Bijzonder eenduidige vulling datumvelden in kentekenregister

In het kentekenregister van RDW zijn een aantal datumvelden die veel kunnen vertellen over ouderdom van een gekentekend voertuig. Bij het analyseren van alle Ford Mustangs in Nederland viel me iets op. Bepaalde data in een jaar kwamen veel vaker terug dan anderen. Dat gaf aanleiding om op een later moment eens verder te duiken in dit fenomeen. En die tijd was gisteravond gevonden.

3 belangrijke datumvelden

Datum aansprakelijkheid geeft bijvoorbeeld aan hoe lang iemand een voertuig op naam heeft. Datum afgifte Nederland geeft aan hoe lang een voertuig in Nederland is geregistreerd. Datum toelating internationaal geeft aan hoe lang een voertuig waar dan ook in de wereld op de weg is gekomen. Voor nieuwe voertuigen zijn deze laatste 2 data vaak gelijk, voor geimporteerde voertuigen verschillen juist deze 2 datumvelden.

Bij het stuk-voor-stuk doorgronden van de gegevens achter de gevonden Ford Mustangs kwamen 3 combinaties van maand en dag opvallend vaak voorbij:

 1. 28 februari
 2. 30 juni
 3. 15 september

Vooral 30 juni kwam vaak naar boven als de mogelijke datum toelating internationaal.

Nadere analyse datum toelating internationaal

Voor het nader bekijken van het terugkeerpatroon van deze 3 data, heb ik alle gegevens van personenauto’s opgehaald met datum toelating internationaal voor 1 januari 1995. Verdeeld naar jaar ziet dat er als volgt uit:

KentekenTV-verdeling-jaar-dattoelint-persauto

Als 1 niveau dieper gaat, kan je alle data op maandniveau met elkaar vergelijken. Om visueel te maken welke maand dan het populairst is, heb ik een visualisatie met sparklines gemaakt.

Klik op plaatje voor vergrootte versie
Klik op plaatje voor vergrote versie

Overduidelijk komt de maand juni als overwinnaar uit. Vanaf 1900 tot en met 1991 is de maand juni bijna elk jaar de winnaar. Vanaf 1992 zie je de normale verloop van nieuwverkopen wat meer terugkomen. Nadere analyse van deze juni-cijfers laat overduidelijk 1 datum zien: 30 juni.

In de jaren vijftig tot en met de jaren zeventig is de maand februari ook populair. Ook hier zijn het bijna allemaal 28 februari.

Iets minder uitstekend is de maand september in de sparklines. In de jaren tachtig zie je hier wat meer van terug.

Verklaring

Ik heb enkele kenners bevraagd over de mogelijke verklaring van deze opvallende data. En dan blijkt dat er officiële Regeling is voor vaststelling datum eerste toelating van voertuigen. In deze regeling bevat Artikel 4 de verklaring voor 28 februari en 30 juni:

Artikel 4 Documenten indien het voertuig eerder is toegelaten

1. Indien de aanvrager een door een bevoegde autoriteit afgegeven document overlegt waaruit de datum van eerste toelating blijkt, wordt de datum van eerste toelating vastgesteld op deze datum.

2. Indien uit het in het eerste lid bedoelde document slechts een maand van eerste toelating blijkt, wordt de datum van eerste toelating gesteld op de eerste dag van die maand. Indien uit het document slechts een jaar van eerste toelating blijkt, wordt de datum van eerste toelating gesteld op 30 juni van dat jaar.

3. Indien uit het in het eerste lid bedoelde document niet de datum, de maand of het jaar van eerste toelating blijkt, doch wel de datum van fabricage, wordt de datum van eerste toelating vastgesteld op de datum van fabricage. Indien uit het document slechts een maand van fabricage blijkt, wordt de datum van fabricage gesteld op de eerste dag van die maand. Indien uit het document slechts een jaar van fabricage blijkt, wordt de datum van fabricage gesteld op 30 juni van dat jaar.

4. Indien uit het in het eerste lid bedoelde document niet de datum, de maand of het jaar van eerste toelating of van fabricage blijkt, doch wel het modeljaar, wordt de datum van eerste toelating vastgesteld op 28 februari van het modeljaar.

Artikel 5 bevat iets soortgelijks voor voertuigen zonder documenten.

De verklaring voor 15 september is hiermee nog niet gevonden. Wie weet wellicht meer?

Extra: Oudste personenauto ‘svan Nederland

Bij zo’n mooie dataset is het een koud kunstje om even de personenauto op te zoeken die momenteel het oudste is volgens het kentekenregister.

De top5 ziet er als volgt uit:

kentekentv-oudste-voertuigen

En hierbij zie je de bekende 30 juni ook voorbij komen. Niet zo vreemd, want kentekenbewijzen bestonden nog niet echt (heette toen ook nog rijvergunningen).

Extra: Voertuig langst op naam

Een andere leuke analyse is het voertuig die het langst in bezit (oftewel datum aansprakelijkheid zo ver mogelijk in den tijd). En dan blijkt er al sinds 1915 een Mercedes 180 op naam te staan van 1 en dezelfde eigenaar:

kentekentv-oudste-voertuigen-in-bezit

Ook nummer 4, de Wanderer is bijzonder. Dit lijkt namelijk het oudst geregistreerde voertuig met de 1ste eigenaar.

 

4 antwoorden op “Bijzonder eenduidige vulling datumvelden in kentekenregister”

 1. Leuk en leerzaam verhaal.

  Ik onderhoud een register met Lada kentekens en daar kom ik de ’30-06′ datum ook vaak tegen. Het vreemde is dat het allemaal ‘vkr’ is en geen individuele import, wat ik in eerste instantie vermoedde.

  Er staan sowieso vreemde registraties in het register; de RH-71-LS is van 15-10-1976. De oudste Lada (95-JT-71) werd 60 jaar voor de opening van de fabriek al gefabriceerd. :-).
  Opvallend is verder dat de APKvervaldatum op twee jaar na de datum eerste toelating staat, terwijl de auto pas voor het eerst na drie jaar gekeurd moet worden.

  Ik mag graag grasduinen in de data van de RDW, en kom daar veel onverklaarbare gegevens tegen.
  Je kunt er dagelijks een blog me vullen.

 2. Bert,

  De RH-71-LS is waarschijnlijk een vervangend kenteken (nog van voordat de duplicaatcode werd uitgevonden), nadat het originele kentekenbewijs is zoekgeraakt. Overigens is-ie bij de RDW (buiten open data) gek genoeg niet te vinden, bij VWE wel en is het een geldig kenteken. Geen datum tenaamstelling, maar waarom?
  De APK-datum is wel te verklaren: alle auto’s ouder dan 30 jaar hoeven maar één keer in de twee jaar gekeurd te worden. Blijkbaar heeft de RDW niet de moeite genomen om daar uitzonderingen op te bedenken (terecht overigens, verlopen is-ie toch wel), waardoor er in dit geval 1978 bij staat.

  Die 95-JT-71 (overigens ongeldig) is idd wel een leuke 🙂 Er staan wel meer van zulke foutjes in, zoals een Mazda 323 uit 1912 (11-VM-57) en eentje uit 1947 (45-PV-87). Beide ook alleen bekend in open data en bij VWE overigens, niet bij de online voertuiginformatie. Ook geen datum tenaamstelling. Ook bij de 323’s die wel een normale eerste toelating uit 1977 en 1978 stikt het van de auto’s zonder tenaamstelling, bvb de 17-PR-84. @Jasper, weet jij hoe dat zit? Slapende kentekens, of gewoonweg de registratie nooit op een juiste manier beëindigd? Ze zijn niet gejat neem ik aan, dan zou dat wel bij de online voertuiginformatie staan.

 3. Arnoud,

  Aan het vervangende kenteken had ik niet gedacht, maar dat lijkt idd een logische verklaring.

  Meer informatie over het fenomeen slapende kentekens zou ik erg waarderen.

  Bij de handelsbenamingen gaat het ook wel eens fout:
  Ooit gehoord van een 1500 Staioncar (JR-06-YK) of een 2104-1.3 L SATATIONCAR (SJ-66-KT)?

  Ik vind het jammer dat de RDW alleen de geldige kentekens beschikbaar stelt in het Open Data project. De gegevens van geëxporteerde of gedemonteerde auto’s kunnen voor liefhebbers interessant zijn. (Hint voor VWE. 🙂 )

  Zijn er nog andere mogelijkheden om kentekengegevens te achterhalen?
  Ik heb met de enige Tavria en Moskvic Aleko gereden, deze auto’s hadden een geldig kenteken, maar die zijn niet meer terug te vinden in Open Data.

Reacties zijn gesloten.