HowTo – Kenteken in Excel formatteren met streepjes (zonder VBAcode)

UPDATE 16 januari 2014: Deze posting heeft een update gekregen wegens introductie sidecode11 tot en met 14.

Door eigen stomzinnige fout had ik vandaag last van een lijst met duizenden kentekens zonder de streepjes in de kentekens. Dezelfde lijst had ik natuurlijk nodig met geformatteerde kentekens. Zoektochten op internet leverden wel enkele resultaten op. Helaas voldeed deze niet aan mijn eisen en mocht ik mijn eigen Excel skills aanspreken. Bij deze deel ik het resultaat.

Sidecodes kenteken

Al eerder is op deze blog een posting gewijd aan formatteren van kentekens in allerhande programmeertalen. In deze posting was de programmeertool “Excel” echter nog niet aan de beurt geweest. RDW maakt voor het gebruik van de opbouw van kentekens gebruik van zogenaamde sidecodes.

Met name de nieuwste sidecodes (die nog komen gaan voor het gros van de voertuigsoorten) gaven problemen bij mijn excel zoektochten. Uitgangspunt bij mijn zoektocht was een oplossing die door middel van Excel formules tot stand kwam, dus geen VBA-code.

Bijna oplossing

Op de site van helpmij staat een goed artikel met daarin een excelformule oplossing die dicht in de buurt kwam van mijn gewenst doel, maar net de mist inging. In hetzelfde artikel staat trouwens een ogenschijnlijk correcte oplossing met behulp van VBA-code.

Mijn oplossing

Als je alle tien de sidecodes goed analyseert, zie je dat er eigenlijk maar 2 vraagstukken zijn waar je naar moet kijken:

  1. Moet 1e streepje na de 1e of 2de teken?
  2. Moet 2e streepje na de 4de of 5de teken?

Simpel gezegd: bij elke overgang van getal naar letter of vice versa moet een streepje komen.

Mijn oplossing bestaat uit een aantal formules verspreid over 5-tal kolommen. In de eerste kolom na het kenteken komt het uiteindelijke resultaat. Om tot dit resultaat te komen worden in de resterende vier kolommen berekeningen uitgevoerd. Deze berekeningen analyseren of een karakter een getal of letter is.

Toegevoegd 16 januari 2014: Tot en met sidecode10 volstond de inmiddels doorgehaald methode. RDW heeft echter begin 2014 nieuwe sidecodes gepubliceerd waardoor deze aanpak niet meer ging werken. Ik heb daarom voor een andere aanpak gekozen. Met behulp van een aantal functies en een hulptabel die door middel van VERT.ZOEKEN wordt aangeroepen, wordt hetzelfde bereikt.

Zie voor volledig excelbestand in kopje download

Versiehistorie

1.0 – Initial release
1.1 – Overbodige worksheets verwijderd, link naar blog posting aangepast
2.0 – Opzet formules aangepast wegens introductie sidecode 11 t/m 14

Download

kenteken-format-v2

Eén antwoord op “HowTo – Kenteken in Excel formatteren met streepjes (zonder VBAcode)”

Reacties zijn gesloten.