Mijn gok – introductiedatum nieuw kenteken personenauto

Afgelopen tijd wordt het vuur langzaam warmer gemaakt voor mensen die begaan zijn met de Nederlandse kentekenseries. Momenteel worden voor de personenauto’s nog de combinatie cijfer-cijfer-letter-letter-letter-cijfer uitgegeven, oftewel sidecode 7. Binnenkort zal echter begonnen worden met uitgifte van kentekenserie cijfer-letter-letter-letter-cijfer-cijfer (oftewel sidecode 8). In deze posting mijn laatste voorspelling over introductiedatum.

Sidecode7 eindig

Sidecode7 voor personenauto’s werd op 19 mei 2008 ingevoerd. De kentekenseries die daarvoor werden gebruikt, bestonden uit reeksen met twee letters en twee cijfers. Deze hebben in totaal 57 jaar dienst gedaan.

Nieuwe serie

In de nieuwe serie worden maar vijf beginletters voor personenvoertuigen gebruikt. Alleen de K, S, T, X en Z zullen daar dienst doen. Andere beginletters worden gebruikt voor exportkentekens. De verwachting is dat deze kentekenserie een jaar of twee meegaat. De daaropvolgende combinatie bestaat uit twee letters, drie cijfers en een letter: GB001B.

De eerste combinatie in die serie zal 1-KBB-11 worden, alhoewel deze me eigenlijk vreemd in de oren klinkt.

Mijn prognose

Rekening houdend met de laatste ontwikkelingen qua autoverkopen en het feit dat de vorige kentekenserie bijna helemaal tot het einde is uitgegeven, doe ik een duit in het zakje qua introductiedatum voor nieuwe kentekenserie. Deze zal net na 1 maart 2013 liggen, is mijn voorspelling. Mijn gok is maandag 4 maart. Er zijn namelijk plusminus 45.000 verschillende letter-cijfercombinatie nog te vergeven. Een normale februari verkoop zit iets hoger dan dat aantal. Rekening houdend met min in februari tov voorgaande jaren hebben we nog een dikke maand te gaan.

RDW zal trouwens tot het laatste moment wachten om de exacte datum aan te kondigen. Er schijnen namelijk mensen liever een maand te wachten om nieuwe combinatie te verkrijgen. Dit kan leiden tot uitstel gedrag. Dit lijkt me in deze economische tijden geen prettig vooruitzicht, dus deze onzekerheid moet maar zo snel mogelijk uit de wereld.

Wie waagt zich nog meer aan een voorspelling? Twitter account @Voertuiginfo post net zoals RDW.nl bijna elke dag laatst uitgeven kenteken. Ook op Kenteken.TV kan je dit bekijken. Grosso modo kan je rekenen dat er per 3-letterige combinatie 900 combinaties zijn.

UPDATE: Ook bij de Telegraaf redactie neemt de spanning blijkbaar toe, want ze hebben alvast contact gezocht met RDW over de mogelijke introductiedatum.

UPDATE dinsdag 5 maart 2013 13:30: Mijn voorspelkunsten zijn blijkbaar niet zo goed. Het is namelijk niet 4 maart geworden, maar 5 maart! Zojuist is de eerste kenteken uitgereikt:

1kbb00-uitgereikt

16 antwoorden op “Mijn gok – introductiedatum nieuw kenteken personenauto”

 1. Zal het niet nog iets langer duren? Nu bijna ZT af, dan als ik het goed heb, nog ZV, ZX en ZZ. Elke tweede letter duurt tegenwoordig (Zie ZR, ZS en ZT) ongeveer twee weken. Dan duurt het toch nog wel zes weken?
  Benieuwd naar een reactie…

 2. @Evelien: Elke 2-lettercombinatie bestaat uit 14.400 mogelijke kentekencombinaties. ervanuitgaande dat er nog 3 2-lettercombinaties komen en normale februari-aantallen voor nieuwverkoop/import kwam ik op mijn berekening.

 3. Eerste combinatie wordt 1-KBB-00, volgens het Telegraaf-artikel. Eerder communiceerde de RDW geloof ik wel 1-KBB-11 toch? Maar om nou te zeggen dat die berichtjes van hen taalkundige hoogstandjes zijn… Al vraag ik me wel al jaren af wat er mis is met het losse getal 0 (of de cijfercombinatie 00 in sidecode 4 t/m 6, of 000 in sidecode 9 en 10).

  Ben ook benieuwd of ze dit keer wel helemaal tot 99-ZZZ-9 gaan, zoals in het Telegraaf-artikel wordt gesuggereerd, i.p.v. de reeks voortijdig te beëindigen (bij sidecode 4 ergens in de ZX-reeks, sidecode 5 al in ZN en sidecode 6 in ZS (wat ik niet echt “bijna tot het einde” noem).

 4. Afgelopen week heb ik een auto gezien met een kentekenplaat die begon met twee letters, drie cijfers en een letter. De combinatie week ik niet meer, maar er zat een f in en iets van 631 of zo.

 5. Jasper,
  Geweldig dat voor alles wel ergens een website te vinden is!
  De Kxx-kentekenserie gaat richting einde en dan komt de Sxx-combinatie.
  Wanneer zal de overgang zijn, naar jouw inschatting?
  Ik denk dat mijn nieuwe auto (aflevering 30-08) dat nét niet gaat halen.
  Mede uiteraard hoe vroeg het kenteken wordt aangevraagd.
  Groet van een voormalige Hoornaar uit Amsterdam.
  Wim

 6. Jasper, ik heb nog een rekensom voor je en mij lukt het niet, omdat ik te weinig momenten ken dat bepaalde reeksen uitgereikt worden). Ik krijg als het goed is in de eerste week van november 2013 mijn Tesla Model S. Ik zou echt heel graag het kenteken 0-SST-00 willen hebben, denk jij dat dit wellicht lukt, of in ieder geval x-SST-xx. Vandaag 30 aug. is de laatste kenteken 7-SBT-26

  Effe kleine uitleg. De Tesla is een 100% elektrische auto, dus 0% uitstoot (vandaar de nullen) en fluisterstil (vandaar SST). x-SST-xx lijkt me in ieder geval echt gaaf.

   1. Gaat helaas niet gebeuren, kentekens met de lettercombinaties SD en SS (dus ook SDB t/m SDZ en SSB t/m SSZ) worden niet uitgegeven. Het enkele cijfer 0 overigens ook niet. Dus na 9-SRZ-99 komt 1-STB-00.

    STT zou wellicht een leuk alternatief zijn, maar ik denk niet dat de kentekenuitgifte dan al zover is. De K-serie ging bijna een half jaar mee en we praten nu over iets meer dan twee maanden. Ik denk dat je moet rekenen op SKx, SLx of SNx (de kentekenuitgifte gaan nu wat harder, maar dat kan ook komen doordat de zomer net voorbij is en/of omdat mensen op de S-serie hebben gewacht, of dat inderdaad zo is mag Jasper zeggen a.d.h.v. zijn statistieken 😉 ).

    Desondanks veel plezier met je Tesla!

 7. Enig idee wat de 3 letters gaan worden rond 21 april 2014? Rond die datum komt onze nieuwe auto.

Reacties zijn gesloten.