November release – Nieuwe tools en updates

Gestaag ontwikkelt het platform Kenteken.tv zich verder uit. Soms moeten er schoonheidsfoutjes worden hersteld en andere keren is er ruimte voor uitbreidingen van bestaande tools of ontwikkeling van nieuwe uitbreidingen. In afgelopen weken zijn er meerdere updates online gezet. Dus een overzicht van de meest in het oog springende wijzigingen.

Nieuwe tool – KentekenWall 3D

Jaren geleden zag ik een datavisualisatie van het periodiek systeem gemaakt in ThreeJs. Direct zag ik mogelijkheden voor een interactieve versie van combinatie kentekens. Al in 2011 maakte ik een statische versie van een gigantisch grid met kentekens. Destijds werd deze visualisatie KentekenWall genaamd. Jaren later werd een variant hiervan gemaakt in de vorm van een collectie afbeeldingen met Suzuki’s Ignis.

Met ThreeJs is het mogelijk om 3D animaties voor webbrowsers te maken. Deze techniek heb ik ook al eens toegepast bij het creeren van een 3D versie van een kentekenplaat. De versie van periodiek systeem bood een nieuwe mogelijkheid om een interactieve versie van een KentekenWall te maken.

Jaren geleden deed ik een eerste poging , maar destijds liep ik vast op allerlei vlakken. Met inmiddels beetje meer ervaring in Javascript, CSS en ThreeJs zag ik recent de kans schoon om een nieuwe poging te wagen:

De eerste testversie staat inmiddels online: https://www.kenteken.tv/kentekenwall3d.php Deze versie kan op basis van parameters merk, model, bouwjaar en/of voertuigsoort een visualisatie maken die standaard maximaal 600 kentekens visualiseert. Hogere aantallen is ook mogelijk, maar daarmee is ook groter risico dat de browser en/of videokaart over zijn nek gaat.

Nieuwste typegoedkeuringen overzichten

Al langere tijd biedt Kenteken.tv mogelijkheden om de typegoedkeuringensets van RDW te doorzoeken. Zo zijn er diverse mogelijkheden gemaakt om gegevens op te vragen op basis van enkel typegoedkeuringsnummer, maar ook op basis van nummer, variant en versie van een Europese typegoedkeuring, of op basis van motorcode. Ook de mogelijkheid om vergelijkbare voertuigen qua typegoedkeuring op basis van kenteken te zoeken kan handig zijn.

Ook wordt er dagelijks gekeken of er nog nieuwe Europese typegoedkeuringen (ook wel EC Whole Vehicle Type Approval genaamd) zijn qua personenauto’s. Deze voertuigcategorie heet in de terminologie van typegoedkeuringen M1. Tezamen is het dus de M1 ECWVTA tracker:

Deze lijst met 150 meest recente typegoedkeuringen heeft een schare volgers. En van 1 van deze volgers kreeg ik een vervolgverzoek: is het mogelijk om soortgelijke lijsten te maken voor andere voertuigcategorieën?

En beetje coderen zijn de volgende overzichten qua nieuwste typegoedkeuringen gemaakt:

Uitbreidingen “Hoeveel zijn er nog?”

Eén van de populairste tools van Kenteken.tv is de tool waarmee je snel dwarsdoorsnedes van het gekentekend wagenpark van Nederland kan maken. Zo kan je in een handomdraai op basis van actuele gegevens uit RDW opendata achterhalen hoeveel Kia’s EV3 er zijn geregistreerd:

Deze tool biedt allerlei mogelijkheden om een globale zoekactie verder te verfijnen en details te achterhalen. Zo staan er op dit moment een terugroepactie open voor 41 exemplaren Lamborghini met inrichting MPV.

Recent had ik een conversatie met een ex-collega. Hij was bezig met een grondige analyse van de tweedehands markt elektrische voertuigen. Met name geïnteresseerd in de aantal registraties van een bepaald merk en model in de afgelopen maanden. Zijn verhaal inspireerde me om een kleine uitbreiding te maken van “Hoeveel zijn er nog?“.

Voor elke zoekactie wordt namelijk nu opgehaald en uitgerekend hoeveel gekentekende voertuigen in laatste 90 dagen qua aansprakelijkheid is veranderd. Een aansprakelijkheidsverandering komt tot uiting in een tenaamstellingsdatum wijziging. Een aansprakelijkheid kan wijzigen als een voertuig wordt ingeruild en opgenomen in de bedrijfsvoorraad van een RDW erkend bedrijf. De aansprakelijkheid kan ook wijzigen als zo’n RDW erkend bedrijf een voertuig op naam set van een zakelijke of particuliere eigenaar. Een hoog percentage ten opzichte van marktgemiddelde kan duiden op veel volatiliteit voor desbetreffend merk en/of model.

Dit is bijvoorbeeld de volatiliteit van een Tesla Model 3 uit 2019 momenteel:

Met 17,7% is Tesla Model 3 2019 overigens niet het model icm bouwjaar met hoogste percentage. Dat is op moment van schrijven weggelegd voor Volvo XC60 uit 2023:

MerkModelBouwjaarAantal laatste 90 dagenTotaalPercentage
VolvoXC6020235813.20818,1%
TeslaModel 320194.47825.25017,7%
ToyotaCH-R20234252.40017,7%
Lynk & Co0120221.3827.87817,5%
VolvoV6020233942.29817,1%
OpelCrossland X20191.3228.08816,1%
Lynk & Co0120231.0636.53416,2%
NissanLeaf 40kwh20193252.01716,1%
Fiat50020225313.30016,1%
OpelMokka20234893.08815,8%
KiaCeed20225313.30015,8%

NOOT: Deze tabel is gebaseerd op aggregatie op basis van merk, handelsbenaming en jaar van datum toelating internationaal. Enkel aggregaties met 2.000 of meer zijn meegenomen in de ranking. Voor leesbaarheid is RDW merk en handelsbenaming herschreven voor deze tabel.

RDW erkenningen monitor

In oktober is ook nog een andere uitbreidingen online gezet waarover nog weinig verteld is: RDW Erkenningen monitor.

Al jarenlang schrijf ik maandelijks per RDW erkenning de aantallen weg op basis van RDW opendata. En 1 keer per jaar haal ik uit het wettelijk jaarverslag van RDW de aantallen volgens deze instantie per 1 januari.

Door de jarenlange vastlegging zijn er trends waarneembaar voor de verschillende RDW erkenningen. Aangezien de gegevens verstopt waren in een databestand op mijn eigen omgeving, was er geen makkelijke manier voor andere personen om deze gegevens te bekijken.

RDW Erkenningen monitor maakt deze gegevens nu wel inzichtelijk in grafiekvorm: