Chevrolet – Actie check uw kenteken en win

Vanochtend hoorde ik op de radio een actie van Chevrolet rondom kentekens. In deze actie kan je kans maken op een nieuwe Chevy Cruze als je je kenteken aanmeldt voor de actie. Op basis van een trekking zal een winnaar worden gekozen. Kortom, weer eens een echte kentekenloterij. In deze posting een kleine analyse van deze actie.

Actievoorwaarden

Op de actiepagina staat een wervende tekst “Uw Chevrolet is een lot uit de loterij!”. Dit zag ik pas nadat ik een andere zin had gelezen:

Als het aan Chevrolet ligt, gaat iedereen gelukkig de weg op. Want met uw kenteken maakt u kans op één van de prachtige prijzen!* Wint u de nieuwe Cruze Hatchback? Of gaat u naar huis met één van de 100 iPad’s, of 100 Weber BBQ’s?

Uit de actievoorwaarden blijkt overigens dat niet alleen Chevrolet rijders kans maken, maar ook Daewoo rijders.

Kansberekening

Ikzelf rij geen Chevrolet of Daewoo, mijn buurman wel. Als ik met prijsvragen meedoe, dan bedenk ik of ik uberhaupt een realistische kans maak op een prijs. Zo was ik laatst op uitnodiging van Hyundai bij de wedstrijd Nederland – Duitsland in Charkov.

Om zicht te hebben op de kansberekening moet je allereerst weten hoeveel tegenstanders je maximaal kan verwachten.

Met een druk op de knop was dat voor mij te berekenen. Op basis van VWE Trendweb zijn de volgende aantallen geregistreerd op de merken Chevrolet en Daewoo:

  Alle voertuigsoorten Bedrijfsauto Camper Personenauto  
Chevrolet               74.793,00 5.668,00 1.025,00 68.100,00  
Chevrolet usa 8.353,00 1.035,00 157,00 7.161,00  
Daewoo 63.184,00 2,00   63.182,00  

Voor de zekerheid heb ik Chevrolet USA meegenomen in de telling, maar ik betwijfel eerlijk gezegd of deze kans maken in deze loterij. Daarnaast weet ik niet zeker of bedrijfsauto’s aka grijs kentekens meedoen in de loterij.

Als ik deze uitsluit kom ik tot het resultaat dat er maximaal 130-135.000 deelnemers kunnen zijn. In de voorwaarden staat echter dat de prijs alleen uitgekeerd wordt aan de persoon die op het kentekenbewijs staat geregistreerd. Dat sluit m.i. de lease-auto’s uit. Dan blijven er nog 120.000 – 125.000 over.

In de prijzenpot zitten (100 BBQ’s + 100 Ipad 2 + 1 Cruze=) 201 prijzen. De kentekens zijn door middel van een sweepstake van de notaris op voorhand al bepaald.

Dat betekent dat je ongeveer kans 1 op 621 hebt om een prijs te winnen.

Indien het winnende kenteken voor de Cruze niet heeft deelgenomen, wordt er onder de overige inschrijvers een winnaar getrokken. In eerste instantie heb je dus een kans van 1 op 125.000, maar afhankelijk van aantal deelnemers is deze kans in de 2de ronde vele malen groter.

Ik zal in ieder geval mijn buurman tippen voor deze actie, aangezien hij uberhaupt wel interesse had in een nieuwere auto van dit merk.