platform biedt echter tientallen meer mogelijkheden. Daarom zijn alle mogelijke velden die op basis van een kenteken opvraagbaar zijn, toegevoegd aan de pagina. Aangezien daarmee de lading van de pagina niet meer enkel en alleen op scores op basis van een kenteken richt, is de complete dienst omgedoopt naar KentekenInformatie.
Andere wijzigingen
Op gebied van look-and-feel heeft de site paar kleine wijzigingen gekregen. Zo wordt nu bij alle knoppen een schakering gebruikt voor de kleurstelling. Ook zijn er diverse performance verbeteringen doorgevoerd.