ANWB Wegenwacht 75 jaar commercial

De ANWB Wegenwacht bestaat in 2021 precies 75 jaar. Deze pechhulpdienstverlener heeft hiermee de opkomst van de automobiliteit in Nederland volop kunnen ondersteunen. Ter ere van het jubileum heeft ANWB een mooie commercial gemaakt waarin de gele pechhulpvoertuig door de jaren heen te zien is. Kenteken.tv lette extra scherp op de gebruikte kentekens in deze commercial.

Commercial

Scene 1 – Motorfiets wegen-wacht 1946

De eerste scene speelt zich af in 1946, oftewel 75 jaar geleden. De eerste pechhulpvoertuig was een motorfiets met zijspan. In deze scene zien

In 1946 hadden we in Nederland nog provinciaal uitgegeven kentekens. Ook deze gele motorfiets is hiermee uitgerust. De eerste motorfietsen die hiervoor gebruikt werden, waren Harley Davidson WLC. De eerste zeven wegenwachten gingen op 15 april 1946 voor het eerst op pad. In deze scene zien we een gele motorfiets met rijnummer G-6950. De letter G was destijds toebedeeld aan de provincie Noord-Holland.

Toevalligerwijs is het archief van deze provincie gedigitaliseerd. Hierdoor is de inschrijving van nummer 6950 te bekijken:

Scene 2 – Renault 4 wegenwacht 1973

In de tweede scene wordt een sprongetje gemaakt naar de jaren zeventig, te weten 1973. Een sleuteljaar qua voertuigen, want in dit jaar ruilde de ANWB de Citroën 2CV hulpverleningsvoertuigen in voor Citroën Ami’s en Renault 4’s. De laatste speelt ook een hoofdrol in deze scene. In beeld verschijnt een Renault 4 met kenteken 42-72-DB.

Dit kenteken heeft nog een actieve kentekenregistratie. Daarin valt echter iets op. De afgebeelde Renault komt helemaal niet uit 1973, maar heeft als registratiedatum van 7 februari 1975. Dat heet ook wel een anachronisme oftewel een tijdrekeningsfout. Ik vind het eerder een schoonheidsfoutje in een verder fraaie commercial.

In deze scene komen nog 2 andere mooie oldtimers in beeld. Het kenteken van de groene Daf (of Volvo) is niet leesbaar, maar van de rode Fiat 500 wel. Kenteken 42-73-PA is ook nog een geldige kenteken, behorend bij een rode Fiat 500L uit juli 1971.

Scene 3 – Volkswagen Golf 1988

De derde scene speelt zich af op een specifieke datum in 1988. De gele held komt een groep vrienden redden die de Europese zegetocht van het Nederlandse elftal gaan vieren. Leuke details in deze scene zijn de juiste snelwegpraatpaal uit die tijd en het oranje shirt met rugnummer 12 van Marco van Basten (ik weet zelf nog trouwens dat ik in 1988 het verkeerde rugnummer 9 had op mijn oranjeshirt).

Destijds reed de ANWB Wegenwacht in Volkswagens Golf diesel. Van deze VW komt het kenteken niet in beeld. Het kenteken van de herstelde pechvogel komt wel vol in beeld, namelijk RV-07-KR.

Helaas levert ingave van het kenteken in actuele kentekenregister geen antwoord op. Anders hadden we nog wat meer details van deze rode Suzuki SC100 GX kunnen bekijken.

Scene 4 – Fietshulp 2021

In de laatste scene zien we ook dat de ANWB Wegenwacht tegenwoordig niet alleen vierwielers en gemotoriseerde tweewielers helpt. Ook heeft de Algemene Nederlandsche Wielrijders-Bond een pechhulpservice voor (elektrische)fietsen. In het laatste shot komt de Volkswagen Transporter in beeld die hiervoor is ingericht met kenteken V-048-VS.