Datakwaliteit openbare recallinformatie

Sinds november biedt RDW op haar site terugroepregister aan voor Nederlandse voertuigen. Ik vind dit een goed initiatief. Helemaal nieuw was het niet, want op Europees niveau bestaat er langer een centraal gepubliceerde lijst van alle objecten die teruggeroepen moeten worden, van speelgoed tot kleding, van baby wet wipes tot voertuigen. Aangezien productaansprakelijkheid een hoog goed is, is secuurheid van belang. In dit geval een voorbeeld van 2 bronnen, 2 waarheden.

RAPEX

RAPEX heet het Europese publicatie systeem van recalls waar dan ook in de Europa geregistreerd. De site is verre van toegankelijk http://ec.europa.eu/consumers/safety/rapex/index_en.htm. Je moet per week de items doorzoeken. Er bestaat wel een RSS feed en een zoekmachine, maar erg doorzoekbaar is het niet.

RAPEX logo

RecalledProduct.org

Een site die het makkelijker maakt om RAPEX te doorzoeken, is de site http://recalledproducts.org/ . Deze van origine Engelse site heeft de informatie van RAPEX gestructureerd en biedt zodoende de mogelijkheid om in handomdraai alleen recalls van motor vehicles te tonen. Erg handig!

De site genereert ook enkele statistieken. De 2 opvallendste zijn deze:

rapex-top-reporting-countries

rapex-top-country-origin

Verschil in data

Aangezien recalledproducts.org een handige RSS feed heeft voor motorvoertuigen, viel mijn oog deze week op een recall voor een Kia Picanto. Aangezien er 1 voor onze deur staat, was ik benieuwd of de mijne in aanmerking zou komen. Dit is de originele aankondiging:

RAPEX Kia Picanto
RAPEX Kia Picanto

Het belangrijkste staat bij de rode pijl, namelijk de reeks van chassisnummers die getroffen zijn:  KNABE311ACT108179 up to KNABX515ACT000506

Aangezien mijn Kia het chassisnummer KNABX511ACT****** heeft, klinkt dat alsof hij affected is.

Voor de doublecheck heb ik natuurlijk ook RDW.nl terugroepregister bekeken. Dit kan op 2 manieren:

 1. Op merk-model https://terugroepregister.rdw.nl/Pages/Terugroepregister.aspx
 2. Op kenteken https://ovi.rdw.nl/Default.aspx

De laatste is natuurlijk het handigste. Als ik echter op kenteken zoek, zou er geen recall zijn:

rdw-terugroep-94rnd2

Als ik via merk-model zoek, krijg ik een terugroep actie voorgeschoteld voor een Kia Picanto:

rdw-terugroep-kia-picanto

In deze beschrijving geen specifieke identificatie informatie over voertuigen die wel of niet hiervoor in aanmerking komen.

Conclusie

Ik denk dat ik morgen maar even Kia contacteer om te achterhalen welke bron in dit geval juist is. Het is mij in ieder geval duidelijk dat de wereld van teruproepacties niet zo eenduidig is als gewenst.

UPDATE 29-01-2013 11:00 – Zojuist Kia dealer gesproken, volgens de medewerker staat er geen campagne open voor mijn Kia. De dealer zal dit bij de afdeling garantie van Kia Nederland nogmaals navragen.

UPDATE 29-01-2013 15:30 – Wederom Kia dealer gesproken, in het garantiesysteem staat geen campagne voor mijn auto open, dus er is geen recall… lijkt mij een gevalletje “Computer says no”.

Kia Denemarken

Het vreemde is dat er op Kiamotors.dk (officiele Deense Kia site) wel degelijk een document staat met uitgebreide beschrijving: http://www.forhandler.kiamotors.dk/teknik/serviceinfo/num/2012-065-Bremsekaliber%20bag%20-%20Picanto-TA.pdf

Als ik deze technische service bulletin echter verder uitpluis, dan word ik uiteindelijk toch niet veel wijzer. Mijn Deens is niet allerbeste, maar er staan wel 2 opvallende zaken over de mogelijke reeks van chassisnummers in:

 1. Op pagina 1: Berørte VIN range: Fra KNABX312ACT024229 til KNABX311ACT169876
 2. In bijlage document staat lijst van chassisnummers van origineel in Denemarken geleverde Kia’s

Afgezien van het feit dat in bulk een hele lijst van volledige chassisnummers openbaar beschikbaar is, roepen beide zaken nog meer vragen op ten opzichte van eerder gepubliceerde informatie in deze posting.

RAPEX VIN-reeks: KNABE311ACT108179 up to KNABX515ACT000506

Kia service bulletin VIN-reeks: KNABX312ACT024229 til KNABX311ACT169876

Niet echt consistent…Natuurlijk staat mijn chassisnummer niet in de Deense lijst, maar op basis van de laatste 6 karakters die je als productienummer kan lezen, heb ik weer vermoeden dat mijn Picanto niet erbij hoort.

Oftewel, case nog niet closed.

Kiaclub.nl

op het forum voor Kia bezitters is inmiddels ook wat traffic gekomen van mensen in bezit van Picanto die wel/niet in aanmerking komen voor deze recall: http://www.kiaclub.nl/topic/8232-problemen-nieuwe-picanto/page__st__20

2 antwoorden op “Datakwaliteit openbare recallinformatie”

 1. Ik probeer hier even in het kort uit te leggen, wat u als consument kan met deze op de genoemde websites vermelde informatie.

  Wellicht is dit nog voor verbetering varbaar, niet ondenkbaar is dat de betreffende informatie u op het verkeerde been kan helpen.

  De vermelde VIN range op de RAPEX website geeft niet aan, dat uw voertuig, wanneer deze binnen de range valt, onder de betreffende terugroepactie valt. Wellicht is het wel zo bedoeld bij opgave, tussen het eerste en laatste voertuig van de range kunnen voertuigen zitten, die niet onder de betreffende terugroepactie vallen.

  Het intoetsen van het VIN nummer op de website van de RDW geeft u of er wel of niet een terugroepactie voor het betreffende voertuig is geregistreerd. Op de website wordt precies aangegeven, wat de aangegeven omschrijving precies inhoudt. Er is namelijk sprake van afhankelijkheid van de aangeleverde informatie.

  Het publiceren van genoemde informatie is voor u als consument in ieder geval zinvol geweest; U heeft uiteindelijk (dit wordt op de website van de RDW ook geadviseerd) bij uw dealer kunnen vaststellen dat voor uw auto geen terugroepactie van toepassing is. Tenslotte, dit is doorgaans zo georganiseerd, in een gezamelijk raadpleegbaar systeem houden de voertuigfabrikant, de locale vestiging en de dealers real-time bij welke voertuigen zijn gerepareerd en welke nog niet. Dat lijkt me een geruststellende gedachte.

  1. Bedankt voor de heldere reactie.

   U schetst duidelijk waar de schoen wringt. Het is feitelijk een aaneenschakeling van informatieschakels. De originele bron is Kia fabrikant die “iets” heeft gepubliceerd. Bij elke schakel gaat er informatie verloren in de vorm van vertaling of versimpeling. Kortom er is grote kans op versnippering van informatie.

   In dit geval start de onduidelijkheid door de andere documenten die suggesties oproepen dat mijn voertuig wel degelijk “affected” is:
   – alle auto’s voor een bepaald productiedatum
   – specifieke VIN ranges noemen
   – geen additionele specifieke informatie die van een reeks in- en uitsluitingen aangeven

   Het terugroepregister van RDW of RAPEX is een goede stap in goede ricing, maar is niet afdoende. In een wereld waarin handelsbarrieres steeds kleiner worden is de behoefte voor 1 centrale distributie van/toegang tot de recallinformatie nodig. Fabrikanten/importeurs kunnen na aflevering niet meer met zekerheid vaststellen dat voertuig met vin 1234 nog in het land van 1e levering bevindt.

   Deze centrale ontsluiting van recall zou op basis van VIN door een fabrikant gefaciliteerd kunnen worden of verzameld door een publieke wereldwijd opererende organisatie.

Reacties zijn gesloten.