Mobiele hijskraan voertuiggegevens nader bekeken

Gisteren gebeurde het verschrikkelijke ongeluk met het hijzen van het brugdek door 2 hijskranen in Alphen a/d Rijn. In de nasleep van deze ramp ging mijn aandacht uit naar de gebruikte hijskranen en de achterliggende voertuiggegevens. Daarbij was ik gelijk ook geinteresseerd in de andere aantallen aangaande mobiele hijskranen in Nederland.

Mobiele hijskranen in Nederland

In het kentekenregister van RDW worden mobiele hijskranen als een aparte inrichting gekenmerkt. Aangezien verplaatsbare hijsapparaten in allerlei gedaantes voorkomen, is het daarom niet verwonderlijk dat de inrichting “mobiele hijskraan” in meerdere voertuigsoorten terugkomt:

mobiele-hijskraan-nl

Als we verder inzoomen op voertuigsoort Bedrijfsauto is de volgende merken top10 te maken:

mobiele-hijskraan-merktop10

De 2 gebruikte hijskranen zijn echter hele speciale kranen. Deze kranen hebben een aparte kentekenregistratie en vallen onder exceptioneel transport. De aparte registraties krijgen een kenteken beginnend met ZZ. Van de mobiele hijskranen zijn er 456 voertuigen met ZZ in het kenteken. De top10 merken ziet er dan als volgt uit:

mobiele-hijskraan-merktop10-zz

Verdeeld naar bouwjaren ziet het er als volgt uit:

mobiele-hijskraan-grafiek-bouwjaar-zz

Omgevallen hijskranen

Luchtfoto kraanongeluk, foto van ANP
Luchtfoto kraanongeluk, foto van ANP
Bij het ongeluk waren 2 hijskranen betrokken. 2 hijskranen van verschillende grootte. Beide kranen zijn van hetzelfde bedrijf: Peinemann uit Hoogvliet. Deze leverancier van lifting solutions is een gerenommeerd en gespecialiseerd bedrijf op het gebied van verticaal transport.

Vrijwel direct na het ongeluk werd van de kleine kraan het kenteken rondgetwitterd. Dit is een Liebherr LTM 1400-7.1. Voor kraanexperts beter herkenbaar als 400-tonner.

zz7481-vwe

De tweede grote kraan gaf wat meer problemen qua data-onderzoek. Op beelden van het ongeluk is het kenteken namelijk nergens leesbaar. Door een foutieve infographic werd ik ook op een verkeerd spoor gezet. Daarin werd namelijk gesproken over een Demag AC 650 (650 tonner in vaktaal). Volgens internet zou hierbij kenteken ZZ-63-24 horen. Echter deze kraan is in januari 2015 geexporteerd. Met dank aan extra hulp Wouter Karssen werd deze kwestie echter snel opgelost. Peinemann heeft namelijk in januari 2015 een nieuwe kraan in dienst genomen. Deze Demag AC700 (700 tonner) is de vervanger van de AC 650. Daarnaast vond hij op een forum een foto van de plaatsing van de grote kraan op het ponton eind juli:

Foto overgenomen van bouwmachineforum.nl, foto genomen door JStouthandelFotografie
Foto overgenomen van bouwmachineforum.nl, foto genomen door JStouthandelFotografie
De gegevens van deze nieuwe aanwinst zijn als volgt:

zz9640-vwe

NOOT: In zowel de vorige screenshot van VWE als deze screenshot van de kranen heb ik een photoshop edit toegevoegd. VWE toont namelijk foutief bij dit soort voertuigen een APK vervaldatum. Vanwege het exceptionele karakter van deze voertuigen worden deze voertuigen op andere manieren gekeurd. Om te voorkomen dat mensen de verkeerde conclusie van mogelijk verlopen APK trekken heb ik dit weggepoetst.

Het bijzondere en exceptionele van deze voertuigen is ook duidelijk te zien in het veld bijzonderheden op het kentekenbewijs/kentekencard van dit voertuig:

zz9640-rdw

Door deze vulling wordt ook gelijk het massa ledig gewicht van 99.999 kg nader verklaard. Een hogere waarde kan RDW gewoon niet kwijt in dat veld van het register…

3 antwoorden op “Mobiele hijskraan voertuiggegevens nader bekeken”

  1. Hoi Jasper, ook goed om even op te zoeken hoe het met de pontons zit. De lastdrager 24 staat op de site van van der Wees, hoeveel ballast zou daar in gezeten hebben?

Reacties zijn gesloten.