Commercial Opel 120 jaar edities vol met kentekens

In de reeks “welke-Nederlandse-kentekens-zien-we-nu-weer-in-Nederlandse commercials” is de importeur Opel Nederland totnutoe in alle jaren van bestaan van Kenteken.TV blog nog nooit voorbijgekomen. Daar zijn specifieke redenen voor. Vandaag tijdens de rust van een voetbalwedstrijd op Fox Sports viel mijn oog echter op een gele kentekenplaat in een commercial met afzender Opel.

Typische Opel commercial kentekens

Opel werd in 1862 opgericht door Adam Opel. Zo werd in 2011 dit gevierd met Opel 150 jaar edities. In 1899 werd door Opel echter pas de eerste auto’s gemaakt. Nu 120 jaar later wordt de 120e verjaardag gevierd van het autobestaan van Opel.

In commercials van andere Duitse automobielfabrikanten wordt veelal Duitse kentekens gebruikt. In Duitsland worden kentekens per Kreis uitgegeven. Daarmee hebben grote steden veelal hun eigen letter op hun kentekens. Daarom is het niet vreemd dat BMW prototypes en in reclames met de M van München rondrijden. Mercedes-Benz en Porsche zie je vaak met de S van Stuttgart rijden (alhoewel er ook vaak prototypes van Porsche met LB rondrijden. Dit is landkreis Ludwigsburg direct grenzend aan Zuffenhausen. Op de posters met Audi’s zie je veelel I van Ingolstadt en Volkswagen rust zijn foto’s uit met WOB van Wolfsburg.

Opel is oorspronkelijk afkomstig uit de Duitse stad Rüsselsheim. Deze stad is niet groot genoeg voor een eigen Kreis. Daarom behoort deze stad toe aan Landkreis
Groß-Gerau oftewel GG op de kentekens.

Lange tijd sierde GG op de persmaterialen van Opel auto’s. Bijvoorbeeld op de persfoto’s van de eerste Opel Astra kwam het kenteken GG-NP 802 voor.

Begin jaren van deze eeuw is er op de burelen van Opel een wijziging doorgevoerd. Zoals op de landkaart hierboven goed te zien is, is de nabijheid van een zeer grote en bekende stad, namelijk Frankfurt am Main. In plaats van GG gebruikt Opel in steeds meer persmateriaal kentekens van landkreis Frankfurt, oftewel F.

Op een Duitse forum wordt in 2010 afgevraagd waarom deze switch gemaakt is door Opel. Het duurt even voordat het antwoord komt, maar dan volgt het volgende antwoord van Opel:

vielen Dank für Ihre Anfrage. Bitte entschuldigen Sie unsere späte Antwort.Da die Stadt Rüsselsheim über kein eigenes Kennzeichen verfügt haben wir uns entschieden, für die Werbespots Kennzeichen mit der Beschriftung „F-GG“ zu verwenden um die Nähe zum Standort Frankfurt deutlicher zu machen.

Speciaal om niet helemaal een breuk met de historie van Opel te maken, worden een speciale reeks wunschkennzeichens aangevraagd en toegewezen. In Duitsland kan je namelijk een deel van het kenteken zelf bepalen tegen extra kosten. Een Duits kenteken bestaat naast 1 of meer letters voor de landkreis ook veelal uit een groepje letters en cijfers. Opel heeft het voormekaar gekregen om diverse kentekens toegewezen te krijgen die beginnen met F-GG.

Deze F-GG kentekens zie je dus veelal voorbij vliegen in de commercials, folders of andere reclamematerialen. Ook in de Nederlandse versies daarvan

Commercial

Vele kentekens in commercial

In de commercial ter ere van 120 jaar auto’s van Opel zit ook een F-GG kenteken vol in beeld op de voorkant van een Opel Corsa:

Verrassend genoeg zitten er echter 3 kentekens van andere landen in. Allereerst komt in het begin van de commercial een Opel Crossland X om de hoek met het Nederlandse kenteken TX-797-S. Aangezien de Nederlandse marketingmensen van Opel Nederland niet gewend zijn om gele kentekenplaten te gebruiken, is het daarom niet geheel vreemd dat het kenteken helemaal niet van een Crossland X is, maar van grote D-segment broer Insignia.

In de volgende scene komt dezelfde auto nogmaals voorbij. Als je het beeld hiervan stilzet, wordt ineens duidelijk zichtbaar dat het kenteken er achteraf in de videobewerking erin is gefietst met een ander kleurtje geel en geen gebruik van kenteken lettertype.

Duidelijk opvallend in de reclame komt echter nog een derde land voorbij die een kenteken heeft geleverd. Vermoedelijk is het een Hongaars kenteken

Ook komt er nog een vierde kenteken voorbij. Herkomst van het land van uitgifte is wat lastig te achterhalen