RDW start uitgifte nieuwe kentekencombinatie personenauto’s

Vanmiddag is bij KNRM in IJmuiden eerste kenteken van kentekencombinatie 11 uitgegeven. Het eerste kenteken is GBB-01-B geworden. Kenteken.tv maakte in januari al de voorspelling dat deze uitgifte zou gaan starten medio juni. Uiteindelijk is het dinsdag 4 juni geworden.

Duurzaamheid en veiligheid

Het eerste kenteken is gemonteerd op een auto die door Volvo Nederland ter beschikking is gesteld. De elektrische Volvo EX30 is overhandigd aan de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij oftewel KNRM. Deze organisatie bestaat dit jaar 200 jaar. En ook RDW heeft een jubileum te vieren, namelijk 75 jarig bestaan. Beide organisaties hebben oog voor duurzaamheid en veiligheid, aldus het officiële persbericht.

Achtergrondinformatie omzetting

Van de vorige keer qua uitreiking heeft RDW lering getrokken. Bij uitreiking van kentekencombinatie 10 waren de systemen van RDW namelijk al iets eerder omgegaan, waardoor ervaren F5 toetsenbordbediendes iets eerder dan het persmoment alles doorhadden. Ditmaal gaat de machinerie pas echt om als het persbericht verstuurd is.

Kenteken.tv was op verzoek van RDW uitgenodigd bij deze uitreiking. Wederom een leuke evenement om bij te wonen eens in de zoveel jaar!

Laatst uitgegeven kenteken sidecode 10

Waar een witte Volvo EX30 uitverkoren was voor uitgifte van het eerste kenteken, is er natuurlijk ook een auto die wordt voorzien van de allerlaatste uitgegeven kenteken van sidecode 10 serie.

Dat is niet Z-999-ZZ geworden. De serie is eerder afgebroken doordat RDW geen invloed wil hebben op registratie van auto’s doordat mensen wachten op uitgifte van nieuwe kentekenserie. Op basis van de vele vragen die ik in afgelopen weken heb gekregen, is deze keuze wel te verdedigen.

Het laatst uitgegeven kenteken voor sidecode 10 is Z-671-SB geworden. Dit kenteken is uitgegeven aan een Audi A3.

5 miljoen mogelijke nieuwe kentekencombinaties?

In de eerste berichtgeving rondom de introductie van het nieuwe kenteken werd onder andere door RTL gesproken over “iets meer dan 5 miljoen”mogelijke nieuwe kentekencombinaties. En daarmee zouden we volgens RDW 8 jaar mee moeten doen. Met sidecode 10 hebben we net geen 5 jaar gedaan.

Het verschil komt vooral doordat sidecode 10 bestaat uit kentekens met drie letters en drie cijfers. Sidecode 11 bestaat uit vier letters en twee cijfers. En dat leidt tot de volgende mogelijke berekening van mogelijke kentekencombinaties:

  • Letter 1 kan de volgende mogelijke letters krijgen: G, H, J, K, N, P, R, S, X en Z, oftewel 10 mogelijkheden
  • Voor letter 2, 3 en 4 zijn er meer letters mogelijk: B, D, F, G, H, J, K, L, N, P, R, S, T, V, X en Z, oftewel 16 mogelijkheden
  • Voor de twee cijfers zijn 99 mogelijkheden, cijfercombinatie 00 wordt namelijk niet gebruikt

De basisberekening met deze grootheden is dan als volgt: 10 x 16 x 16 x 16 x 99 oftewel 4.055.040 maximaal aantal mogelijkheden. Er bestaan echter ook een hele lijst van verboden kentekencombinaties. BBB, GVD, KKK, NSB, PKK, PSV, PVV, SS, SD en SGP doen niet mee. Dat betekent dat er minimaal 42.768 kentekens niet worden uitgegeven vanwege deze verboden combinaties. Dan houden we iets meer dan 4 miljoen kentekens over.

Dat is dus al 1 miljoen dan de schatting die gebruikt werd in RTL nieuws reportage.

Tweede grootheid om looptijd van deze kentekenserie te bepalen is aantal kentekens die voornamelijk voor personenauto’s worden aangevraagd komende jaren. En dan is het handig om even terug te kijken naar het verleden. Kenteken.tv verzamelt namelijk als sinds 2012 laatst uitgegeven kenteken informatie. Daarmee is een uitgebreide database ontstaan waaruit trends gehaald kunnen worden. En ook jaaraantallen. Sinds 1 januari 2018 tot en met juni 2024 (ongeveer 6,5 jaar) zijn er precies 4 miljoen kentekens uitgegeven volgens deze gegevens.

Ervanuitgaande dat het aantal geregistreerde auto’s (zowel nieuw als door import) zich vergelijkbaar ontwikkeld zou mijn inschatting zijn dat tegen het einde van 2030 (oftewel 6,5 jaar) RDW weer een evenement kan organiseren voor de introductie van sidecode 12. Het is nog niet helemaal zeker wat het eerste kenteken tegen die tijd zal worden. G-01-BBB lijkt weinig kans te maken, want V-01-BBB redde het eerder dit jaar ook niet vanwege de link met Boer Burger Beweging. Mijn nog niet bevestigde vermoeden is dat het G-01-BDB moet worden.

Update 5 juni 2024 17:00 uur: Uit navraag van Kenteken.tv bij RDW is gebleken dat de oorspronkelijke berekening aan hun zijde foutief was. De nieuwe berekening van RDW komt ook uit op 4 miljoen mogelijke kentekencombinaties en duur van 6,5 jaar. RDW heeft hieropvolgend haar eigen nieuwsbericht aangepast op rdw.nl.

Net als andere jaren geeft RDW nog geen informatie over wat de combinatie gaat worden bij sidecode 12. Die vraag blijft nog even openstaan komende jaren.