Binnen 2 maanden nieuwe kentekenserie personenauto’s volgens Telegraaf? No way!

Elke dag ben ik wel even nieuwsgierig naar de bezoekersstatistieken van deze blog. Vandaag was ik verbaasd over een opvallende stijging van een bepaald blogartikel over nieuwe kentekencombinaties. Met dank aan een alert op het woord Kenteken in Blendle werd al snel duidelijk wat hier aan ten grondslag lag: een artikel in De Telegraaf (die ook door RTL nieuws is overgenomen). Opvallend is echter aan het artikel dat de titel door een rekenfout helemaal niet klopt! Een kwalijke zaak, want er zijn hordes mensen die een nieuwe auto uitstellen om een nieuwe kentekencombinatie te bemachtigen, zoals bij de introductie van de huidige lettercombinatie ook weer was gebleken.

In de inleidende tekst zitten gelijk al 2 fouten:

Er komt weer een nieuwe kentekenplaat voor personenauto’s. De huidige combinatiereeks is hooguit over twee maanden vergeven.

Fout 1 – geen nieuwe kentekenplaatcombinatie

De huidige combinatiereeks heet in jargon sidecode8. De opvolger hiervan is sidecode9. Deze sidecode is al jarenlang bekend qua opbouw. Na sidecode9 komt de ook al eerder aangekondigde sidecode10. Toevalligerwijs heeft deze blog eerder dit jaar de primeur gepubliceerd over de sidecode die hierna komen.

kenteken-sidecode11-14
Sidecode 11 t/m 14

Onjuist legt Telegraaf een linkje in het artikel tussen deze aankondiging van RDW en de nieuwe combinatie van personenauto’s.

Fout 2 – Geen nieuwe kentekenplaatcombinatie voor personenauto’s binnen 2 maanden

De eerste fout is nog te classificeren in de trant van muggenzifterij. De tweede fout is ernstiger in mijn optiek. Volgens Telegraaf komt er binnen 2 maanden een nieuwe lettercombinatie vrij voor personenauto’s. Als alles loopt zoals normaal gaat, is dit echter onzin.

Wat als alles niet loopt zoals normaal gaat? RDW kan in theorie op elk moment overstappen naar een nieuwe lettercombinatie. Het is echter normaal dat ze de reeksen bijna helemaal vol maken. Pas in de laatste duizendtallen wordt een datum geprikt voor overgang naar nieuwe lettercombinatie.

De fout is makkelijk te verklaren. Hiervoor heb je wel enige basiskennis nodig van de opbouw van de kentekens, zodat je weet hoeveel combinaties uitgegeven kan worden.

Aantal mogelijke lettercombinaties

Meerdere mensen zijn behept (belast zo je wilt) met de gave om leeftijden van auto’s te benoemen op basis van hun kenteken. Meerdere mensen hebben echter gemerkt dat sinds de introductie van slechts 3 letters in de kentekens dat dit lastiger is geworden. Vaak gebruiken mensen bepaalde bekende kentekens als referentie. Zo heb ik ooit een auto uit juli 2007 gehad met kenteken 37-XL-FZ. Kentekens in de X-reeks van deze lettercombinaties kon ik daarmee makkelijk positioneren ten opzichte van mijn referentiekenteken. Wellicht door de regelmatigheid in de afwisseling van 2 karakters en streepje maakt de leesbaarheid goed. Deze leesbaarheid is bij 3 letterige kentekencombinaties minder goed.

Bij de huidige reeks kennen we 3 cijfers en 3 letters in de volgende opmaak: 1-ABC-23. Qua grootheden dien je dit kenteken te lezen als ABC123.

In sidecode8 worden maar enkele letters als A gebruikt: K, S, T, X en Z. Voor de letter B en C zijn niet alle letters zijn mogelijk (geen klinkers en letters die mogelijkerwijs op klinkers lijken): B, D, F, G, H, J, K, L, N, P, R, S, T, V, X, Z. Oftewel 16 letters. Daarnaast zijn er nog verboden lettercombinaties, zoals SS of SD. Deze worden niet uitgegeven.

Van elke unieke ABC combinatie zijn er qua cijfers 900 combinaties mogelijk. De nul wordt namelijk niet als eerste cijfer gebruikt.

Met deze kennis kunnen we per mogelijke letter A de aantal mogelijke combinaties uitrekenen:

16 letters B x 16 letters C (minus SS en SD) = 256 – 2 verboden = 254 lettercombinaties

Per lettercombinatie zijn er (1000 – 100= )900 cijfermogelijkheden. Per letter is dit de eindsom:

254 x 900 = 228.600 mogelijke lettercombinaties.

Hoe lang duurt uitgifte van 228.600 lettercombinaties?

Kentekens worden uitgegeven als een voertuig nieuw wordt verkocht of wordt geïmporteerd. Elke dag publiceert RDW laatst uitgegeven kenteken die door Kenteken.TV ook wordt getoond. Op de achtergrond worden deze dagelijkse laatst uitgegeven kentekens ook opgeslagen.

Op basis van deze logging zijn aantal cijfers op te hoesten:

– Kenteken 1-KBB-00 werd op 5 maart 2013 uitgegeven, kenteken 9-KZZ-99 op 26 augustus 2013: meer dan 6,5 maand

– Kenteken 1-SBB-00 werd op 26 augustus 2013 uitgegeven, kenteken 9-SZZ-99 op 24 december 2013: 5 maanden, met name verklaren door massale laatste maand registraties in december

– Kenteken 1-TBB-00 werd op 24 december 2013 uitgegeven, kenteken 9-TZZ-99 op 18 juni 2014: bijna 7 maanden

Kortom, het is uiterst onrealistisch dat binnen 2 maanden zowel letter X volgemaakt wordt als bijna geheel letter Z. Met de huidige dag/week/maandvolumes qua nieuwverkopen en importen komt RDW pas in mei-juni 2015 in de buurt van het omwisselmoment naar sidecode9.

Wat gebeurt er wel binnen 2 maanden?

Overigens verwacht ik persoonlijk dat binnen nu en 2 maanden wel echt een nieuwe kentekencombinatie geïntroduceerd zal worden. Niet voor personenauto’s, maar voor brom- en snorfietsen. Deze zitten momenteel aan het einde van de sidecode10 en zullen dus binnenkort overstappen naar sidecode11

UPDATE december 2014: Sinds kort is er op Kenteken.TV een nieuwe tool live, waarmee de uitgifte van nieuwe kentekens voorspeld kan worden. Meer informatie over deze tool is in deze blogposting te vinden, de tool zelf is direct toegankelijk via deze link:

http://www.kenteken.tv/kentekenvoorspeller.php

8 antwoorden op “Binnen 2 maanden nieuwe kentekenserie personenauto’s volgens Telegraaf? No way!”

 1. Ik denk dat jij ook een rekenfout maakt, hoewel minder kwalijk dan (de bron van) de auteur van het Telegraaf-artikel. De bromfietsen zitten nu bij F-…-VX, laten we voor het gemak zeggen dat de F-…-V. reeks daarmee vol is. F-001-BB t/m F-001-VZ is 14/16e van de hele F-reeks. F-001-BB is van mei 2011, oftewel 37 maanden geleden. Als je dat doorrekent duurt het nog 4 à 5 maanden voordat F-999-ZZ en vervolgens DBB-01-B worden uitgegeven.

  1. Arnout, bedankt voor je scherpte. Bij sidecode10 van brom- en snorfietsen zijn nog ongeveer 30.000 mogelijkheden te vergeven.

   Het lastige bij deze categorie is het feit dat veel brom- en snorfietsen gekentekend in de zaak staan. Dan zijn ze namelijk beter verhandelbaar. Nieuwverkopen van deze fietsen kunnen dus maanden later zijn.

   Nu ik een tandje dieper in de cijfers ben gedoken, denk ik dat 3-5 maanden realistischer zal zijn

 2. Wordt de Z wel uitgegeven? Deze is toch voor speciale voertuigen als kranen e.d.?

  1. Alleen combinaties met ZZ, al weet ik niet zeker of dat voor de huidige sidecodes ook geldt (de ZZ-serie is nog steeds bezig met sidecode 1, al schiet dat intussen wel aardig op met ZZ-95-96 als laatst uitgegeven kenteken). ZBB t/m ZXZ is sowieso gewoon voor personenauto’s.
   De naam die je hier gebruikt suggereert dat je in oktober 2014 een nieuwe auto krijgt. Reken in dat geval maar op een X als eerste letter.

 3. Leuk geschreven en erg informatief. 🙂 Wat betreft het aantal maanden per serie, je rekent wel elke keer 1 maand extra.

 4. krijg na 16 april mijn nieuwe toyota ben benieuwd wat voor kenteken ik krijg

Reacties zijn gesloten.