Vanavond begint één van de grootste sportspektakels van de wereld, het WK voetbal in 2014. Land van handeling is afgelopen dagen veelvuldig in het nieuws verschenen: Brazilie. Op zoek naar nieuwe dwarsdoorsnedes in onze data bhadden we binnen VWE een simpel plan: hoeveel voertuigen geproduceerd in Brazilie rijden er momenteel in Nederland rond? Leuke vraag, maar zeer lastig precies te beantwoorden. In deze posting de eerste tussenstand van de zoektocht naar Braziliaanse schones.
Brazilie, groot producerend land
Het grootste land van Zuid-Amerika is door de automotive wereld al zeer lang geleden ontdekt als mogelijke lokatie voor fabrieken. Deze fabrieken kregen in de jaren zestig van de vorige eeuw hun eerste start. Op Wikipedia wordt dit keurig beschreven.
In 1956 werd nabij São Paulo, de Romi-Isetta geproduceerd, een voertuig speciaal voor Brazilie gebouwd. In 1958 startte Toyota de productie van de Land cruiser in Brazilie. Een jaar daarna begon in São Bernardo do Campo Volkswagen met haar eerste fabriek. Deze fabriek kreeg in Europa veel faam, want de oer-Kever werd hier nog jarenlang geproduceerd.
In de jaren daarna begonnen steeds meer grote automotive merken lokaties te openen in Brazilie. Veelal diende deze fabrieken als springplanken voor het Amerikaanse continent. Ook kende Brazilie bepaalde importverboden, waardoor enkel lokaal geproduceerde voertuigen werden toegelaten. In de jaren negentig kwam aan deze verboden echter een einde, waardoor een belangrijke noodzaak om lokaal aanwezig te zijn voor veel automotive merken wegviel.
Begin deze eeuw kwam Brazilie economisch steeds meer op stoom. En waar economien opstomen, zijn de wereldwijde automotive concerns als de kippen bij. Als paddenstoelen schoten de fabrieken uit de grond, en Brazilie steeg in de lijst van grootste voertuigproducerende landen.
Momenteel neemt Brazilie ongeveer plek nummer 7 in, hoger dan Frankrijk.
Datazoektocht
Voor de data-analyse van het rijdend wagenpark uit Brazilie konden we meerdere wegen bewandelen. Helaas bleek al snel dat al deze wegen ook bewandeld moeten worden. Of het gaat lukken om alle wegen te bewandelen voordat het WK is geeindigd, weet ik nog niet. Veelal wandel ik in de avonduren, en dat zijn nu net ook de avonden waarop in Brazilie fanatiek achter een bal wordt gerend….
Allereerst zijn we begonnen met de aanname dat er niet veel in Brazilie geproduceerde voertuigen rondrijden in Nederland. Hiervoor zijn meerdere redenen. In Europa kennen we namelijk redelijk strenge regelgeving rondom typegoedkeuringen. Omwille van logistiek produceren veel Europese merken in Europa voor de Europese markt. Ook worden in Brazilie speciale modellen geproduceerd die vooral beter met de omstandigheden van het Zuidamerikaanse markt overweg kunnen.
Weg 1 – WMI codes
Als eerste snelweg hebben we gebruik gemaakt van een standaard. Sinds begin jaren tachtig hebben (grote) fabrikanten zich geconformeerd aan een standaard opbouw van een chassisnummer. Sindsdien bestaat een chassisnummer uit 17 karakters, waarbij de eerste 3 gebruikt worden om de fabrikant te herkennen. Deze eerste 3 karakters wordt ook wel World Manufacturer Code genoemd. Ook Brazilie heeft hierin zijn eigen WMI-reeks. Dit zijn er aantal. Voertuigen geproduceerd in Brazilie hebben een WMI code beginnend met 9A-9E, of 93-99.
Zo gezegd, zo gedaan. Uit deze eerste schifting kwam al een interessante lijst met voertuigen voor verdere analyse. Aangezien we hiermee echter enkel voertuigen vanaf jaren tachtig hebben te pakken, moet voor de oudere voertuigen de kronkelpaadjes opgezocht worden…
Uit de eerste lijst komen al enkele interessante voertuigmerken en modellen naar boven. In deel 1 een paar opvallende uitgelicht.
Scania
Direct opvallend in de resultaten was Scania. Bij nadere onderzoek op internet blijkt dit echter helemaal niet vreemd. In 2007 vierde Scania 50jarig bestaan van het merk in Brazilie. In het persbericht hierover werd het volgende gesteld:
Today exactly 50 years have passed since Scania began operations in Brazil, the country with more Scania vehicles than anywhere in the world. Some 40 per cent of all heavy trucks on Brazilian roads carry the Scania brand.
Scania’s long history and strong market position have also left their mark on the local language. In Brazil, the word “Scania” is often used as an expression for a big truck.
With 180,000 vehicles delivered, Brazil is Scania’s largest single market in absolute terms − the next largest is Sweden with 150,000 vehicles. During 15 of the past 20 years, Scania has been the market leader.
Fiat Palio
Op Twitter vroeg ik naar input over Braziliaanse auto’s. Naast Volkswagen werd vooral Fiat Palio genoemd. Deze wereldauto van Fiat wordt sinds 1996 geproduceerd in diverse fabrieken in de wereld, waaronder Brazilie. Deze auto staat iets hoger op de poten, waardoor hij beter geschikt voor minder begaanbare paden. Ook in Nederland is Fiat Palio verkocht. Van de 1321 Palio’s die nog rondrijden in Nederland, komt er welgeteld eentje uit Brazilie. Deze Braziliaan had tot voor kort 2 andere amigos in Nederland, maar beide zijn gedemonteerd. 1 daarvan zelfs pas zeer recent.
Ford Ecosport
Momenteel rijden er in Nederland 2 Ford Ecosports rond die in Brazilie zijn gebouwd. Deze modellen zijn een groot succes in Zuid-Amerika voor Ford, maar heeft (tot voor kort) niet de oversteek gemaakt.
De nieuwe generatie Ecosport wordt wel in Europa geleverd. Driving-Dutchman reed recentelijk in deze nieuwe versie die ook uit Brazilie komt.
Chamonix
Als sluitstuk van de zoektocht deel 1 een bijzonder merk. In de lijst van merken kwam ik namelijk een voor mij onbekend merk tegen: Chamonix. Op eerste oog denk ik bij deze naam aan een bergdorp in Frankrijk. Het blijkt echter ook een autofabrikant te zijn in Brazilie.
Deze fabrikant maakt bijzondere voertuigen. De looks van deze auto’s komen namelijk zeer bekend voor bij de autoliefhebber. Het zijn namelijk regelrechte moderne(re) versies van nostalgische Porsches:
In Nederland rijden er momenteel van deze fabrikant 4 stuks rond: 3 Spyders, 1 Roadster