Eerder deze week begon RDW een nieuwe kentekencombinatie voor lichte bedrijfswagens. De overgang gebeurde stilletjes, maar Kenteken.TV was er als de kippen bij. De eerste uit deze nieuwe serie was V-01-BBB. Bij uitgifte van kentekens is er echter ook een lijst van verboden kentekencombinaties, waaronder voor politieke partijen. De uitgifte van BBB was daarom enigzins vreemd. Een paar dagen later blijkt dat RDW toch ingegrepen heeft.
Opbouw kentekencombinaties in Nederland
In Nederland kennen we sinds 1951 een gestructureerde manier van kentekenuitgifte. Hiervoor is een systeem van kentekencombinaties uitgedacht door RDW. De eerste serie, ook wel sidecode genaamd, bestond uit eerst twee letters, vervolgd door twee keer twee cijfers. Het eerste kenteken hierbij was niet AA-00-01, maar ND-00-01. Het tweede kenteken was ND-00-02. Na kenteken ND-99-99 volgde destijds NE-00-01. Later zijn klinkers uitgesloten bij uitgifte van kentekens overigens.
V-01-BBB, eerste kenteken sidecode 12 lichte bedrijfswagens
Afgelopen maandag 8 januari is RDW begonnen met uitgifte van nieuwe kentekencombinatie voor lichte bedrijfswagens: V-01-BBB. En na de eerste volgde natuurlijk V-02-BBB.
Aan het einde van maandag was laatst uitgegeven kenteken V-42-BBB. Een paar dagen later heeft Kenteken.TV een tip ontvangen dat V-43-BBB en opvolgende nummers bij deze BBB reeks niet zijn uitgegeven.
Dit is bevestigd door reeks kentekens op RDW OVI site in te voeren:
Verboden kentekencombinaties
De RDW heeft bij uitgifte van kentekens sinds 1951 steeds meer mogelijke kentekencombinaties uitgesloten. In eerste instantie werd dat gedaan door klinkers niet langer te gebruiken (behalve als eerste karakter bij voertuigcategorie Opleggers). Later zijn er ook allerlei lettercombinaties uitgesloten. Met name lettercombinaties die mogelijkerwijs aanstootgevend konden zijn, zoals GVD, KKK, PSV en aantal politieke partijen.
In verleden heeft RDW bij lichte bedrijfswagens wel VVD uitgegeven. In de commotie hierover bleek ook dat PVV als kentekencombinatie geweerd zou worden. Hierover werd door deze politieke partijen kamervragen gesteld die destijds door Minister Eurlings beantwoord werden. Hierin stelde de Minister het volgende:
Het lijkt er nu op dat bij de reeks V-01-BBB de geschiedenis zich heeft herhaald, maar ditmaal zonder kamervragen (vooralsnog).
Kennelijk heeft RDW in de avonduren een noodgreep uitgevoerd. Niet alleen werden de kentekens V-43-BBB tot en met V-99-BBB niet meer uitgegeven, maar ook alle andere kentekencombinaties in de B-reeks. Zo is V-01-BBD tot en met V-99-BZZ niet uitgegeven. RDW is direct overgegaan naar V-01-DBB. Een verrassende keuze!
T-01-BBB tot en met T-99-BBB wel uitgegeven, T-01-FVD ook
Eind 2021 werd gestart met uitgifte van kentekens voor landbouwvoertuigen. Hiervoor wordt de letter T gebruikt. Op 31 december 2021 heeft RDW voor deze voertuigcategorie T-01-BBB tot en met T-99-BBB uitgegeven. En ook T-01-FVD is gewoon uitgegeven door RDW twitterde ik al eens:
De lettercombinatie BBB werd overigens al jaren geleden bij zware bedrijfswagens uitgegeven. In 2012 was het eerste kenteken 00-BBB-1. Destijds bestond de politieke partij van Caroline van der Plas echter nog niet.
Reactie RDW
Via de persvoorlichting van RDW heb ik de volgende reactie gekregen over het overslaan van aantal kentekencombinaties bij lichte bedrijfswagens:
Het klopt dat de RDW gestopt is met uitgeven van kentekenbewijzen voor lichte bedrijfswagens met de letter B aan het begin van de combinatie met 3 letters en over is gegaan op de combinatie beginnend met de D. Het was niet de bedoeling dat de combinatie BBB gebruikt zou worden, dat was een vergissing. Om te kunnen stoppen met deze combinatie zijn we direct overgegaan naar de D omdat dit technisch gezien het eenvoudigste was en dus het snelste.
Er zijn 42 kentekens afgegeven met de combinatie BBB. Voertuigeigenaren met bezwaren tegen deze combinatie kunnen kosteloos een nieuw kentekenbewijs aanvragen.
Deze keuze van RDW heeft ook invloed op toekomstige eerste kentekens voor personenauto’s. Momenteel loopt de uitgifte van kentekens voor deze voertuigcategorie op zijn einde bij sidecode 10, oftewel 1 letter – drie cijfers – twee letters. Hierna volgt sidecode 11 met drie letters – twee cijfers – 1 letter. Dit zal vermoedelijk in juni 2024 gebeuren.
Sidecode 11 is een langzame kentekencombinatie. Er zijn namelijk meer mogelijke letters dan cijfers beschikbaar. Over 4-5 jaar na introductie van sidecode 11 zal sidecode 12 om de hoek komen. Eerste kenteken zou dan G-01-BBB zijn geweest. Met de kennis van nu en ervanuitgaande dat de Boer Burger Beweging een blijvertje is zal nieuwe kenteken niet meer G-01-BBB worden. Het is nog even de vraag wat het dan wel wordt: G-01-DBB, of G-01-BDB. Antwoord op deze vraag van Kenteken.tv staat nog open.