KentekenVoorspeller – welk kenteken krijgt je nieuwe auto?

Vanochtend kwam ik een gewaardeerde collega tegen. Haar vraag klonk me bekend in de oren. Ze wilde namelijk weten welk kenteken mogelijkerwijs op haar nieuwe bolide zal komen die in januari 2015 wordt afgeleverd. Deze vraag is de afgelopen jaren flink aantal keer voorbij gekomen. Ook in het verkeer komende van zoekmachines op Kenteken.TV is te zien dat diverse mensen op zoek zijn naar de mogelijke kentekencombinatie die hun nieuwe bolide heeft gekregen.

Speciaal voor mijn collega en vele anderen heeft Kenteken.TV sinds gisteravond een nieuwe tool: KentekenVoorspeller

Wat doet KentekenVoorspeller?

De nieuwe tool KentekenVoorspeller maakt het mogelijk om een voorspelling te maken welke kenteken zal worden uitgegeven op welke datum in de komende maanden. Hierdoor is het mogelijk om je mogelijke kenteken van een auto te berekenen die volgende week of pas over 2 maanden wordt uitgeleverd.

KentekenVoorspeller
Klik op plaatje om eigen KentekenVoorspelling te maken

Voor deze voorspelling is een speciaal algoritme ontwikkeld. Dit algoritme houdt rekening met de volgende variabelen:

 • Laatst uitgegeven kenteken van vandaag
 • Historische uitgiftes van kentekens per dag
 • Voorspelling van nieuwverkopen en importen komende tijd

Sinds enkele jaren houdt Kenteken.TV minutieus de publicaties van laatst uitgegeven kentekens door RDW bij. Tot voor kort gebeurde dat 1 keer per (werk)dag. Sinds kort is dat zelfs 1 keer per kwartier-half uur. Hierdoor heeft Kenteken.TV een uniek inzicht in de aanvragen van kentekens door importeurs. Hierdoor waren eerder analyses te maken over dagrecords die gebroken zijn in december 2013.

Ik heb mijn nieuwe auto, maar voorspelde kenteken is het niet geworden. Hoe kan dat?

Het voorspellen van uitgifte van een kenteken is vergelijkbaar met voorspellingen van het weer of van beurskoersen: ze kunnen onjuist zijn. Bij het voorspellen van kentekens is er echter nog 1 addertje onder het gras die veel mensen niet zien/weten/rekening mee houden. Als u een nieuwe auto bestelt bij een dealer, dan wordt deze tzt afgeleverd door de importeur bij de bestellende dealer. Deze dealer zal met u een afspraak maken voor de aflevering. In aanloop van de aflevering is/wordt een kenteken aangevraagd door de importeur. Dit kenteken wordt dus enkele dagen, soms enkele weken voor de daadwerkelijk aflevering en eerste tenaamstelling aangevraagd.

Het is daarom raadzaam om als voorspeldatum enkele dagen voor de daadwerkelijke afleverdatum te gebruiken om een betere inschatting te hebben.

Wanneer komt nieuwe kentekencombinatie?

Naast het voorspellen van een willekeurig kenteken, brandt er nog een andere vraag bij veel mensen: wanneer komt RDW met nieuwe kentekencombinaties voor personenauto’s?

Vorige week stond wederom in de Telegraaf een voorspelling over het uitgeven van nieuwe kentekencombinaties voor personenauto’s. De vorige keer was hun voorspelling flink verkeerd uitgekomen, zoals destijds al in deze posting al voorspeld. De voorspelling van Autovisie is ditmaal medio 2015 volgens de titel, volgens hun eigen tekst ergens in tweede kwartaal.

Bij de uitgifte van sidecode8 was de gok van Kenteken.TV tot op 1 dag nauwkeurig. Ook ditmaal zal ik mij wagen aan een voorspelling.

Volgens de huidige berekeningen zal de introductie van sidecode9 precies op mijn verjaardag vallen: 18 mei 2015.

Bij deze berekening is er vanuit gegaan dat RDW niet alle kentekencombinaties van sidecode8 zal uitgeven. De vorige keer zijn ze bij ZZS gestopt. Voor de berekening van de overgang van sidecode8 naar sidecode9 heb ik met dezelfde lettercombinatie gerekend.

Waarom geeft RDW niet alle combinaties uit?

Volgens een oude mythe zou het moment van uitgeven van nieuwe kentekencombinaties kunnen leiden tot stagnering van de nieuwe registraties van voertuigen. Een oude kentekencombinatie zou namelijk in perceptie van een toekomstige eigenaar minder waard kunnen zijn. Om deze reden heeft RDW ooit besloten om ineens over te gaan naar een nieuwe reeks, en dit pas achteraf te communiceren. In de aanloop van de uitgifte van de huidige reeks hebben verschillende media mensen opgespoord die expres wachten met het aanvragen van kentekens. Naar aanleiding van de uitgifte van sidecode8 heeft Kenteken.TV specifiek gelet of er een hausse van kentekenaanvragen kwam na de introductie van sidecode8. Er was geen significant verschil waar te nemen…

Brom- en snorfietsen binnenkort naar sidecode11

De brom- en snorfietsen hebben een eigen kentekencombinatiereeks sinds hun start van kentekening in september 2005. Door de grote hoeveelheden brom- en snorfietsen en door de beperkt aantal letters, gaat deze voertuigcategorie snel door de bedachte kentekencombinaties van RDW. Hierdoor was RDW eerder dit jaar genoodzaakt om nieuwe combinaties te bedenken, de zogenaamde sidecode11 t/m 14 waarvan deze blog de primeur had.

Het laatst uitgegeven brom- of snorfietskenteken van 9 december 2014 is F-271-ZT. Dat betekent dat enkel de letters ZT, ZV, ZX en ZZ nog vol moeten worden gemaakt, oftewel nog minder dan 3800 kentekencombinaties. Aangezien december een rustige uitlever/verkoopmaand is qua brom- en snorfietsen, zal het nog spannend worden of de nieuwe sidecode11 net voor de kerst, net na de kerst of begin januari zal worden uitgegeven.

75 antwoorden op “KentekenVoorspeller – welk kenteken krijgt je nieuwe auto?”

 1. Leuk tooltje Jasper! Wel twee opmerkingen, in je disclaimer ontbreekt denk ik het woordje “geen”. En voor wat betreft de laatste combinatie uit sidecode 7, dat is volgens mij ZXT.

 2. Happy new year to all !

  Seems that the tool is broken in the new year.

  KentekenVoorspelling voor 7-1-2015 = 7-ZKV-62

  RDW laatst uitgegeven kenteken van 1-01-2015 = 7-ZKV-62

  1. Sorry Jasper ik snap het nog niet. In jouw tool is de voorspelling nieuwe kenteken op 24 april as en in jouw prognose van december is dat 18 mei as. Welke komt er het dichts bij?

   1. Door de kentekenaanvraag hausse eind december die extremer is gegaan dan mijn voorspelmodel is eind april een betere schatting. Daarnaast is onzekerheid dat RDW eigenlijk op elk moment kan omswitchen naar een andere reeks. bij andere voertuigcategorien maken ze wel de hele reeks vol

 3. Dag Jasper,

  Surf dagelijks naar jouw prachtige tool. Onlangs kon ik een vw autoverkoper blij maken met deze voor hem onbekende tool. Zo zie je maar weer.
  Ps. Jouw laatste melding is van 9 december. Maak je nog een nieuwe voorspelling?

  1. De site van RDW klopt wel, maar mist extra uitleg. Per voertuigcategorie wordt een bepaalde kentekencombinatie uitgegeven. De brom- en snorfietsen zijn inmiddels bij sidecode 11, terwijl bij personenauto’s we straks overgaan naar combinatie type 9. Sidecode 8 is niet gebruikt bij brom- en snorfietsen, waardoor deze datum op 2013 staat.

   1. Ok, thanks voor je reaktie! Nu snap ik inderdaad het tavelletje eronder iets beter… 🙂

 4. Is er ook zo’n voorspeller voor brommobielen? Ik heb er 1 besteld en deze komt volgende maand binnen, ik kan niet wachten!

 5. Beste Jasper, waarom voorspel je dat er komende dagen er na de laatste letter G geen H volgt maar men overgaat naar de J ? Volgens RDW mag de H wel gebruikt worden.
  Wat inhoud dat je dan toch bijvoorbeeld GG 123 H zou gaan krijgen.

  1. Kenteken GG-123-H wordt wel degelijk in de berekening meegenomen. In de periode van 12-14 mei voorspel ik dat er per dag meer dan 1000 kentekens worden aangevraagd, waardoor 1 eindletter in 1 dag erdoorheen kan gaan

   1. OK, helder, bedankt voor de reactie.
    Dan hoop ik dat ik geluk.

 6. Sinds een paar dagen krijg ik geen resultaat meer in het gele vak als ik een voorspelling wil maken. Het vak blijft leeg. Zowel op Android als op iOS.
  Enig idee waar dat van komt?

 7. En… ga je rekening houden met de stormloop op Plugin Hybrides op 31-12-2015? 🙂

 8. Klopt het dat na HK-serie wederom HJ-serie wordt uitgegeven? Nov-dec 2015. Lijkt mij niet logisch. Graag een toelichting.

 9. Hoi Jasper,

  Wordt de site nog bijgewerkt?
  Je kan nu niet verder kijken dan 30 Juni 2016.
  Ben benieuwd naar de kentekens eind Juli begin Augustus van dit jaar.

  1. Ik zal komende dagen een nieuwe voorspellingscurve aan de data toevoegen #staytuned

 10. Wat een leuk idee om je kenteken te voorspellen,
  Helaas werkt het tool bij mij niet (niet op mijn iphone en ook niet op mijn PC)
  bij mij blijft het gele vlak helemaal leeg. En dat is jammer

  1. Bedankt voor melden! Het ophalen van laatst uitgegeven kenteken lukt niet. Ik zal ernaar kijken

  2. Het ophalen van laatst uitgegeven kenteken werkt weer, en daardoor ook weer de voorspeller.

  1. Blijkbaar. Die had ik ook niet voorzien in de voorspeller. Vermoedelijk wordt L gebruikt voor langzaam verkeer/landbouwvoertuigen.

 11. Jasper
  De kentekenviorspeller werkt al enkele dagen niet meer. Vlakken blijven leeg

  1. Wegens probleem met ophalen laatst uitgegeven kenteken is er een probleem. Zal vanavond worden opgelost. Bedankt voor melden

 12. Het lijkt wel kinderspeelgoed om het ‘laatste’ nummer te krijgen.
  Gaat het nu om het ‘vervoermiddel’ of de nummerplaat?
  Geef de ‘mannen’ hun speeltje en ze zijn even ‘zoet’

  1. Ik zal de tool weer vullen met nieuwe berekende waardes. Ik verwacht eind deze week live.

 13. Is het bekend wanneer de huidige serie ten einde loopt?
  Laatst uitgegeven is SV- volgens mij hebben we dan nog T…. X… en Z… lijkt mij niet lang meer?
  Ik lees er alleen nergens iets over.

  Ik gok zelf eerste kwartaal 2019.

  1. Ik gok op tweede kwartaal op basis van de huidige ontwikkelingen. Veel is afhankelijk van wel/niet kopersstaking door hoge nieuwprijzen wegens nieuwe emissiestandaard WLTP en doorgroei van import. Daarnaast is het exacte switchmoment door RDW altijd een gokje.

 14. Hoi Sinds gister is het laatst uitgegeven kenteken niet meer veranderd kan dit kloppen?

 15. Hoi Jasper, wat wordt eigenlijk de nieuwe serie in 2019 voor auto’s?

  1. We krijgen dan sidecode 10, oftewel 1 letter, 3 cijfers, 2 letters: X-000-XX

 16. Hoi Jasper
  Als de dealer mijn nieuwe auto aanmeld bij RDW voor een kenteken en hij doet dit bijvoorbeeld 30 of 31 december 2018 krijg ik de tenaamstelling dan bijvoorbeeld 31 12 2018 of zeker bijvoorbeeld ….januari 2019

  1. Hi Peter, er zijn 4 datumvelden die een rol spelen:
   1. datum aanvraag kenteken (dit wordt nergens gepubliceerd)
   2. datum afgifte Nederland (oftewel wanneer is kenteken voor het eerste officieel afgegeven in Nederland)
   3. datum toelating internationaal (oftewel wanneer is kenteken voor het eerst in Nederland of erbuiten geregistreerd)
   4. datum tenaamstelling (ook wel datum aansprakelijkheid genoemd)

   Bij een nieuwe auto wordt bij de eerste tenaamstelling de laatste 3 datumvelden met hetzelfde gevuld. Vaak wordt het kenteken door de importeur daags ervoor (soms weken) aangevraagd. Bij een jaarwisseling spelen andere zaken een rol. Voor bijvoorbeeld bijtellingregels is datum toelating internationaal van belang. Om bijvoorbeeld voor de Teslatax te voorkomen voor de duurdere elektrische auto’s, dienen ze een datum toelating internationaal te hebben die voor 1-1-2019 ligt. Om deze reden worden sommige auto’s voor geregistreerd.

   Vroeger (toen er nog geen bijtellingmanie was) stelde alle leasemaatschappijen registraties in december uit tot januari. Dan hadden ze namelijk op papier een “nieuwere” auto, namelijk met datum toelating internationaal die in het nieuwe jaar lag. Wat er in jouw geval gaat gebeuren, hangt dus sterk af van het type auto 😉

 17. Krijgt een geimporteerde auto uit bijv. Duitsland een nieuw Nederlands kenteken of zijn daar andere richtlijnen voor?

  1. dat ligt aan leeftijd van auto. Als voertuig ouder dan 1 januari 1980 is dan krijgt het een “nieuw” oldtimer kenteken (hiervan zijn twee oude series beschikbaar afhankelijk van leeftijd). In alle andere gevallen krijgt het een nieuw kenteken inderdaad.

   Voertuigen die voorheen ook in Nederland zijn geregistreerd geweest en opnieuw naar Nederland komen, wordt veelal het oude kenteken geheractiveerd.

 18. Er valt me wat op bij de voorspeller.
  Op dit moment is ZT-834-R als laatste kenteken uitgegeven. Het loopt door tot ZT-xxx-Z. Vervolgens loopt ZV door tot ZV-xxx-Z. Maar dan lijkt ZX te stoppen bij ZX-xxx-R op 27/8???

  Is dit een voorschot op de overgang naar de nieuwe serie?

  1. dat klopt. Dat is “mijn” voorschot/voorspelling op de nieuwe serie

 19. Allereerst mijn compliment voor deze zeer mooie voorspeller tool Jasper! Ik heb de tool per toeval pas gisteren ontdekt en volg nu de uitgifte van de laatste sidecode 9 kentekens met belangstelling. Mijn nieuwe auto zou begin Juli worden uitgeleverd, helaas is er bij de fabriek een (planmatige) vertraging opgetreden van ca. 2 maanden. 🙁 De auto verlaat nu volgens de laatste informatie op 29 Augustus 2019 de fabriek in Spanje en wordt in de week van 9 September bij de dealer in NL verwacht. Als “pleister op de wond” voor de latere aflevering vind ik het erg fijn om nu te zien dat ik volgens de voorspeller een auto met sidecode 10 kenteken zal hebben, de G is eveneens de 1e letter van mijn voornaam. De combinatie van cijfers en letters na de G zijn voor mij van minder belang, ik overweeg ook de dealer te vragen om te wachten met kenteken aanvraag tot het zeker is dat ik inderdaad sidecode 10 kenteken ga krijgen. Mogelijk moet hij daarvoor nog met de importeur afstemmen? Ik zie dat de voorspeller vanaf 28 Augustus sidecode 10 laat zien. Hoeveel veiligheidsmarge (in dagen) zou je daar nog bij moeten optellen? Bij voorbaat dank voor je reactie!

  1. Dank je wel voor complimenten. Op basis van mijn voorspelling zou je nieuwe auto nieuwe kenteken moeten krijgen. Veelal (ook vanwege regelgeving) mag een importeur pas kenteken aanvragen als voertuig op fysiek stallingslokatie in Nederland aanwezig is.

   Fingers crossed

 20. Beste Jasper,

  Zit er nog een lag tussen het daadwerkelijk laatst uitgegeven kenteken en wat er op de site staat aangeduid?

  1. De lag is klein, alleen soms verwerkt RDW in 1x batches van importeurs. Dan schiet het ineens tientallen kentekens op.

 21. Dankjewel voor je reactie. Ik heb al een tijdje gewacht om mijn nieuwe auto op kenteken te laten zetten maar ben bang dat als ze vandaag het kenteken aanvragen ik BH als eindcombinatie krijg. En dat zou ik niet willen. Beter even twee dagen wachten lijkt mij? Of bij aanvraag vandaag toch nog BG… 🤨

  1. Dat hangt af van het gebruikte proces bij de importeur: batch of per item. En natuurlijk snelheid van de communicatie tussen dealer -> importeur -> RDW.

   In ieder geval alvast veel rijplezier!

   1. Dankjewel. Ze zouden het per item d
    Voor mij doen nu. Maar het zou twee dagen duren voordat ze het kentekenbewijs in huis hebben.

 22. Leuke site waarin je veel zaken te weten komt over jouw voertuig. De tool “kentekenvoorspeller” is ook een leuke maar kan die ook toegepast worden op aanhangwagens ??

  1. Bedankt voor complimenten. De voorspelling van kentekens wordt gemaakt op basis van zelf verzamelde data in afgelopen jaren. Dit is voor aanhangwagens niet gedaan en daardoor lastig(er) te doen.

 23. Erg leuke tool. Ik ben overigens benieuwd of je straks op 3-1-2022 een grote batch KIA ICESs, MHEVs en PHEVs gaat zien. Vanwege CO2 regels mochten de KIA dealers vanaf 1 december alleen nieuwe kentekens aanvragen voor EVs of wanneer de verkoop bij KIA was aangemeld. Mijn KIA dealer heeft aangegeven dat degene die nu niet aangevraagd worden, vanaf 3-1 weer aangevraagd gaan worden. Weet niet hoeveel auto’s het precies gaat treffen maar onze PHEV is daar helaas 1 van 🙂

Reacties zijn gesloten.