Nieuwverkopen personenauto’s 2022 gevisualiseerd

Terwijl de meeste mensen de slaap uit hun ogen probeerde weg te halen bij het ontwaken naar de nieuwjaarsnacht, stonden de computers van diverse databureaus alweer te pruttelen. En zo werd binnen 12 uur na middernacht al de eerste definitieve registratiecijfers van 2022 bekend. Ook dit jaar was Kenteken.TV er als de kippen bij om de cijfers om te zetten naar datavisualisaties.

Paardenrace personenauto’s

Al jarenlang worden elk jaar een lijstje gemaakt met best verkopende merken van een jaar. Kenteken.TV heeft van alle jaargangen sinds 1991 deze lijstjes doorgestruind. Met dank aan diverse bronnen zoals AutoWeek, BOVAG en RAI Vereniging.

Tot vorig jaar werden altijd de top20 merken getoond in de visualisatie. Daar werd vorig jaar beetje mee gesmokkeld door ook Tesla te tonen die buiten de top twintig viel. Dat is dit jaar opgelost door top25 merken te nemen.

In de visualisatie worden alle klasseringen van merken getoond sinds 1991. Dat betekent 25 merken maal 32 jaren precies 800 verschillende datapunten. En die zijn allemaal samengebracht in de zogenaamde linegraphrace ook wel bekend onder de noemer paardenrace visualisatie.

De interactieve versie van deze datavisualisatie is terug te vinden op https://www.kenteken.tv/viz-horserace-nieuwverkoop.php

Nieuwe nummer één – Kia

Naar jarenlange hegemonie is er een nieuwe nummer één te noteren voor de Nederlandse markt. Vorig jaar werd Kia nog nipt verslagen door Volkswagen, maar dit jaar kon dit merk mede door leveringsproblemen deze positie niet langer vasthouden. Daarmee is voor het eerst in de Nederlandse historie een Zuidkoreaans merk op de eerste plek geëindigd.

Kia kwam in 1993 voor het eerst op de Nederlandse markt. Stap voor stap is het merk richting de top geslopen.

Zegetocht van Kia in Nederland sinds 1993

Door het verliezen van de eerste plek is het voor Volkswagen voor het eerst sinds 2005 niet meer de ranglijstaanvoerder meer:

Volkswagen op plek 2 in 2022 registraties personenauto’s

Andere winnaars – BMW, Hyundai, Audi, Lynk&Co en Dacia

Qua nieuwverkoop zijn er naast Kia nog meer winnaars in de eindklasseringen. Zo eindigde BMW op de hoogste plek sinds 1991 op plek nummer vijf:

Hoogste plek sinds 1991 voor BMW

Naast Kia is er nog een Zuidkoreaans merk waar men zeer blij zal zijn met de eindklassering van 2022. Hyundai eindigde namelijk op plek zes. Ook voor dit merk is het de hoogste positie ooit in Nederland.

Hyundai op plek 6

Naast BMW was er nog een Duits merk waar een hoge notering is: Audi op plek 9. Dat is een evenaring van de hoogste plek uit 2009.

Audi evenaart record met plek 9

Sinds 2 jaar is er een nieuw merk op de Nederlandse markt met een vooralsnog redelijk unieke propositie. Lynk&Co biedt in principe haar auto’s enkel in abonnementsvorm aan die maandelijks opzegbaar is. De prijsstelling heeft veel Nederlanders overtuigd, want door de geregistreerde aantallen is het merk op plek 16 terechtgekomen. En dat is knap met slechts 1 model.

Lynk&Co kan veel Nederlanders bekoren en daarom op plek 16

Voor het eerst in de top twintig is er ook een plekje voor Dacia te vinden. Dit ging mede ten koste van Seat, het merk dat het lastiger heeft sinds CUPRA ook als merk wordt gevoerd.

Dacia in top 20 op plek 19

Een compleet overzicht van alle grafieken per merk is in deze PDF te vinden:

Slopegraph visualisatie

Als we terug gaan naar de top tien, zijn er nog een paar interessante inzichten te halen uit een andere weergave. Sommige merken zaten namelijk heel dichtbij elkaar. Bij de ene merk was het een daling ten opzichte van 2021, maar voor het andere merk was het een stijging.

Bij een Slopegraph datavisualisatie is dat mooi te zien: