RDW – Uitgegeven lettercombinatie ‘NSB’ – meer opvallende details

Vanochtend kwam RDW in het nieuws. Ondanks eerder gedane beloftes werden er afgelopen week toch kentekens uitgegeven met de lettercombinatie ‘NSB’. RDW was tijdens de introductie van de 3-letterige combinatie hier nog zo duidelijk in: dit zou niet mogen gebeuren. Er zijn echter paar kleine opvallende zaken in het gehele verhaal.

Naast het uitsluiten van NSB is er nog een lettercombinatie uitgesloten, maar deze is niet door RDW aangekondigd of gecommuniceerd.

‘Foutje, kan gebeuren’

Zonder een oordeel over RDW te vellen, valt het wel op dat deze situatie niet nieuw is voor RDW. Bij de uitgifte van brom- en snorfietskentekens is al iets soortgelijks gebeurd. Begin 2006 waren namelijk kentekens uitgegeven met de combinatie SS en SD. Deze fout is destijds voor alle kentekens keurig hersteld.

Vorig jaar kwam in het nieuws dat VVD ook als lettercombinatie bij lichte bedrijfswagens waren uitgegeven. Deze uitgifte werd met name bekend door een Carglass reclame met een VVD-kenteken. In deze situatie bood RDW de mogelijkheid om de kentekens gratis om te ruilen.

1 politieke partij staat wel op kenteken

Er is 1 politieke partij die ondanks alle uitgesloten combinaties toch door het gehele verhaal slipt. Deze politieke partij heet D66. Zo is dit kenteken wel een grappige samenloop: D66 2de Kamer

Uitgesloten lettercombinaties

Mede door de eerdere acties heb ik een beetje op de uitgifte van de uitgesloten lettercombinaties (en dan zal je net zien dat ik deze heb gemist….) gelet. Zo werden de lettercombinaties KKK en LPF al overgeslagen zoals aangekondigd.

Details uitgifte NSB

In de communicatie over uitgifte NSB lettercombinaties wordt er gesteld dat er een kleine 100 zijn uitgegeven. Bij controle in onze kopie van het register, blijkt dat er precies  100 zijn uitgegeven. Alle 100 eindigden ze op ‘-NSB-1’ en van deze combinatie zijn ook maar 100 mogelijkheden.

Qua verdeling van de kentekens zijn er maar 2 merken:

Aangezien ik het getal 100 wel erg toevallig vond, ben ik eens gaan kijken naar de tijdstippen van aanvragen van deze kentekens en de daarop volgende lettercombinatie. In deze analyse zie ik 2 opvallende dingen:

– Het lijkt inderdaad dat iemand bij RDW alleen ‘-NSB-1’ als lettercombinatie is vergeten te programmeren, want direct na deze combinatie is de volgende combinatie opgevraagd.

– De lettercombinatie ‘NSD’ is ook overgeslagen. Deze was niet aangekondigd, maar is om dezelfde redenen als uitsluiten SS, SD en NSB ook uitgesloten. Deze lettercombinatie is wel volledig goed uitgesloten.

Kortom, dit lijkt op een slippertje, want RDW houdt dit wel degelijk in de gaten.