2019 – Meer terugroepacties maar minder teruggeroepen voertuigen

In 2019 werden door RDW meer terugroepacties geregistreerd, maar in totaal werden minder voertuigen teruggeroepen dan in 2018. Tevens hadden deze terugroepacties gemiddeld een lagere risico beoordeling dan voorgaande jaren. Dit blijkt uit cijferanalyse van Kenteken.TV uit beschikbare gegevens van RDW.

Record aantal recalls

In Nederland wordt door RDW de terugroepacties van voertuigen gecoordineerd. Deze recalls dienen door officiële vertegenwoordigers of distributeurs uitgevoerd te worden. In 2019 werden 497 recalls gepubliceerd door RDW. Dit is een groei van 46% ten opzichte van 2018 of 2017

Vooral in de maand mei werden er veel terugroepacties geregistreerd. Opvallend is dat de maand erna er flink minder zijn geregistreerd.

De grootste verklaring voor deze stijging is een wijziging in beleid van RDW. Sinds eind 2018 wordt er pro-actiever door RDW terugroepacties vooraangekondigd, voordat de officiële vertegenwoordiger in Nederland in actie is gekomen.

Bij 131 van de terugroepacties heeft de RDW in de toelichting aangegeven dat “De RDW heeft de producent/distributeur om aanvullende informatie gevraagd indien deze actie van toepassing is voor Nederland.”

Pas als RDW met de officiële distributeur op basis van voertuigkenmerken zoals reeksen chassisnummers heeft kunnen constateren dat de bewuste terugroepacties ook van toepassing zijn op actueel Nederlands geregistreerde voertuigen, dan worden de voertuigeigenaren in Nederland door middel van communicatie op de hoogte gesteld.

Aantal teruggeroepen voertuigen lager dan 2018

Ondanks de forse groei in aantal geregistreerde recalls is het totaal aantal teruggeroepen voertuigen gedaald ten opzichte van 2018:

Risicobeoordeling teruggeroepen voertuigen lager

Het aantal teruggeroepen voertuigen geeft maar een eerste indicatie. Elke recall wordt door RDW voorzien van een risicobeoordeling voor de verkeersveiligheid.

In 2017 was 63,1% van alle teruggeroepen voertuigen geclassificeerd met risico Ernstig. In 2018 was dit percentage licht gedaald naar 62,0%. In 2019 is dit percentage spectaculairder gedaald naar 48,5%.

Per producent/distributeur

De distributeur die in 2019 het drukste had met aantal terugroepacties was Mercedes-Benz Cars Nederland B.V. . Voor 71 recalls moesten zij iets gaan organsieren. De nummer 2 en 3 zijn op zich geen verrassingen. Beide vertegenwoordiggers zijn in Nederland namelijk verantwoordelijk voor meerdere merken.

#Producent/distributeurAantal
1Mercedes-Benz Cars Nederland B.V.71
2Pon’s Automobielhandel B.V.56
3PSA Peugeot Citroen Nederland45
4BMW Nederland B.V.44
5FCA Netherlands B.V.28
6Mercedes-Benz Vans Nederland B.V.26
7Renault Nederland N.V.20
8Honda Motor Europe Limited19
9JeeGee Motors B.V.18
10Louwman & Parqui B.V.17
11Opel Nederland BV16
12Pon’s Automobielhandel B.V. (Luxury Cars)14
13Ford Motor Company Ltd13
14Volvo Cars Nederland B.V.13
15Mercedes-Benz Trucks Nederland B.V.9

Net zoals eerder gezegd zegt het aantal terugroepacties nog niet zoveel. Het aantal teruggeroepen voertuigen geeft een beter beeld welke distributeur samen met zijn reparatienetwerk herstellingen moest laten uitvoeren:

#Producent/distributeurAantal
1PSA Peugeot Citroen Nederland       175.847
2Volvo Cars Nederland B.V.          94.456
3Louwman & Parqui B.V.          69.392
4Mitsubishi Motor Sales Nederland B.V.          44.479
5Pon’s Automobielhandel B.V.          32.670
6BMW Nederland B.V.          28.134
7Ford Motor Company Ltd          20.522
8Honda Motor Europe Limited          15.643
9Mercedes-Benz Vans Nederland B.V.          14.467
10Mercedes-Benz Cars Nederland B.V.          12.902
11N.V. Subaru Benelux            9.319
12Opel Nederland BV            8.925
13Mazda Motor Nederland            8.638
14Pon’s Automobielhandel B.V. (Luxury Cars)            7.105
15B.V. Nimag            6.250

Dan valt direct op dat de terugroepacties van Mercedes-Benz Cars Nederland B.V. telkens maar voor een relatief kleinere groep nodig was. Vooral PSA Peugeot Citroen Nederland en Volvo Cars Nederland B.V. vallen dan ineens op met hun hoge noteringen. Bij PSA waren vooral de 2 terugroepacties voor achterportierruit van de Peugeots 107 en Citroens C1 verantwoordelijk voor de aantallen. Bij Volvo zitten de aantallen vooral bij een specifieke recall van een reeks van voertuigmodellen waarbij de softwaremanagement niet optimaal was.

Meer informatie over actuele recalls

Op kenteken.TV wordt elke dag de actuele stand qua terugroepacties gepubliceerd:

https://kenteken.tv/rdw-terugroepregister.php

Daarnaast worden nieuwe recalls automatisch via Twitter account van Kenteken.TV gepubliceerd: