Te koop – Nederlandse vanity plates?

Vandaag werd ik getipt over een artikel van GeenStijl over te koop staan van het coolste kenteken, aldus de site. In de letter en cijferreeks van dit kenteken worden linkjes gelegd met andere zaken. Wederom wordt bij dit soort gevallen het gemis van eigen samengestelde lettercombinaties op kentekenplaten genoemd, in het buitenland vanity plates genoemd. Er zijn echter bedrijven en personen die wel degelijk hun “eigen” kenteken kunnen aanschaffen. In deze blogposting de (on)mogelijkheden van vanity plates bij Nederlandse kentekenplaten, door sommige ijdelheidskenteken genoemd.

Vanity plates in buitenland

Er zijn diverse landen in de wereld die vanity plates aanbieden voor een extra bedrag. Vaak is daarbij de regel: hoe korter het kenteken, hoe duurder de plaat. Goed voorbeeld is de staat Florida in de USA. In de reclame van Centraal Beheer Achmea kwam daar recentelijk een mooi voorbeeld van voorbij. Er zijn ook landen waar per ongeluk vanity plates ontstaan. Zo zijn er talloze voorbeelden van met name Duitse en Belgische kentekenplaten die graag gedeeld worden op sociale media als Twitter en Facebook.

Recentelijk kwam ik bijvoorbeeld dit voorbeeld tegen op de Nederlandse snelweg. Dit Nederlands/Duitse bedrijf heeft speciale kentekens geregeld:

Vanity plates in Nederland

Vanity plates komen ook in Nederland voor. Er bestaat geen mogelijkheid om ze op bestelling bij RDW te kopen. Standaard zijn enkele mogelijke lettercombinaties op voorhand door RDW verboden verklaard.  Toch zien we auto’s met kentekens die we onder de noemer vanity plates kunnen scharen. Hoofdzakelijk zijn deze in 2 categorien te verdelen, nl. expres neppe vanity plates en per ongeluk echte vanity plates.

Expres neppe vanity plates

De nep-varianten worden veelal verzonnen voor reclame-uitignen. Zo maken importeurs zoals Seat, Mitsubishi of recentelijk Lexus vaak van vanityplate-achtige kentekens gebruik in hun commercials en/of folders

Dit soort type kentekens kan natuurlijk iedereen met een beetje creativiteit bedenken en maken in online tools.

Per ongeluk echte vanity plates

Deze categorie is natuurlijk interessanter. Als vaste volger van keyword Kenteken op twitter zie ik dat veel mensen als tijdverdrijf kentekens omtoveren tot zinnige of minder zinnige afkortingen. Dit herken ik vanuit mijn jeugd als tijdverdrijf op de achterbank (daar is mijn tik ontstaan waarschijnlijk…). Wij hadden bijvoorbeeld een nieuwe auto met kenteken beginnend met reek DD-DB-, oftewel onze Dik Dertig Duizend Ballen Nissan Primera.

In dezelfde subcategorie past ook het kenteken XX-XX-69 die door GeenStijl tot het coolste kenteken is gebombardeerd. Je hoeft geen afkorting specialist te zijn om met een beetje associatief denken van deze reeks iets te maken, sterker nog slechts een beetje dirty mind is genoeg. Opvallend genoeg wordt dit nog niet uitgebuit door de verkoopster. Voor zover ik nu kan zien, staat de auto ook nergens online te koop, behalve bij GeenStijl. Het wachten is op een slimmerd die deze Lancia koopt, eventueel wrapt en bombardeert tot reclame-auto.

Afgelopen week zag ik ook een tweet van het bedrijf T.B.G.. Dit bedrijf zit via een omweg gratis promotie in het gebruik van een bepaald kenteken in een recente Skoda reclame.

Bedrijfsnamen bestaande uit afkortingen zijn sowieso ideaal om terug te vinden op een kenteken. Zo zouden de TV-zenders SBS en RTL een hele wagenpark met vanity plates kunnen aanleggen. Ook bekende grote bedrijven als KPN en TNT komen terug op kentekens.. Er zijn zelfs bedrijven zoals SNS en NXS internet die kentekenfeesten rondom “hun” reclamekaravaan hebben verzonnen.

Nederlandse vanity plates kopen

Zoals gezegd, Nederlandse vanity plates ontstaan per ongeluk. Toch is het mogelijk om deze vanity plates te kopen. Er zijn hierin 2 manieren:

  1. je koopt een bestaande vanity plate
  2. je houdt de laatst uitgegeven kenteken van RDW strak in de gaten.

Om met het laatste punt te beginnen: met enige kennis van de uitgifte van lettercombinaties en goede afspraken met een importeur van je keuze zou je erop kunnen gokken dat de door jou gewilde vanityplate combinatie op de door jou gewilde auto komt. Garanties dat het goed komt, zal  je niet krijgen, maar het is een poging waard.

Bestaande vanityplates kopen is natuurlijk ook mogelijk. De prijzen zijn verschillend (afhankelijk van vraag- en/of biedprijs), en je krijgt er gratis een auto eromheen. Extra opties bij de auto zijn niet meer mogelijk, dus dat is een groot nadeel. Afhankelijk van de gewilde cijfer- en lettercombinatie zijn het aantal mogelijk te koop staande voertuigen ook afgegrensd. Zo zijn er van de lettercombinatie XX-XX maar 99 kentekens uitgegeven, maar van de lettercombinatie KPN 900 mogelijkheden.

Ook moet je mazzel hebben met je bedrijfsnaam. De Nederlandse Bank kan bijvoorbeeld met de afkorting DNB slechts brom- en snorfietsen terugvinden

Tip! Als je op zoek bent naar een specifieke combinatie, adviseer ik je om slim gebruik te maken van de mogelijkheden van Google. Zo krijg je met de zoekterm “kenteken *-SBS-*” (zonder dubbele quotes)  zoekresultaten van pagina’s met daarin zowel het woord kenteken als een cijfer-letterreeks in formaat van een kenteken.

Welke vanity plates kunnen we verzinnen?

Graag hoor ik in de comments welke vanity plates in Nederland geld waard zouden zijn. Ik laat me graag verrassen!