Digitale oldtimer kentekenplaten maken op Kenteken.tv

1 van de alltime populaire postings op dit netwerk is een artikel over het online maken van kentekenplaten. Dit heeft me ooit geinspireerd om op Kenteken.tv een online tool te (vervol)maken om digitaal kentekenplaten te maken. 1 van de verbeteringen die ik had gemaakt, was op basis van de sidecodes van kentekens een keuze te maken tussen een blauwe of gele kentekenplaat. Voor de gele kentekenplaat maak ik daarbij gebruik van een lettertype gemaakt door LeFly. Voor de blauwe maakte ik slechts gebruik van Arial, bij gebrek aan beter. Tot vandaag!

Oldtimer font

Dezelfde maker van de kenteken font heeft namelijk op verzoek van een nummerplaat verzamelaar het oude lettertype voor kentekens nagemaakt en de naam Kenteken Smits gegeven. Hij tipte mij hierover bij een andere blogposting met daarin een oud kenteken. LeFly legt dit als volgt toe op zijn website:

De ‘Kenteken Smits’ familie is gebaseerd op het lettertype van de Nederlandse kentekenplaten tussen 1957 en 1979.

De webmaster van nummerplaten.info vroeg aan mij of ik originele tekeningen uit 1937 in een font kon omzetten. Deze originelen waren van de hand van dhr. J.B. Smits, directeur van het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam.

De naam van het lettertype is een directe hommage aan de originele ontwerper.

Uiteindelijk maakte ik drie versies.

‘Kenteken Smits 1937’ is een rechtstreekse omzetting van het ontwerp uit een rapport uit 1937 over de leesbaarheid van het ontwerp. De letters C, O, I, Q en Y missen (deze werden op nummerplaten niet gebruikt). De ruimte tussen de letters is ook volgens het origineel, d.w.z. geschikt voor het maken van nummerplaten. Deze versie is historisch gezien het meest accuraat.
NOOT: Omdat de karakterset ‘incompleet’ is, is ‘Kenteken Smits 1937’ niet in de openbaar beschikbare download opgenomen (gebruik liever ‘Kenteken Smits 1951’, zie hier onder). Maar wie een donatie doet via DaFont krijgt deze versie als bonus toegestuurd!

‘Kenteken Smits 1951’ is het lettertype dat uiteindelijk op de kentekenplaten vanaf 1951 gebruikt is. De belangrijkste verandering is de vorm van de ‘3’. Deze versie bevat ook de ‘C’ en de ‘O’ die later werden toegevoegd voor speciale platen (diplomatieke en militaire). Voor de volledigheid maakte ik zelf de karakterset compleet met een ‘I’, ‘Q’ en ‘Y’. De letterafstanden zijn ook hier utilitair. Wil je kentekens ‘zetten’, gebruik dan deze versie van het font.

‘Kenteken Smits 2013’ tenslotte is een sterk uitgebreide versie. Ik voegde zelf een volledige set onderkasten toe, letters met accenten, leestekens en meer. De letterafstanden zijn ook aangepast voor andere toepassingen dan ‘platen zetten’. Deze versie raad ik aan voor elk niet-kentekenplaatgebruik.

Download van deze versie is te vinden hier: http://www.dafont.com/kenteken-smits.font

Toepassing op kenteken.tv

Zojuist heb ik de font Kenteken Smits 1951 toegepast bij de digitale kentekenmaker op Kenteken.tv. Bijvoorbeeld:

Mooie uitbreiding voor de site. Bedankt LeFly!

4 antwoorden op “Digitale oldtimer kentekenplaten maken op Kenteken.tv”

  1. Goedenavond,

    Graag zou ik willen weten of het lettertype kenteken Smits 1937 afwijkt van het uit 1951? Als deze zou afwijken, is die dan ook beschikbaar?

    Graag hoor ik van u.

Reacties zijn gesloten.