Kenteken.TV bij introductie nieuw kenteken G-001-BB

Al jaren is Kenteken.TV het domein om meer informatie over Nederlandse kentekens te krijgen. Op deze manier heeft Kenteken.TV al twee introductie van kentekens verslagen op afstand. Eerder dit jaar kwam ik in gesprek met de woordvoerster van RDW. Hierbij werd afgesproken dat Kenteken.TV zou worden uitgenodigd voor het officiële overhandigingsmoment van het nieuwe kenteken. Op maandag 19 augustus 2019 iets na 14:00 uur was het zover.

Plaats van handeling

Zoals de gebruikelijk bij de introductie van nieuwe kentekenseries wordt dit gekoppeld aan goed doel. Vanuit een importeur wordt een auto ter beschikking gesteld die vervolgens in samenzijn met de importeur, directeur RDW, vertegenwoordiger goed doel en de Minister verantwoordelijk voor wegverkeer. Een enkele keer wordt van dit patroon afgeweken, als bijvoorbeeld de Minister andere plannen heeft in zijn/haar agenda.

Uitgifte GB-001-B (sidecode 9) aan Het Vergeten Kind door Minister

Zo werd kenteken 1-KBB-00 in 2013 enkel door de directeur van RDW uitgereikt.

Montage van kenteken 1-KBB-00 door directeur RDW Johan Hakkenberg. De Kia Rio was bestemd voor Save the Children

De laatste twee auto’s voor deze feestelijke happening waren door Kia Nederland ter beschikking gesteld. Bij de introductie van de kenteken uit de tiende serie werd echter “gewinkeld” bij een andere importeur.

En zo gebeurde het dat ik op maandagmiddag vlak voor 14:00 uur bij BMW Amsterdam binnenstapte.

De auto

De auto waarop kenteken G-001-BB gemonteerd zou gaan worden, was een BMW i3. Deze auto was niet zomaar gekozen. De keuze was misschien niet geheel verrassend op een elektrisch voertuig gevallen. Volgens RDW-directeur Ab van Ravestein was dit logisch: “We zetten ons in voor minimaal 85% minder CO2-uitstoot in 2050 door verduurzaming van het wegverkeer aan te moedigen. Dat begint met zelf letterlijk het goede voorbeeld te geven.”

Het goede doel

Bij de twee vorige keren hadden de gekozen doelen betrekking op kinderen. Bij een elektrisch voertuig was de keuze voor een goed doel uit de groene hoek logischer. Uiteindelijk is er gekozen voor Natuurmonumenten. Namens deze organisatie wasde directeur aanwezig.

De uitreiking zelf

Vooraf had de communicatieadviseur/woordvoerder van RDW al aangekondigd dat de hele sessie niet lang zou duren. Er waren een paar woorden namens alle organisaties betrokken bij dit persevenement. Aangezien dit persmoment in veel media terugkomt, was het voor een simpele blogschrijver zoals ik interessant te zien, hoe dit allemaal in zijn werk ging. Tussen de professionals kon ik rustig mijn gang gaan om ook mijn foto en video van het moment vast te leggen.

Opvallende afwezige was Minister Cora van Nieuwenhuizen. Zij kon vanwege agenda-perikelen niet aanwezig zijn bij de uitreiking. En waarschijnlijk kon en wilde RDW niet langer wachten met de uitreiking totdat er wel een gaatje vrij zou zijn in haar drukke agenda.

Uitgifte kenteken G-001-BB door Ab van Ravenstein, directeur RDW aan directeur van Natuurmonumenten

Tijdens dit evenement heb ik met verschillende personen gesproken, waaronder met Jur Vos. Al jarenlang bekleedt hij binnen RDW een belangrijke sleutelrol rondom de uitgifte van kentekens. Hij heeft daarmee een schat aan kennis over de geschiedenis en de gangbare processen opgebouwd. En blijkbaar ook lezer van deze blog, want hij wees op een fout in een eerdere posting.

Zo wordt in de sidecode10 serie wel letter L gebruikt voor personenauto’s. Hoogstwaarschijnlijk zal deze letter bij landbouwvoertuigen starten met sidecode11. Waarom bij sidecode9 wel L is overgeslagen, wist hij echter niet te melden.

3 antwoorden op “Kenteken.TV bij introductie nieuw kenteken G-001-BB”

  1. Super voor jou Jasper dat je erbij kon/mocht zijn, zeker ook voor jou een uniek moment!

Reacties zijn gesloten.