Nieuwverkoop 2019 in 3 datavisualisaties

Het jaar 2019 is alweer om. Dat betekent in veel gevallen dat allerlei datamachinerie aan de gang gaat om cijfers uit te spugen over het afgelopen jaar. In de voertuigbranche is er een traditie ontstaan dat de cijfers over de nieuwverkopen al gepubliceerd moeten zijn voordat de laatste oliebollen worden weggegooid. Veelal zijn deze berichten een saaie opsomming van wat cijfers en lijstjes. Kenteken.TV maakt al jaren meerdere datavisualisaties om nieuwverkoop cijfers tastbaarder te maken. Voor 2019 zijn er 3 datavisualisaties gemaakt.

Top 20 personenauto merken 1991 – 2019

Jaar op jaar worden er in de persberichten vooral een vergelijk gemaakt met het voorgaande jaar om te duiden. Interessanter wordt als je de top 20 merken van afgelopen jaar over meerdere jaren bekijkt. Dan zie je ineens opvallende patronen, zoals de opkomst van nieuwe merken zoals Tesla.

Top 20 merken ontwikkeling door de jaren heen

In de top 3 staan 3 winnaars:

  • Al 15 jaar op rij heeft Volkswagen de eerste plek te pakken.
  • Voor het eerst sinds 2007 heeft Opel weer de tweede plek te pakken.
  • Tesla heeft zichzelf als een SpaceX raket gelanceerd naar plek 3. Een unieke prestatie!

De live versie van deze paardenrace datavisualisatie is online te bekijken op https://www.kenteken.tv/viz-horserace-nieuwverkoop.php

Vooral de SpaceX-achtige lancering van Tesla van plek 19 naar plek 3 is erg opvallend. Zo opvallend dat veel EVangelisten en duurzaamheidmensen de tweets over datavisualisatie graag delen.

Slopegraph top 10 merken 2018 – 2019

Een andere interessante manier de cijfers van afgelopen jaar te vergelijken met voorgaande jaar. Door middel van een zogenaamde slopegraph zie je goed de onderliggende verhoudingen en groei of daling per merk. Naast de opvallende groei van Tesla zie je daarmee de knappe groei van BMW en Mercedes. En de opvallend scherpe daling van volumemerk Renault. Ook de closecall tussen Ford en Kia valt dan ineens meer op (slechts 35 stuks verschil)

Top 10 motorfiets merken 2008 – 2019

Ook de motorfietsen markt is inzichtelijk te maken met een paardenrace visualisatie. Hieruit

Het tienjarig jubileum voor BMW Motorrad op de eerste plek is opvallend, maar ook de terugkeer van Honda op plek 4.

De liveversie van deze horserace is hier te zien: https://www.kenteken.tv/viz-horserace-nieuwverkoop-mf.php

Eén antwoord op “Nieuwverkoop 2019 in 3 datavisualisaties”

Reacties zijn gesloten.