Achtergrondinformatie voor de introductie van nieuwe kenteken personenauto

Zeer binnenkort zal de RDW via een persuitnodiging diverse media uitnodigen om aanwezig te zijn bij de uitreiking van eerste nieuwe kenteken voor personenauto’s. Dit moment is voor de pers aanleiding om berichtjes met foto te maken. Voor de journalisten die zo’n bericht willen verrijken met achtergrondinformatie biedt deze blogposting wellicht een mooie start met de meest gestelde vragen rondom introducties van kentekens. Met diverse doorkliks naar eerdere blogpostings op deze site. Kortom, een complete cheatsheet voor journalisten en andere geïnteresseerden.

Wanneer wordt het nieuwe kenteken geïntroduceerd?

Tja, deze vraag is waarschijnlijk overbodig als het moment daar is. Dat moment is vooraf enkel in klein comité bekend, namelijk op het Ministerie van I&W, RDW zelf en wellicht een meewerkende importeur of dealer bekend. Tot die tijd is het speculeren wanneer de vermoedelijke geheime introductiedatum zal zijn. Kenteken.TV doet via dienst KentekenVoorspeller ook een duit in het voorspelzakje. Eind augustus is nog steeds de gok.

Wat wordt het nieuwe kenteken?

Aangezien Nederland een historie heeft met reeksen kentekencombinaties die elkaar qua opbouw met letters en cijfers opvolgen, is al ver vantevoren bekend wat het eerste nieuwe kenteken voor personenauto in de nieuwe reeks zal zijn. Deze reeksen worden ook wel sidecodes genoemd. Op moment van schrijven zitten we met 2 letters – 3 cijfers – 1 letter in de reeks genaamd sidecode 9. De volgende sidecode heeft niet verrassend het cijfer 10. De reeksen voor tot en met 14 zijn zelfs ook al bekend. Vooral brom- en snorfietsen (kentekens beginnend met D of F) zijn al verder in deze reeksen, maar ook lichte bedrijfswagens (kentekens beginnend met V) zijn recentelijk van sidecode 10 naar sidecode 11 gegaan.

Het nieuwe kenteken voor personenauto’s (maar ook campers en driewielige motorvoertuigen) zal G-001-BB zijn:

Hoeveel nieuwe combinaties zijn er uit te geven met sidecode 10?

De nieuwe reeks kentekens bestaat uit 3 letters en 3 cijfers. Aangezien per positie meer mogelijke letters dan cijfers zijn te plaatsen en sidecode 9 ook dezelfde aantal letters en cijfers bestond, zullen er net zoveel combinaties . Sidecode 11 zal bijvoorbeeld bestaan uit 4 letters en 2 cijfers. Deze reeks zal vanwege hogere aantal mogelijke combinaties langer meegaan.

De rekensom

RDW heeft ooit besloten om geen 000 uit te geven. Zo zijn er dus 999 combinaties mogelijk per 3 lettercombinatie.

Qua letters zijn de volgende beginletters beschikbaar:

G, H, J, K, N, P, R, S, T, X, Z (11 in totaal)

De letters B, D, F, L, M, V en W worden als beginletters voor andere voertuigcategorieën gebruikt. Letter C, Q en Y worden niet gebruikt en in principe alle klinkers worden overgeslagen (uitzondering is letter O voor opleggers).

Qua tweede of derde letter zijn bijna alle andere medeklinkers ook beschikbaar voor combinaties, enkel M en W doen ook hier niet mee (waarschijnlijk vanwege de breedte van de letters op de platen):

B, D, F, G, H, J, K, L, N, P, R, S, T, V, X, Z (16 in totaal)

De basisberekening bestaat dan uit de volgende componenten:

11 beginletters x (16 x 16=) 256 x 999 cijfercombinaties

Deze berekening volstaat echter niet helemaal. RDW heeft namelijk aantal lettercombinaties verboden. In de nieuwe reeks zullen in ieder geval SS en SD eruit gefilterd moeten gaan worden. Daardoor gaat er per beginletter minimaal (2x 999=) 1.998 combinaties eraf. Dat houden we ongeveer 2.791.206 combinaties over, of kortweg bijna 2,8 miljoen combinaties.

Wat is de geschiedenis van kentekens in Nederland?

Al meer dan 120 jaar hebben we in Nederland unieke identificatienummers voor onze automobielen. In een visuele tijdlijn is deze kentekenhistorie compleet inzichtelijk gemaakt op Kenteken.TV. Ter ere van het 120-jarig jubileum heeft Kenteken.TV vorig jaar in een serie artikelen dieper ingegaan op bijzondere aspecten van deze historie:

Wanneer krijgen we gepersonaliseerde kentekens?

In omringende landen, zoals Groot-Brittannië, België en op beperktere schaal in Duitsland is het mogelijk om de cijfer- en lettercombinaties op je kenteken zelf samen te stellen. In het Engels wordt dit ook wel Vanity plates genoemd. Deze gepersonaliseerde kentekens worden in het Nederlands ook wel naamplaten of ijdelheidskentekens genoemd.

De kans dat dit kenteken ooit echt wordt uitgegeven in Nederland is zeer klein

Alhoewel VVD in het laatste Tweede Kamerverkiezingen de mogelijkheid voor dit soort platen wel in verkiezingsprogramma had opgenomen, is de kans op introductie van dit soort kentekens in Nederland op dit moment vrijwel nihil. Het zal me echter niet verbazen als dit onderwerp weer eens wordt afgestoft in de media als daarvoor aanleiding is (zoals introductie nieuwe kentekencombinatie.

Wat zijn die kleine cijfertjes op kenteken die je soms ziet?

Deze vraag komt ook nog wel eens voorbij tijdens media optredens over kentekens. In Nederland hebben sommige kentekens naast de kentekencombinatie een klein cijfertje op de kentekenplaat. Dit wordt een duplicaatcode genoemd en hierover bestaan meerdere waarheden en misverstanden.

Gaat er in de toekomst nog iets veranderen met kentekenplaten in Nederland?

De introductie is altijd een mooi moment om terug te kijken naar de geschiedenis, maar is ook het ideale moment om vooruit te kijken. In dik 120 jaar heeft het kentekensysteem met de bijbehorende kentekenplaten al diverse transformaties doorgemaakt. De laatste grote verandering was in 2000 geintroduceerd met de introductie van de zogenaamde GAIK-platen met de blauwe EU band aan de linkerkant.

Aangezien vooralsnog de grote wijzigingen qua kentekenplaten telkens in iteraties van 20-25 jaar meegaan, zal het mij niet verbazen als de volgende serie kentekenplaten in tussen nu en 2025 geïntroduceerd zullen gaan worden.

Wat de wijzigingen zullen zijn in het nieuwe ontwerp, is nu nog lastig te zeggen. In afgelopen 20 jaar zijn een aantal mogelijke uitbreidingen zoals kentekenplaten van plastic of kentekens uitgerust met RFID-chips de revue gepasseerd. Vanwege diefstal van kentekenplaten zie ik een vorm van connected kenteken wel komen, maar het privacy verhaal aka big brother is watching you zal hierbij waarschijnlijk lastig op te lossen zijn.

Een andere mogelijkheid is om het pad van statische teksten op kentekenplaten volledig te verlaten. Zo wordt er in diverse landen al geëxperimenteerd met digitale kentekens:

Deze vorm van voertuigherkenning zie ik niet snel hier komen. Vooral in geval noodsituaties zoals bij brand lijkt mij dit soort identificatieplaten niet bruikbaar. Dit was ooit 1 van de doorslaggevende argumenten om geen plastic kentekenplaten te introduceren.

Kan je over dit onderwerp meer vertellen bij ons?

Tijdens de looptijd van deze site en blog heb ik al diverse malen bijdrages geleverd aan radio-uitzendingen en nieuwsartikelen. Dit heeft me al diverse classificaties opgeleverd, waarvan ik persoonlijk MrKenteken de grappigste geuzennaam vindt.

Informatie van deze site en blogpostings mogen worden hergebruikt indien er bronvermelding met link wordt opgenomen naar de originele

Op deze pagina is meer informatie over mezelf te vinden en over contactmogelijkheden. Tezamen kunnen we dan bespreken in welke vorm ik een mogelijke bijdrage kan leveren

6 antwoorden op “Achtergrondinformatie voor de introductie van nieuwe kenteken personenauto”

 1. Het blijft een grappig iets. Zo staat mijn nieuwe auto sinds deze week te wachten bij de dealer op het terrein omdat ze van mij het kenteken pas aan mogen vragen als sidecode 10 er is. Daar heb ik wel wat weken wachter voor over. Maar eigenlijk gaat het nergens over.. maar toch 😉

  1. Prijs je gelukkig met zo’n dealer, Martin!
   Mijn dealer wilde ondanks mijn vriendelijke verzoek en er meerdere auto’s gekocht te hebben, niet meewerken met mijn kenteken-fetish en ik rijd dus sinds gisteren met ZV-…-G (“Zwaar Verpest Gevoel”) rond.
   Welzeker een heerlijke wagen overigens, maar voor mijn gevoel is (hoogstwaarschijnlijk volgende week) het “nieuwe” van de auto af.
   Enfin… slechts een verwend luxeprobleem, volgens mijn vriendin😜

 2. Leuk stukje! Je hebt een schrijffoutje gemaakt: “Sidecode 11 zal bijvoorbeeld bestaan uit 4 letters en 2 letters”. Dit moet zijn: 4 letters en 2 cijfers.

 3. Volgens jouw calculatie komt 28-08 het nieuwe kenteken , wat ik begreep is dat de minister van verkeer cora van nieuwenhuizen deze introductie zal voltooien zoals altijd als traditie werd gedaan. Kijk ik echter online naar de agenda van deze minister dan zit ze die datum in bespreking voor de begroting met de begrotingsraad. Maar wie weet doet ze twee dingen op 1 dag 🙂

Reacties zijn gesloten.