Nederlandse kenteken – handige shortcode, maar dan moet het wel goed gaan

Twitter is een heel mooi medium om snel een groot publiek te bereiken. Heel veel net gestolen voertuigen (van brommers tot auto’s) worden snel getweet om de pakkans te vergroten. Soms worden hierin ook kentekens genoemd om het spotten te vergemakkelijken. Een Nederlandse kenteken is namelijk een vernuftigd klein stukje logica van 6 karakters, waardoor het onthouden makkelijker is. Een tikfout/onthoudfout is echter snel gemaakt, maar zie dat maar te herstellen op Twitter… Een kleine praktijkvoorbeeld van vanochtend met een doorgereden auto in A’dam.

Kenteken, een mooie afkorting

Het Nederlandse kentekensysteem is eigenlijk uniek in Nederland, heb ik wel eens geroepen. Ik heb namelijk nog geen enkel ander systeem gevonden waar je met 6 karakters (de streepjes van een kenteken doen niets feitelijk) miljoenen objecten uniek kan definieren. Feitelijk is een kenteken in Nederland een verkorte code voor het chassisnummer (die zijn meestal 17 karakters lang). Andere coderingssystemen zoals Postcode + huisnummer, telefoonnummers, burgerservicenummers, kadastrale nummers zijn langer dan 6 karakters.

De kracht van een eenvoudige code is dat je het makkelijk kan herkennen en onthouden, maar dan moet het wel goed gaan. Een missertje is gauw gemaakt, zoals uit een praktijkvoorbeeld blijkt.

Praktijkvoorbeeld

Vanochtend vatte journalist Jan Pieter Ekker zijn verbazing samen over een doorgereden auto na een botsing in een enkele tweet:

Vrijwel onmiddelijk kreeg deze tweet veel retweets. Natuurlijk werd het kenteken gelijk door meerdere tweeps via allerhande manieren “gespot”. Hieruit bleek al snel dat kenteken en het beeld van Jan Pieter Ekker niet overeenkwamen. Het kleine lichtblauwe autootje blijkt volgens het kenteken namelijk een grote grijze Mercedes te zijn:

Vanaf dit punt zijn er verschillende mogelijkheden om het verschil te verklaren:

  • Jan Pieter Ekker heeft het goed gezien, alleen de kleine lichtblauwe auto rijdt met verkeerde kentekenplaten rond
  • Jan Pieter Ekker heeft het niet goed gezien/onthouden/ingetikt in alle snelheid van het moment

“Time will tell” waar het verschil vandaan is gekomen.

2 antwoorden op “Nederlandse kenteken – handige shortcode, maar dan moet het wel goed gaan”

  1. Of… de auto reed met gestolen kentekenplaten rond. Dat zou ook kunnen verklaren waarom de bestuurder doorreed. Maar dat is allemaal giswerk natuurlijk!

Reacties zijn gesloten.