Digitale kentekenplaatmaker uitgebreid met oa taxi- en witte kentekenplaten

1 van de oudste online diensten van Kenteken.TV is het maken van een digitale kentekenplaat. Deze dienst begon ooit met enkel de huidige gele kentekenplaat, ook wel bekend als GAIK kentekenplaat. In de afgelopen jaren kwamen er enkele varianten bij en opties bij. Zo kan je kentekenplaten zonder of met kentekenhouder maken, blauwe oldtimer kentekenplaten of de oude gele platen. Ook is het al langere tijd mogelijk om van zo’n digitale kentekenplaat een origineel naamkaartje te maken. Sinds deze week is de collectie van kentekenplaten flink uitgebreid. In deze blogposting leg ik het allemaal uit.

Pruisisch blauwe kentekenplaten

Tussen de jaren vijftig tot en met 1977 werden Nederlandse kentekenplaten uitgevoerd in de kleur blauw. Hiervan zijn er 2 varianten in omloop geweest, een lichtere en donkere variant.

De lichtere variant zou de kleur Pruisisch blauw (ook wel Berlijns blauw) moeten zijn. Deze versie is vanaf nu ook mogelijk met Kenteken.TV kentekenmaker.

Donkerblauw
Pruisisch blauw

Taxi kentekenplaat

Al vaker kreeg ik vragen of het ook mogelijk zou zijn om digitale versie van de lichtblauwe taxi kentekenplaten te fabriceren. Deze kentekenplaten zijn niet voorzien van EU sterren en NL op blauwe gedeelte aan de linkerkant van de kentekenplaat.

De taxikentekenplaat is zowel beschikbaar met als zonder kentekenhouder.

Taxi kentekenplaat met kentekenhouder
Taxi kentekenplaat zonder kentekenhouder

Witte kentekenplaten

Naast de lichtblauwe taxikentekenplaten heb ik ook vaker het verzoek gekregen of het ook mogelijk is om witte varianten te maken.

Voor deze witte kentekenplaten heb ik direct aantal varianten gemaakt. Officieel wordt een witte kentekenplaat net zoals een taxi kentekenplaat blauwe vlak met EU sterren en land gebruikt. Het leek me echter leuk om eens deze varianten naast elkaar te zien

Witte kentekenplaat met kentekenhouder
Witte kentekenplaat zonder kentekenhouder
Witte kentekenplaat met kentekenhouder en blauwe linkerkant
Witte kentekenplaat zonder kentekenhouder maar wel met blauwe linkerkant

Motorfiets kentekenplaat

Op verzoek van Nieuwsmotor.nl is het nu ook mogelijk om een motorfiets kentekenplaat te maken (ook wel bekend onder Model 27.10). Hiervoor diende de juiste formattering van de kentekens op 2 regels ontwikkeld te worden. Zo wordt een kenteken als KL-718-H op 2 regels getoond zonder het streepje tussen de eerste groep letters en eerste (en enige) groep cijfers. Bij sidecode 7 en 10 wordt er echter een op het eerste oog vreemde afkapping gemaakt. Bij een kenteken zoals 9-VBB-00 wordt de eerste letter van de groep letters op de bovenste rij getoond, terwijl de rest op de tweede rij komt.

Motorfiets kentekenplaat

Op een later moment zal ik ook een versie maken voor de rechthoekige Model 27.2 (zoals bijvoorbeeld achterop een Land Rover Defender wordt gebruikt) toevoegen.

BFG kentekenplaat

De witte versie met blauwe linkerkant met EU sterretjes en NL erop was eigenlijk gemaakt voor een ander type kentekenplaat. Al jarenlang kunnen Nederlandse militairen die in FG-NATO-verband (British Forces Germany) gelegerd zijn in Duitsland voor hun eigen voertuigen een zogenaamde BFG-registratie aanvragen als hij deze als particulier wilt gebruiken. Door deze registraties kan een militair gebruik maken van enkele voordelen, zoals enkele vrijstelling van voertuigverplichtingen zoals normale Nederlandse burgers wel hebben.

Jarenlang hebben deze BFG-registraties een zwarte kentekenplaat gehad met daarop een registratienummer die bestond uit 2 letters, 3 cijfers en letter N als laatste karakter. Sinds enkele jaren is op verzoek van het Ministerie van Defensie zowel de kleur van de kentekenplaten als de opbouw van de registratienummers veranderd. RDW heeft deze uitgave van nieuwe kentekens en platen toegestaan.

De kentekenopbouw van BFG-kentekens is dus veranderd naar DF 2 letters en dan 3 cijfers (dezelfde 2 letters en 3 cijfers zoals op voorgaande kentekens werd gebruikt). De kleur van de kentekenplaat is gewijzigd naar wit. In plaats van Nederlands lettertype voor cijfers en letters worden andere lettertypes toegestaan. Veelal is dat het zogenaamde Fälschungserschwerende Schrift beter bekend als FE-schrift wordt gebruikt. FE-schrift is bedacht als kentekenlettertype voor Duitse kentekenplaten, maar wordt ook door andere landen toegepast.

Naar het schijnt zijn er ook BFG-kentekens met andere kentekenlettertypes gespot, waaronder het Belgische kentekenlettertype.

Om BFG-kentekens te kunnen ondersteunen op Kenteken.TV waren er 2 belangrijke wijzigingen nodig. Allereerst moest ik de validatie van kentekens aanpassen. Een normaal Nederlands kenteken bestaat uit maximaal 6 karakers, 8 als je de streepjes meetelt. Een BFG kenteken bestaat uit 8 karakters en als scheidingstekens worden geen streepjes maar spaties gebruikt. Daarnaast moest ook een online variant van FE-Schrift worden toegepast. Al met al is dat gelukt. Wederom in een versie met of zonder kentekenhouder.

BFG-kenteken met kentekenhouder
BFG-kenteken zonder kentekenhouder

Animatie kentekenplaat varianten

Over de jaren is op deze manier een simpele dienst voor het maken van 1 digitale kentekenplaat geevolueerd naar een dienst met talloze mogelijkheden en variant. In onderstaande animated GIF laat bijna alle mogelijkheden in vogelvlucht zien

Eén antwoord op “Digitale kentekenplaatmaker uitgebreid met oa taxi- en witte kentekenplaten”

  1. Puik werk! Misschien een idee om ook nog de variant toe te voegen zoals die eind jaren 70 korte tijd verkrijgbaar was. Deze kentekenplaat is identiek aan de gele kentekenplaat die in 1978 verplicht werd, maar heeft witte cijfers en letters op een lichtblauwe achtergrond.

Reacties zijn gesloten.