PRIMEUR – RDW maakt nieuwe kentekencombinaties bekend

Begin 2013 werden een flink aantal mensen nerveus. Niet de groep die hun bedachte voornemens wederom met een jaar moesten uitstellen, maar de groep mensen die met spanning op de uitgifte van nieuwe kentekencombinatie voor personenauto’s zaten te wachten.

In RDW-termen heette deze kentekencombinatie sidecode 8. Na sidecode 8 komen nog sidecode 9 en sidecode 10. De brom- en snorfietsen zitten momenteel in de laatste lettercombinaties van sidecode 10 en dat zette RDW aan het denken voor nieuwe mogelijke combinaties. Uit de denktank in Groningen kwamen maar liefst 4 nieuwe combinaties en deze blog heeft de  primeur om deze aan groter publiek bekend te maken.

Logica achter nieuwe combinaties

De nieuwe lettercombinaties zijn een vervolg op de oude reeksen en de daarbij toegepaste logica-regels. Enkele van deze regels zijn:

– kenteken zonder streepjes is uniek

– kenteken zonder streepjes is zes karakters lang

– kenteken heeft altijd 2 streepjes

– bij wisselingen tussen letter en cijfer komt een streepje of er moeten meer dan 3 dezelfde karakters na mekaar komen, dan komt er een streepje na de tweede karakter in die reeks

Voor de nieuwe sidecodes is ook de volgende regel nog toegepast:

– kenteken heeft minimaal 2 cijfers

De nieuwe combinaties

Al deze regels gebruikend en rekening houden met al eerder uitgegeven combinaties zijn dit de nieuwe combinaties:

kenteken-sidecode11-voorbeeld
Kenteken sidecode 11 – formaat XXX-99-X
Kenteken sidecode 12
Kenteken sidecode 12 – formaat X-99-XXX
Kenteken sidecode 13
Kenteken sidecode 13 – formaat 9-XX-999
kenteken-sidecode14-voorbeeld
Kenteken sidecode 14 – formaat 999-XX-9

Compleet in 1 beeld:

kenteken-sidecode11-14

Met de 4 nieuw aangekondigde kentekencombinaties zijn er straks weer 18 miljoen combinaties beschikbaar.

Wanneer gaan we deze combinaties op de weg zien?

Zoals gezegd zullen eerste de brom- en snorfietsen worden voorzien van sidecode11. Mijn persoonlijke verwachting is dat dit in het voorjaar is als de voorbereidingen voor het lente- en zomerseizoen op volle gang komen in die branche.

Voor de personenauto’s zullen we nog wel even moeten wachten. De korte serie voor personenauto’s met sidecode8 zal redelijk snel worden opgevolgd door sidecode 9. De laatst uitgegeven kenteken van vandaag was 5-TFZ-26. Sidecode 9 en sidecode 10 zullen meerdere jaren meegaan, dus pas over 6-7 jaar (ruwe schatting) zullen we deze combinaties en masse gaan zien.

Sidecode 11 en sidecode 12 zullen vervolgens ook weer langzame codes zijn, want hoe meer letters in kenteken hoe meer combinaties mogelijk zijn. Sidecode 13 en sidecode 14 zijn daarentegen weer lettercombinaties die om dezelfde reden juist wel snel(ler) uitgegeven zijn.

Aanpassingen tools en blogpostings kenteken.TV

Vanavond heb ik de nieuwe sidecodes als eerste Nederlandse site toegepast op alle kenteken tools die beschikbaar op Kenteken.TV. De gebruikte voorbeelden in deze postings zijn bijvoorbeeld gemaakt met de digitale kentekenplaat generator.

Daarnaast heb ik 2 veel geraadpleegde blogpostings over sidecodes vanavond aangepast:

Code snippets formatteren kentekens met code-voorbeelden in allerlei programmeertalen

Formatteren kentekens in excel met gebruik van formules en geen VBA-code

UPDATE 12 april 2014: Vorige week werd officieel bekendgemaakt wat door middel van publicatie nieuwe regeling Kenteken en Kentekenplaten in Staatscourant. De complete regeling Kenteken en Kentekenplaten is hier te vinden.

20 antwoorden op “PRIMEUR – RDW maakt nieuwe kentekencombinaties bekend”

  1. Op dit moment zien we, maar ik kan me vergissen, geen losse nul gevolgd door een streepje in de bestaande sidecodes. Is het ook bekend of dit verandert (zie voorbeeld sidecode 13 en 14)?

  2. Hallo

    Ik zag vandaag twee verschillende Nederlandse auto’s met een kenteken XX-99, dus letter letter cijfer cijfer. Dit had ik nog nooit gezien en nu kwam ik er twee tegen op een dag. Ik kan er niks over vinden op internet, hebben jullie een idee?

      1. Een van de twee was een grote gele bedrijfswagen. Zou kunnen dat ie met een V begon. De ander was echter gewoon een Volvo personenauto. Weet het kenteken niet meer precies maar ik dacht dat ie met AA begon.

Reacties zijn gesloten.