Nieuwe kentekenserie sidecode 10 – the day after

Gisteren werd feestelijk de eerste kenteken uit de sidecode10 serie uitgereikt. Bij dit evenement was ik aanwezig op uitnodiging van RDW. In deze day-after posting een aantal opvallende zaken over deze introductie, waaronder mijn radio-optreden, analyse eerste 1.000 nieuwe kentekens en wat was laatste kenteken uit sidecode9 serie?

NPO Radio 1 optreden

Voor de festiviteiten begonnen gistermiddag had ik van verslaggever Martijn van der Zande al berichtje gekregen of we telefonisch contact konden krijgen. Hij zou namelijk die middag ook aanwezig zijn, en hij wilde graag een reportage maken over deze introductie. En zo geschiedde! Deze reportage werd eind van de middag in de uitzending van Nieuws en co op NPO Radio 1 uitgezonden.

In deze leuke reportage komen diverse zaken rondom deze introductie aan bod:

  • Waarom beginnen met letter G?
  • Waar komt die passie voor kentekens vandaan?
  • Waarom is introductie van nieuwe kentekenserie zo spannend?

Met dank aan Martijn heb ik vandaag een kopietje van de reportage gekregen met de toestemming om deze alhier te delen.

Radio rapportage Martijn van der Zande bij introductie nieuwe kentekenserie

Laatst uitgegeven kenteken sidecode 9

Gisteren onderbrak RDW voortijdig de negende kentekenserie voor personenauto’s en startte men met de nieuwe serie. Het is alom bekend geworden wat het eerste kenteken is geworden van deze nieuwe serie. Het is echter niet bekend geworden wat het laatst uitgegeven kenteken van de negende serie is geworden.

Iets over 14:00 is door de importeur van Polaris voor een Sportsman Quad een kenteken aangevraagd bij RDW. Naast personenauto’s en campers krijgt deze voertuigcategorie ook kentekens toebedeeld uit de “personenauto” serie. En zo gebeurde het dat het laatste kenteken uit sidecode 9 serie ZV-183-Z is geworden. Een kentekenplaat die volgens de bijzonderheden veld op kentekenbewijs geen langwerpige plaat achterop krijgt, maar een motorfiets versie (27.10 model).

Kenteken ZV-183-Z – het laatst uitgegeven kenteken uit sidecode 9 serie voor “personenauto’s”

Eerste 1.000 sidecode 10 kentekens analyse

Iets na 14:00 uur werden de interne systemen van RDW omgezet om de nieuwe sidecode 10 kentekens uit te spugen. 3 uur later waren de eerste 999 kentekens uit deze serie al uitgegeven. Dat klinkt als heel snel, of er direct een run is ontstaan. Dat valt echter allemaal wel mee. Op basis van de dag-analyse van kentekenaanvragen die deze site al sinds jaar en dag bijhoudt was gisteren niet exceptioneel. In de laatste dagen voor een maand of de laatste dagen van een kwartaal zijn er hogere dagpieken te noteren:

Over de gehele dag werden gisteren 2.543 kentekenaanvragen gedaan voor “geel” kentekens. 936 daarvan waren nog van de sidecode9 serie.

Bij sidecode 9 werden in de eerste 100 kentekens van de nieuwe serie een aantal kentekens overgeslagen. Bij sidecode 10 zijn alle eerste 999 mogelijkheden van de lettercombinatie G-cijfer-cijfer-cijfer-BB gebruikt. Cijfer 000 wordt namelijk niet uitgegeven.

Als we deze 999 kenteken qua merken analyseren, dan springt 1 merk er bovenuit:

422 van de 999 eerste kentekencombinaties uit deze nieuwe serie zijn voor Opels. Was deze importeur er snel bij? Vermoedelijk was er iets anders aan de hand.

Op zondag 18 augustus zag ik via Twitter namelijk een tweet van een teleurgestelde koper van nieuwe Grandland X. Hij was al enkele dagen in afwachting van de aflevering van zijn nieuwe bolide.

De Opel dealer kon de auto echter niet afleveren, doordat er ergens in het proces tussen dealer – importeur – RDW een digitale kink in de kabel was geslopen. Hierdoor konden er geen kentekens uitgegeven worden en was de uitlevering van nieuwe Opels even gestokt.

“Elk nadeel heb z’n voordeel” heeft ene JC uit betondorp ooit de mensheid geleerd. Waarschijnlijk heeft Opel Nederland namelijk gisteren het proces vlot kunnen trekken met als gelukkige bijkomstigheid dat deze nieuwe Opels voorzien zijn van nieuwe kentekens. Dit was geen bewuste actie van Opel Nederland, bevestigde Sander Jansen, directeur Opel Nederland:

Eén antwoord op “Nieuwe kentekenserie sidecode 10 – the day after”

Reacties zijn gesloten.