Digitale versies maken van de oude gele kentekenplaten

Kenteken.TV is ooit ontstaan vanuit een blog over gebruik van kentekens in reclamecommercials. Voor een bepaalde programmeerwedstrijd werd er gevraagd om inzendingen. Dit was een mooie uitdaging waaruit de online dienst KentekenVideo (helaas offline inmiddels). De tweede dienst was een digitale kentekenplaat maak dienst. In gebruikersstatistieken te zien is dit nog steeds een zeer populaire dienst. In de afgelopen jaren werd deze dienst verder uitgebreid met allerlei kentekenplaatvarianten, waaronder oldtimer kentekenplaten , de mogelijkheid voor kentekenplaathouders of kentekenplaten met alternatieve logo’s voor de EU sterretjes. Er ontbrak echter nog een belangrijke versie. Dat is nu opgelost.

Diverse digitale kentekenplaten beschikbaar

Zoals gezegd biedt Kenteken.TV digitale kentekenmaker allerlei kentekenplaat versies, zoals:

GAIK kentekenplaat inclusief kentekenhouder

 

Blauwe kentekenplaat
Blauwe kentekenplaat

 

GAIK kentekenplaat met Friesland ipv NL

 

GAIK kentekenplaat met NL vlag ipv EU sterretjes
GAIK kentekenplaat met NL vlag ipv EU sterretjes

 

Amerikaanse 18.2 kentekenplaat
Amerikaanse 18.2 kentekenplaat

 

Oude gele kentekenplaat

In de collectie ontbreekt echter de gele kentekenplaten zoals deze werden gemonteerd sinds 1 januari 1978 tot en met 1 februari 2000. Sinds 2000 hebben we de gele kentekenplaten met blauwe linkerbalkje, ook wel GAIK-kentekens genoemd.

Van iemand met passie voor modelbouw kreeg ik enkele maanden geleden de vraag of het mogelijk zijn om een digitale versie voor de oude gele kentekenplaten te maken. De gele kleur was het probleem niet, maar het gebruikte lettertype op deze kentekenplaten wel. De gebruikte letters voor deze kentekens zijn namelijk iets anders dan de letters op de huidige GAIK-kentekens. Ook wijken de letters op de gele kentekenplaten af van de letters gebruikt op de oude blauwe kentekenplaten. Kortom, er was een nieuwe digitale versie van de kentekenplaat letters nodig.

Speurtocht

De speurtocht naar de juiste digitale versie van de kentekenletters bestond uit 2 gedeeltes. Allereerst benaderde ik de maker van de digitale versie van het huidige kentekenplaadrukletters. Arthur van LeFly fonts heeft jaren geleden al een goede en veelgebruikte versie gemaakt van het kenteken font. Deze font wordt door diverse websites gebruikt, al dan niet met de juiste vermelding van de maker van het font. Zelfs op de nieuwe RDW.nl wordt gebruik gemaakt van dit font, waardoor de cirkel rond is (alhoewel RDW nog wel even de credits naar LeFly goed moet zetten).

Arthur heeft ook een aantal jaar geleden op verzoek en op basis van historisch materiaal de oude kentekenletters van de blauwe kentekenplaten nagemaakt. Hij was dan ook de eerste persoon om te vragen of hij in samenwerking met mij een lettertype kon samenstellen.

Hij wilde graag samenwerken, maar had dan wel correcte afbeeldingen van de gebruikte kentekenletters nodig voor de digitalisering. Dit was een digitale speurtocht van jewelste. Uiteindelijk werd op de servers van het Ministerie van I en M en in publicaties van SWOV documenten gevonden die antwoorden gaven. Zo hadden we niet de huidige versie van “Regeling eisen goedkeuring kentekenplaten” nodig, maar een eerdere versie. Deze oudere regeling werd op de servers van Ministerie van I en M gevonden met daarin de in de bijlage de volgende tekeningen van bevestingspennen voor kunststof letters:

In online doorzoekbare lijst van publicaties van SWOV waren ook een paar interessante documenten te vinden. Zo vond ik een rapport uit 1969 waarin SWOV verschillende testen van retroflectie van kentekenplaten beschrijft. In dit rapport worden verschillende type retroflecties getest. Dit rapport is volgens mij mede verantwoordelijk voor de uiteindelijke introductie van de gele retroflecterende kentekenplaten in 1978 (en niet witte platen zoals vele landen om ons heen wel hebben). Deze beelden (met rechts de toen geldige blauwe kentekenplaat en links verschillende gele/witte platen) tonen dit duidelijk aan:

In 1970 publiceerde SWOV een ander interessante rapport. In het rapport Verkeerstekens op borden wordt nader ingegaan op de leesbaarheid van letters op verkeersborden. Dit rapport is volgens mij de basis voor de gekozen letters op de gele kentekens 8 jaar later. De letters op kentekens zijn namelijk niet zomaar gekozen. Leesbaarheid van de letters en cijfers op verschillende afstanden en vanuit verschillende kijkhoeken zorgen ervoor dat de ideale verhoudingen van hoogte en breedte nodig zijn, maar ook de ideale ruimte tussen letters. In de bijlages van dit rapport worden verschillende alfabetseries getoond. Deze alfabetseries zijn geinspireerd op de alfabetseries ontwikkeld door Amerikaanse Bureau of Public Roads. Alfabetserie D lijkt verdacht veel op de latere kentekendrukletters van de gele kentekenplaten:

Uiteindelijk zijn de letters door middel van NEN-normering vastgelegd voor gebruik op Nederlandse kentekenplaten.

 

Digitaal resultaat

Deze week werd de eerste versie door LeFly Fonts opgeleverd. En daarmee kon de eerste digitale versie van de oude gele kentekenplaten worden gefabriceerd. Dit is het eerste resultaat:

Gele kentekenplaat 1978-2000
Gele kentekenplaat 1978-2000

 

 

Eén antwoord op “Digitale versies maken van de oude gele kentekenplaten”

Reacties zijn gesloten.