Meer dan 100.000 kentekenaanvragen in laatste maand 2015

Met nog enkele uren te gaan te gaan tot het nieuwe jaar kunnen we de balans opmaken van het aantal kentekenaanvragen over het jaar 2015. Met zowel de aantrekkende nieuwverkopen als de sterk stijgende importaantallen is het niet verwonderlijk dat het aantal aangevraagde kentekens bij RDW hoger is geeindigd dan in 2014 en 2013. Op de laatste dag van het jaar was dus enkel nog de vraag op welk getal het eindstreepje gezet kon worden.

Achtergrond

Kenteken.TV houdt sinds 2012 op dagbasis de aangevraagde kentekens bij. In dit geval de aanvragen van zogenaamde gele kentekens, oftewel de kentekens die op personenauto’s en kampeerauto’s worden bevestigd. Voordat een voertuig zijn eerste tenaamstelling krijgt (welke gebruikt voor de bepaling van een nieuwverkoop) dient een importeur namelijk een kenteken aan te vragen. Een flink aantal importeurs sporen hun dealers aan om in de maand december nog veel kentekens aan te vragen, zodat er nog geprofiteerd kan worden van lagere BPM-afdrachten. Daarnaast kennen we sinds enkele jaren het fenomeen dat er voor 1 januari nog even snel een berg leaseauto’s op naam gesteld moeten worden vanwege de bijtellingregels.

104.021 kentekenaanvragen in december

Door de vooruitgeschoven registraties van veel leaseauto’s was de maand november, maar met name december dit jaar erg in trek qua aantal kentekenaanvragen. In 2013 stokte de teller in december op 72.316 aanvragen. In december 2014 werd dit aantal flink overtroffen met 92.451 aanvragen. December 2015 deed daar echter nog een flinke schep bovenop en passeerde zelfs de magische grens van 100.000. Uiteindelijk werd de teller gestopt bij 104.021 kentekenaanvragen in deze maand.

kentekenaanvragen-per maand-20130101_20151231

2015 overtreft 2014 in aantal kentekenaanvragen

Morgen zal de landelijke pers de nieuwverkoopcijfers van 2015 publiceren. In deze publicaties zal trots de groei van autoverkopen ten opzichte van 2014 worden verteld. In de commentaren zal wederom de registratiespurt van leaseauto’s in tweede half jaar worden benoemd, waardoor wellicht de eerste maanden van 2016 uiterst mager zullen zijn, is de algehele verwachting. Naast nieuwverkopen zal later in januari ook de importcijfers bekend worden gemaakt. Deze cijfers zullen ook een flinke groei laten zien. De importbusiness is de laatste jaren (ook mede door bijtellingsregels) booming.

Het is daarom niet verwonderlijk dat het aantal kentekenaanvragen ook een groei laat zien ten opzichte van 2014. De eindstand is als volgt geworden:

575.419 geel kentekenaanvragen in 2015

Het verschil is met name gemaakt in het tweede half jaar:

cum-kentekenaanvragen-20130101_20151231

Tot slot

Kenteken.TV wenst iedereen een fijne jaarwisseling en we hopen wederom een mooi kentekenjaar in 2016!