Nieuwe Kenteken.TV dienst – In handomdraai RDW terugroepacties nader bekijken

Recentelijk was Peter Teffer te gast bij het radioprogramma BNR Autoshow. De reden van zijn bezoek was de uitgave van zijn boek over de aanloop en nasleep over de ontdekking van defeat devices bij enkele voertuigen uit Volkswagen groep in USA. Het boek Dieselgate behandelt de affaire die in Nederland beter bekend staat als sjoemelsoftware. Naar aanleiding van deze uitzending dook Kenteken.TV weer eens in de data van het RDW terugroepregister en maakte een handig online overzicht van alle terugroepacties inclusief details. Als extraatje werd een speciale statuspagina gemaakt om de terugroepactie van voertuigen met EA189 motor van Volkswagen groep te volgen.

RDW Terugroepregister overzicht

Onderdeel van de nasleep is een terugroepactie die distributeur Pon namens Volkswagen Groep in Nederland moet uitvoeren. Deze terugroepactie wordt via RDW uitgevoerd in Nederland. Sinds jaar en dag onderhoudt RDW een zogenaamde terugroepregister. Sinds enkele jaren wordt dit register zelfs als Open Data dagelijks gepubliceerd. Kenteken.TV is al eens eerder hierin gedoken en maakte in 2015 enkele mooie cijferanalyses.

Naast Open Data publiceert RDW zelf het terugroepregister ook op een website. Deze omgeving biedt je de mogelijkheid om via merk en model details van terugroepactie in te zien. Deze omgeving biedt echter niet de mogelijkheid om snel de recentste terugroepacties op te roepen.

Via Open Data is dat echter wel mogelijk. Zo is het op allerlei manieren mogelijk om de Open Data van RDW te doorzoeken of in te laden in andere systemen. Niet iedereen is echter handig met XML, JSON, Excel, etc. Dat was voor Kenteken.TV aanleiding om als allereerste een actuele overzicht van terugroepacties in 1 lijst te tonen:

http://kenteken.tv/rdw-terugroepregister.php

Deze lijst wordt na ophalen van de gegevens automatisch gesorteerd op de referentiecode die RDW geeft aan een terugroepactie. Aangezien in deze referentiecode een jaar en volgnummer is opgesloten, was de sortering snel gevonden.

Naast de lijst wordt op deze pagina ook enkele statistieken getoond:

 • Aantal geregistreerde recalls
 • Totaal aantal gekoppelde kentekens aan recalls
 • Aantal openstaande meldingen van terugroepacties
 • Percentage openstaande meldingen van terugroepacties t.o.v. van totaal
 • Aantal gereed gemelde meldingen van terugroepacties
 • Percentage gereed gemelde meldingen van terugroepacties t.o.v. van totaal

 

Naast totalen worden sinds 6 november ook de aantallen terugroepacties per publicatiejaar gerapporteerd:

 

Voor de lijst is ook een RSS-feed gemaakt, waardoor je bijvoorbeeld in je favoriete RSS-reader de nieuwste recalls binnen kan laten stromen:

Terugroepactie details

Naast een handig overzicht is er ook een detailpagina gemaakt om meer gegevens te achterhalen over een terugroepactie. Per terugroepactie is ook in te zien hoeveel voertuigen nog een openstaand staan voor deze recall:

Per terugroepactie zijn details bekijken over de volgende zaken:

 • Aantal voertuigen betrokken in recall
 • Aantal gereedmeldignen van recall
 • Aantal openstaande meldingen van recall
 • Referentiecode RDW
 • Referentiecode distrbuteur
 • Publicatiedatum
 • Categorie defect
 • Omschrijving defect
 • Materiële gevolgen
 • Mogelijke risico’s
 • Merk en modellen betrokken in recall
 • Opmerkingen RDW over recall
 • Informatienummer of website voor meer informatie
 • Wijze van contact vanuit distributeur met eigenaar voertuig

Speciale EA189 status pagina

De aanleiding voor ontwikkeling van deze nieuwe Kenteken.TV was de terugroepactie voor de sjoemeldiesels van Volkswagen Groep. Aangezien de motor de code EA189 heeft Kenteken.TV een speciale statuspagina gemaakt, waarmee de actuele stand van deze terugroepactie kon worden ingezien:

http://kenteken.tv/rdw-terugroepregister-details-EA189.php

Deze terugroepactie bestaat in het terugroepregister uit 4 aparte terugroepacties, met de RDW referentiecodes MGP150305, MGP150307, MGP150308 en MGP150309.