Nieuwe Kenteken.TV tool – Hoeveel zijn er nog?

Al enkele jaren is Kenteken.TV actief met deze blog, site en op social media via eigen account of via account van de maker van deze site Jasper Verweij. Vanwege mijn rol bij VWE Automotive, DAT Nederland en deze site hebben diverse mensen de weg gevonden naar mij als ze vragen hadden in de trant van “hoeveel auto’s van merk X rijden er nog rond in Nederland?” of “kan je zien hoeveel modellen Y van merk Z in 2015 zijn geregistreerd?”. Altijd leuke vragen die de mogelijkheid bieden om op diverse manieren door de data te grutten. Als hulpmiddel voor de vragende mensen heb ik een deel van deze vragen voor mezelf geautomatiseerd en als nieuwe tool op Kenteken.TV ter beschikking gesteld onder de noemer “Hoeveel zijn er nog?”

Inspiratiebron

Als insiratie voor Hoeveel zijn er nog dient een Engelse site die al jarenlang op basis van registratiecijfers van UK inzicht biedt op merk en modelniveau van aantallen. HowManyLeft.co.uk is een heerlijke site om te grasduinen.

De Nederlandse variant was jarenlang voor mijzelf onbereikbaar. De site Kenteken.TV is een hobbysite en daarom wil ik het niet te veel op werk laten lijken. Eén van de belangrijke keuzes daarin is dat ik het gebruik van databases per se wil voorkomen. Alhoewel ik wel kennis van deze materie heb, betekent het inschakelen van deze extra laag een vorm van extra complexiteit waardoor het meer onderhoud mogelijk is.

Op basis van creatief gebruik van het Socrata platform waarop RDW haar open data sets publiceert ontstond er recentelijk de mogelijkheid om de eerste Nederlandse variant van HowManyLeft te maken met de creatieve naam Hoeveel zijn er nog? .

Hoeveel zijn er nog?

http://kenteken.tv/hoeveelzijnernog.php

Hoeveel zijn er nog kenteken.tv

Met Hoeveel zijn er nog? is het mogelijk om op basis van merk en eventueel voertuigsoort inzicht te krijgen in actuele telling van dit merk in RDW kentekenregistratie. Hierdoor is het mogelijk inzicht te krijgen in allerlei dwarsdoorsnedes zoals:

Daarnaast wordt er een interactieve grafiek gemaakt waarmee dezelfde telling verdeeld wordt over bouwjaren:

Hoeveel zijn er nog van Audi - voorbeeld grafiek

Tip! Met muiswiel kan je in deze grafiek inzoomen en slepen naar bepaalde bouwjaar periode.

Voor het zoeken op merk wordt gebruik gemaakt van een suggesties van merken. Deze lijst is gebaseerd op alle merken in kentekenregister die in november 2017 tien of meer kentekens hadden.

Makkelijk merken invoeren met juise spelling

Naast suggesties tijdens opzoeken van merk worden op resultaatpagina bij bepaalde merken ook alternatieve suggesties voor merken getoond, zoals bij Audi:

Alternatieve suggesties voor merk

Dit is handig, omdat bijvoorbeeld een merk als TESLA op 2 verschillende merken wordt geregistreerd. De oude roadsters en sinds 2 maanden de nieuwste Tesla’s worden op merk TESLA geregistreerd, terwijl alle andere Tesla’s op TESLA MOTORS is geregistreerd.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *