Meer dan 16.000 oldtimers rijden liever met gele kentekenplaten rond in plaats van originele blauwe

In Nederland zijn er voor normale personenauto’s grofweg 2 mogelijke kleuren voor een kentekenplaat, namelijk blauwe kentekenplaten voor voertuigen met een datum toelating internationaal voor 1 januari 1978, en de rest zou in principe met gele GAIK kentekenplaten moeten rijden. Toch rijdt niet elke auto met de juiste kentekenplaat rond. Vooral oudere auto’s worden nog wel eens beticht van het rijden met verkeerde kentekenplaten. Kenteken.TV dook in de regelgeving hieromtrent en maakte een cijferanalyse hierover.

Aanleiding

Recentelijk zag ik op Twitter kort achter elkaar twee tweets waarop voertuigen stonden met “verkeerde” kentekenplaten. In de eerste tweet werd ik onderdeel van de conversatie gemaakt. Autobedrijf Harry Kremer verkoopt namelijk in consignatie een fraaie BMW 02-serie uit 1974. Vol in beeld op de foto staat echter een gele GAIK kentekenplaat. Dit was aanleiding om wat experts te vragen of deze auto wel de juiste platen heeft.

Een andere tweet is vaker voorbijgekomen op Twitter. Begin jaren negentig maakte Nissan een speciaal voertuigmodel met de looks van een oudere auto. Deze retro-auto werd onder de naam Figaro op de markt gebracht. Officieel werd deze auto niet nieuw geleverd in Nederland door de importeur, maar toch rijden er zelfs anno 2019 nog best aardig aantal in Nederland rond. Op 9 februari 2019 zijn er nog 214 exemplaren in Nederland. De eigenaren van deze Figaro’s willen het retro gevoel vaak compleet maken door hun exemplaren te voorzien van blauwe kentekenplaat. Pieter Botman spotte zo’n exemplaar:

Huidige regelgeving rondom blauwe kentekenplaten

Voor het mogen rijden met blauwe kentekenplaten anno 2019 gelden de volgende 2 regels:

  • de datum waarop het voertuig voor het eerst op de weg is toegelaten (datum eerste toelating) v├│├│r 1 januari 1978 ligt ├ęn
  • het kenteken uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters bestaat.

De eerste regel is af te lezen op het kentekenbewijs. Bij veld B staat een datum waarop het gekentekende voertuig voor het eerst is geregistreerd om te gaan rijden. Soms is bij oudere voertuigen de exacte datum van deze eerste registratie niet meer te achterhalen. Dan wordt er een logica toegepast om toch een datum in het kentekenregister te krijgen. Dit geeft soms vreemde patronen.

De tweede regel is gerelateerd aan de opbouw van de cijfers en letters op het kenteken. Het Nederlandse kentekensysteem bestaat uit vastgelegde letter- en cijfercombinaties, ook wel sidecodes genoemd. De eerste 3 uitgegeven sidecodes bestonden uit combinaties van 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters:

Sidecode 1 – 2 letters / 2 cijfers / 2 cijfers
Sidecode 2 – 2 cijfers / 2 cijfers / 2 letters
Sidecode 3 – 2 cijfers / 2 letters / 2 cijfers

In de jaren zeventig werden er in Nederland gele kentekenplaten geïntroduceerd. Eerst was het kiezen voor deze nieuwe retroflecterende kentekenplaten optioneel, maar vanaf 1 januari 1978 werd deze platen verplicht gesteld voor nieuwe voertuigen. In september 1978 was de reeks van sidecode 3 op, en werd begonnen met de uitgifte van kentekens met sidecode 4:

Sidecode 4 – 2 letters / 2 cijfers / 2 letters

De keuze voor 1 januari 1978 is daarom niet helemaal lukraak gekozen. Ook de regel rondom 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters hebben een logische achtergrond. De BMW 02-serie met kenteken 57-GB-JZ voldoet wel aan de ouder-dan-1978 regel, maar niet aan de regel over juiste opbouw kentekens. Het kenteken komt namelijk uit sidecode 6 reeks. Hoe heeft dat ooit kunnen gebeuren? Daarvoor moeten we stukje terug de geschiedenis in.

Periode 1978 – 1988

In 1978 werden alle nieuwe voertuigen voorzien van gele kentekenplaten. Ook geïmporteerde voertuigen met een datum toelating internationaal voor 1 januari 1978 werden van de veel veiligere gele platen voorzien. Destijds waren er nog geen regels voor het voorzien van oudere voertuigen met de historisch wellicht meer verantwoorde blauwe kentekenplaten. Eind jaren tachtig startte daarom de
Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs (FEHAC afgekort) met een lobby om geïmporteerde oudere voertuigen rechtmatig te voorzien van oudere blauwe platen.

Periode 1988 – 2000

Door de lobby van FEHAC heeft de RDW uiteindelijk besloten om het proces aan te passen. In 1988 werd de nooit gebruikte serie DE-00-01 van stal gehaald om importautoÔÇÖs uit de bouwjaren van v├│├│r 1973 te voorzien van een ÔÇśouderwetsÔÇÖ kenteken bestaande uit twee letters vooraan gevolgd door vier cijfers.

De BMW 1802 is pas in september 2000 naar Nederland gehaald. De datum toelating internationaal van deze auto is echter 26 juni 1974, oftewel de auto kwam niet in aanmerking voor een ouderwets kenteken. Daarom werd deze BMW in 2000 voorzien van een kenteken zoals nieuwe voertuigen destijds ook zouden krijgen, namelijk eentje uit de sidecode 6 serie.

Periode 2001 tot en met nu

Wederom door lobby van FEHAC zijn de regels wederom aangepast. Sinds 1 januari 2001 zijn de regels over het rijden met blauwe kentekenplaten aangepast naar de regels zoals we deze in 2019 nog steeds gebruiken. Dit is met name voor de voertuigen met datum toelating internationaal tussen 1 januari 1974 en 31 december 1977 goed nieuws. Als zo’n voertuig als nieuwe oldtimer wordt ge├»mporteerd, dan krijgt hij een kenteken uit de oudere reeksen en mag hij rondrijden met blauwe kentekenplaten.

Heeft de eigenaar van BMW pech of niet?

Tussen 1978 en 2000 zijn een reeks oudere voertuigen dus voorzien van een nieuw kenteken. Normaliter zijn de regels van RDW hierover redelijk strikt. Een uitgegeven kenteken wordt normaliter niet ingewisseld voor een ander kenteken, tenzij het voertuig bijvoorbeeld van voertuigsoort wisselt (bij camperombouw zie je nog wel eens gebeuren). Voor de oldtimers met mogelijkerwijs verkeerde gele kenteken heeft RDW echter een omwisselactie bedacht. De regels hiervoor zijn als volgt:

Heeft u een personenauto, bedrijfsauto, motor, trike of quad met een datum eerste toelating van v├│├│r 1 januari 1978? Dan zijn er 2 mogelijkheden:

  1. Het kenteken bestaat NIET uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters. U kunt dan een verzoek doen voor omwisseling naar een historisch kenteken. Na de omwisseling mag u blauwe kentekenplaten voeren.
  2. Het kenteken bestaat WEL uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters. U mag al historische kentekenplaten voeren. U kunt uw gele kentekenplaten (tegen betaling) omwisselen voor donkerblauwe kentekenplaten bij de kentekenplaatfabrikant.

Meer informatie over deze niet kosteloze inwisselactie is te vinden op de site van RDW. De BMW 1802 zou op basis van de eerste regel in aanmerking kunnen komen voor een nieuw historisch kenteken.

Hoeveel omruilacties zouden er nog plaats kunnen vinden?

Kenteken.TV vond het interessant om te weten hoeveel soortgelijke gevallen er nog rond zouden rijden (of in de winterstalling staan) in Nederland. Daarvoor doken we in de cijfers. Allereerst haalden we alle kentekens van personenauto’s op met een datum toelating internationaal voor 1 januari 1978.

Op moment van downloaden van deze gegevens staan er 166.662 personenauto’s op Nederlands kenteken. Verdeeld over bouwjaren ziet dat er als volgt uit:

Belangrijk voor de analyse van de cijfers zijn dus een paar periodes. De periodes voor 1978, 1978 – 1988, 1988 – 2000, 2001 en verder zijn belangrijk voor de afgifte jaren. Voor de bouwjaren zijn 2 periodes belangrijk: voor 1974 en 1974 – 1978.

Dit zijn de 166.662 personenauto’s verdeeld over die perioden:

Dit zou afdoende moeten zijn voor de bepaling van de kentekens. Echter bij het numbercrunchen van de gegevens kwam er iets anders aan het licht. Er staan honderden voorbeelden van kentekens die qua opbouw na 1978 zijn uitgegeven, maar qua datum afgifte Nederland en datum toelating internationaal voor 1978 liggen. Gezien de voertuigen met dit stempel lijken dit vooral omgebouwde voertuigen te zijn, want merendeel is een kampeerwagen.

Op deze manier zijn 16.624 kentekens (iets minder dan 10% van totaal) te detecteren in het kentekenregister die gebruik zouden kunnen maken van de kenteken omwisselactie zoals RDW deze heeft beschreven. Dit is overigens geen verplichting. Je hoeft namelijk niet met een historische blauwe kenteken rond te rijden, het is geen verplichting.

Oudste Ferrari van Nederland heeft pech

Momenteel is de oudste Ferrari van Nederland volgens het kentekenregister een Ferrari 166 welke geimporteerd is in november 1991. Deze Ferrari is dus voorzien van een kenteken die niet helemaal strookt met de periode waarin deze nieuw de weg zou zijn opgekomen in Nederland. Of deze Ferrari toch voorzien is van blauwe kentekenplaten? Geen idee

Oudste Ferrari van Nederland heeft sidecode 4 als kenteken en mag officieel niet met blauwe kentekenplaat rijden met dit kenteken. Aan de andere kant heeft deze Ferrari nu wel letters SF, oftewel Scuderia Ferrari. Ook leuk.

3 antwoorden op “Meer dan 16.000 oldtimers rijden liever met gele kentekenplaten rond in plaats van originele blauwe”

Reacties zijn gesloten.