Leidt nieuwe kentekencombinatie tot meer kentekenaanvragen?

Afgelopen dinsdag 5 maart heeft RDW nieuwe kentekenserie (in vakjargon sidecode8) uitgegeven. Deze datum was slechts 1 dag later dan mijn eigen gok. In aanloop naar deze uitreiking zag ik het verkeer op mijn blog toenemen via zoekmachines. Ook in de media verschenen in de aanloop naar deze uitgifte diverse artikelen over mensen die wachten met aflevering van hun auto tot het nieuwe kenteken is uitgereikt. Je zou dus vermoeden dat in de eerste dagen na uitgifte het aantal uitgegeven kentekens zal stijgen. In deze posting de feiten totnutoe.

De aanloop

In de aanloop naar de nieuwe serie nam de spanning toe bij diverse mensen in Nederland. Dit heb ik ook gezien op mijn blog, want februari kwam op plaats 2 van hoogste aantal bezoekers per maand. In februari dook de media op dit aanstaande moment. Zo schreef AD-verslaggeverd Victor Schildkamp een leuk artikel over Jeroen van der Schoor die de aflevering van zijn nieuwe Mercedes nog even uitstelde.

ad-artikel-nieuw-kenteken-komt-eraan
Artikel “De jacht op de nieuwe kentekens is geopend”, Algemeen dagblad 15-2-2013

De uitgifte van nieuwe lettercombinatie werd al eerder verwacht, maar mede door de slechte nieuwverkopen van personenauto’s en de verminderde import van deze categorie voertuigen afgelopen maanden, duurde het allemaal wat langer.

Verschil uitgifte kenteken en nieuwverkopen

Wellicht is niet voor iedereen duidelijk wat het verschil tussen uitgifte kenteken en de al eerder aangehaalde nieuwverkopen. Een kenteken wordt aangevraagd door een importeur. Dit proces genereert bij RDW direct een kenteken, maar krijgt normaal gezien niet direct een tenaamstelling. Na generatie van deze kentekens worden kentekenbewijzen aangemaakt en naar de aanvrager verstuurd (bijvoorbeeld importeur). Deze importeur levert de (blanco) kentekenbewijzen en gemaakte kentekenplaten af bij de dealer die de auto heeft verkocht/te koop heeft staan. Op het moment dat een auto wordt opgehaald door de koper krijgt deze auto zijn eerste tenaamstelling. Op dat moment worden voor een nieuw voertuig de volgende velden gevuld:

– Datum toelating internationaal

– Datum afgifte Nederland

– Registratie datum aansprakelijkheid

Deze 3 datumvelden zijn voor voertuigen voor het eerst geregistreerd voor de 1e eigenaar allemaal gelijk. Voor al eerder geregistreerde voertuigen in het buitenland zal datum toelating internationaal gevuld zijn met de datum van 1e registratie in het buitenland. Datum toelating internationaal wordt ook wel bouwjaar genoemd, maar is het feitelijk niet.

Nieuwverkoopcijfers worden met name gebaseerd op datum afgifte Nederland voor nieuw en/of ongebruikte voertuigen. Deze cijfers zijn niet gelijk aan aantal aangevraagde kentekens, omdat er altijd tijd zit tussen aanvragen kentekens en tenaamstellen van deze kentekens (kan 1-2 dagen tot maanden schelen).

Laatst uitgegeven kenteken

Aan het einde van de werkdag wordt berekend wat het laatst uitgegeven kenteken voor personenauto’s is van die dag. Dit wordt oa op RDW.nl getoond, maar is ook beschikbaar via twitter account @KentekenTV of op mijn Kenteken.TV domein. Dit wordt enkel op werkdagen gedaan, dus niet op zaterdag, zondag of feestdagen.

De analyse

Om te weten te komen of er een opvallende stijging is na introductie van nieuw kenteken heb ik een aantal gegevens bijmekaar gehaald. Ten behoeve van het twitter account @KentekenTV heb ik een datastroom ontwikkeld met behulp van Yahoo Pipes en IFTTT. Deze stroom zorgt ervoor dat er elke dag laatst uitgegeven kenteken wordt vastgelegd. Dit doe ik sinds 2 juli 2012.

Met behulp van formules in excel en kennis van de kentekenreeksen heb ik een berekening gemaakt. Hierbij heb ik het aantal kentekens berekend tussen het laatst uitgegeven kenteken van de vorige dag en de huidige dag. Daarbij heb ik enkele combinaties handmatig moeten corrigeren, want de lettercombinatie SS en SD worden niet uitgegeven.

Voor de periode 2 juli tot en met 8 maart is de grafiek:

uitgereikte-kentekens
Aangevraagde kentekens periode 2-7-12 t/m 8-3-13 (klik op grafiek voor vergroting)

Opvallend daarbij is altijd tegen het einde van de maand een piek is, en vooral tegen het einde van 2012 een aanvraagpiek was. De maandpieken zijn te verklaren doordat veel dealers speciale registratiebonussen kunnen ontvangen als ze auto’s voor 1e van een bepaalde maand registreren. De december2012 piek is vooral te verklaren doordat per 1-1-2013 enkel bijtellingsregels wederom werden aangescherpt en veel importeurs/leasemaatschappijen ten behoeve van hun klanten veel auto’s lieten registreren.

Als we verder inzoomen op de periode 1-2-2013 t/m 8-3-2013 dan kunnen we beter bekijken of de afgelopen week meer aanvragen zijn gedaan:

Aangevraagde kentekens periode 1-2-13 t/m 8-3-13 (klik op grafiek voor vergroting)
Aangevraagde kentekens periode 1-2-13 t/m 8-3-13 (klik op grafiek voor vergroting)

NOOT: Doordat RDW op 5 maart zelf is omgeschakeld is het dagvolume niet helemaal goed uit te rekenen.

Natuurlijk is duidelijk de gebruikelijke einde-van-de-maand-piek die gelijk opvalt, maar dit is zoals eerder gezegd gebruikelijk. Traditioneel liggen de eerste dagen van de maand onder een maandgemiddelde. Het volume van aangevraagde kentekens in de afgelopen 2 maanden lag vrij laag (dit is ook te zien in de nieuwverkopen) met normale dagvolumes tussen 1000-1200 per dag. Het volume na de uitreiking van 1-KBB-00 lijkt wel degelijk een stukje hoger te liggen ten opzichte van “normaal”. Erg opvallend zijn de cijfers echter ook niet, moet ik toegeven, maar wellicht dat meer duidelijk wordt als de maand maart afgerond is.

7 antwoorden op “Leidt nieuwe kentekencombinatie tot meer kentekenaanvragen?”

  1. Wordt het kenteken XXX ook gebruikt ?
    Zo ja, kun je nu al zeggen wanneer deze.uitgegeven gaat worden ?
    Groet,
    Gerry

Reacties zijn gesloten.