Afgelopen vrijdag 27 november is door Minister Cora van Nieuwhuijzen het eerste kenteken uitgereikt voor een trekker of officieler genaamd een landbouwvoertuig. Plaats van handeling was Bergenschenhoek aldus het persbericht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Trekkerkenteken TBB-01-B
Het eerste kenteken is niet LBB-01-B zoals ik eerder had begrepen, maar TBB-01-B geworden. De L had gekund als afkorting voor landbouwvoertuigen, maar de T kan natuurlijk ook voor trekker. Toch komt letter L uiteindelijk wel terug bij landbouwvoertuigen. Hoe dat zit kan je verderop lezen in dit artikel.
Qua kentekencombinatie is het kenteken een sidecode 11, oftewel 1 sidecode verder dan de huidige kentekencombinatie voor personenauto’s.
(Land)bouwvoertuigen krijgen slechts één kentekenplaat en deze wordt altijd achterop geplaatst. Er zijn 3 mogelijke modellen van toepassing voor deze categorie:
- 27.1 (langwerpig)
- 27.2 (rechthoekig)
- 27.10 (motor)
Donkerblauwe kentekenplaten zijn toegestaan voor oudere landbouwvoertuigen. Deze trekkers moeten dan een bouwjaar hebben van voor 1 januari 1978. De volgende modellen zijn van toepassing: langwerpig, rechthoekig of model motor (het model 4.1). Deze voertuigen krijgen echter geen ouderwetse uitziende kentekens, maar gewoon eentje uit de nieuw uitgegeven serie.
1 januari 2021
Vanaf 1 januari 2021 wordt er begonnen met de kentekening van zowel landbouwvoertuigen. De registratie- en kentekenplaatplicht geldt echter niet alleen voor deze voertuigcategorie. Ook voor machines met bestuurder die worden gebruikt voor de grond-, weg- en waterbouw en het groenonderhoud krijgen een kenteken.
Kentekens land- en bosbouwaanhangwagens
Ook land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken krijgen per 1 januari 2021 een eigen kenteken. Hiervoor wordt niet de letter O van Opleggers gebruikt, maar wordt een eigen kentekenletter gebruikt, namelijk de letter L.
Ook dit kenteken wordt vanaf sidecode 11 gebruikt en daarmee zal het eerste kenteken voor deze voertuigcategorie het kenteken LBB-01-B worden.
Nog geen registratiegegevens opvraagbaar
Van het eerste trekkerkenteken zijn vooralsnog gegevens opvraagbaar op RDW.nl of via de opendata bronnen van deze organisatie. Vermoedelijk zal dit pas vrij worden gegeven na de officiele invoerdatum, nl 1 januari 2021.
Interessant! Dat betekent dus dat de huidige serie voor personenauto’s de laatste zal zijn met beginletter T, of zouden ze hem hier al overslaan? Zelf heb ik een kenteken uit de vorige serie met beginletters TH.
De L-serie wordt ook gebruikt, voor aanhangers: https://www.rdw.nl/-/media/rdw-documenten/over-rdw/dossiers/201201_factsheet_lrv_kentekenplaatfabrikanten_v2.pdf
Nog een paar voertuigcategorieën erbij en er blijven geen beginletters meer over voor personenauto’s…
Bedankt voor de suggestie. Dit was me nog niet opgevallen. Ik heb het artikel met deze informatie bijgewerkt.