Luchtvaartregister – Kentekencheck van vliegende objecten

Bij kentekens denk ik altijd gelijk aan objecten die zich over wegen begeven. Kentekens zitten echter ook op andere objecten, zoals op degene die zich in de lucht kunnen begeven. Dan worden ze ook wel registratienummers genoemd, maar principe blijft hetzelfde. Vandaag kwam ik erachter dat complete luchtvaartregister beschikbaar als Open data. Dat leek me een leuke mogelijkheid om weer eens gebruik te maken van Silk. Deze Nederlandse startup heb ik eerder gebruikt voor Autoweek top100 machtigste automotive mensen.

Het resultaat

Het resultaat van mijn site rondom Nederlandse luchtvaartregister is te vinden op het volgende adres:

https://luchtvaartregister.silk.co/

UPDATE december 2017: Silk heeft besloten haar online deuren te sluiten. Daarom is het luchtvaartregister niet meer op deze manier beschikbaar. Op de site van de officiële beheerder Inspectie Leefomgeving en Transport zijn de gegevens opvraagbaar.

luchtvaartregister-silk

Op de site kan je in zoekbox bovenin zoeken op de registratienummer van een vliegtuig zoals van het Nederlandse regeringstoestel PH-KBX. Ook kan je in zoekbox zoeken op andere velden zoals vliegtuigtypes of namen van eigenaren (zoals Transavia).

Ook heb ik enkele weergaves voorbereid, zoals

  1. Aantal aircrafts per eigenaar
  2. Aantal aircrafts per type
  3. Kaartweergave plaats eigenaar
  4. Zwaarste aircrafts
  5. Aircrafts van KLM
  6. Aircrafts van KLM Cityhopper
  7. Aircrafts van Transavia

Getoonde kolommen

Kolomnaam Uitleg
Reg. Mark Registratie
Reg. Nr. Inschrijfnummer
Name Houder
Place Plaats
AC Type Type
Engines Motor(en)
Serial Nr. Serienummer
MAN Manufacturer
MTOW Max startgewicht
AWCA Luchtwaardigheids categorie code
CofR Bewijs van inschriving geldig t/m
CofA Bewijs van luchtwaardigheid t/m
Rol Rol
Cat Cat
Own Eigenaar
ICAO Code ICAO code
ICAO Type ICAO classificatie
CI CI
Noise Req. Geluidseisen
TO Take-off
OF Overflight
FO Fly-over
LFP Lateral/Full power
APP Approach
AOC Holder Air Operator Certificate

Bronbestand

Het bronbestand van het complete luchtvaartregister wordt aangeboden op de site van de beheerder van dit register: Inspectie Leefomgeving en Transport. Aangezien het aantal geregistreerde luchtvaarttuigen beperkt is (2773 records volgens telling oktober 2013) in vergelijking tot RDW kentekenregister, kon ik dit bestand makkelijk hanteren. Alhoewel Silk niet helemaal geschikt voor zelfs deze aantallen, is het me gelukt om dit bestand na enige bewerkingen toe te passen.

Bewerkingen

De CSV import module van Silk kan namelijk niet overweg met diakritische tekens (zoals ë, è, ä, etc.).

Een andere wijziging moet ik nader toelichten. In mijn dagelijkse gebruik van RDW kentekenregister als informatieprovider heeft mijn werkgever diverse regels na te leven in de vorm van gebruik Gevoelige Gegevens (afkomstig van RDW Kentekenregister). Een deel van de regels heeft te maken met de verwerking van persoonsgegevens. Een ander deel heeft te maken met bijvoorbeeld identificatienummers van voertuigen (oftewel chassisnummers). Vanwege deze beperkingen worden op deze gegevens zit deze gegevens ook niet in de Open data set van RDW.

Groot was dus mijn verbazing om deze 2 type gegevens in het Open data bestand van IL en T te vinden. In het bestand staan namelijk de volledige NAW-T van de eigenaren. In het geval van rechtspersonen is dat wellicht nog te snappen, maar van particuliere eigenaren/houders vind ik dat al apart. In het bestand staan ook de (unieke) identificatienummers van de aircrafts benoemd. Nu zal de kans op klonen van vliegtuigen een beperkte tak zijn in het criminele circuit, opvallend is het wel.

Vanwege de (mogelijke) persoonsgegevens in het bestand heb ik besloten om de straatnamen, huisnummers en postcodes weg te halen uit het bestand. Enkel de naam van de eigenaren en woonplaats/plaats van vestiging heb ik behouden.

Eén antwoord op “Luchtvaartregister – Kentekencheck van vliegende objecten”

Reacties zijn gesloten.