Nieuw kenteken uitgegeven voor personenauto

Afgelopen weekeinde kreeg ik een tweet mention. Op het forum van Driving-Fun was een posting geplaatst van een Volkswagen Touareg met opvallend kenteken. Er werd mij gevraagd of ik meer wist over dit kenteken. Deze VW blijkt een unieke primeur te zijn: de eerste personenauto in Nederland met kenteken uit de serie sidecode8!

Kenteken 7-DJZ-29

Deze gevoelige plaat is geschoten in Tanger, Marokko:

(origineel is op dropbox te vinden).

Het kenteken 7-DJZ-29 behoort toe tot sidecode8. Bij de uitgifte van de eerste kenteken bij een personenauto met sidecode7 was er nog veel persaandacht met oa minister Camiel Eurlings en directeur van RDW dhr. Hakkenberg:

Ditmaal moest er dus helemaal naar Tanger gereisd worden om stilletjes deze combinatie te introduceren…of is er toch iets anders aan de hand?

Vreemde lettercombinatie

Sinds de uitgifte van kentekens aan brom- en snorfietsen zijn de beginletters D en F gereserveerd voor deze categorie voertuigen. Toevalligerwijs of bewust (is waarschijnlijker) is sidecode8 bij brom- en snorfietsen overgeslagen, terwijl deze sidecode wel gebruikt wordt bij lichte bedrijfswagens. Ik geloof echter niet dat D en F alsnog worden vrijgegeven bij deze sidecode bij personenauto’s om verwarring te voorkomen.

De combinatie van deze VW Touareg en kenteken 7-DJZ-29 is geen geldige combinatie. Helaas heeft de fotograaf geen foto kunnen maken van het chassisnummer in de voorruit om iets meer van de herkomst van deze voertuignomade te achterhalen.

Wat ons rest, is het controleren van RDW Laatst uitgegeven kenteken op de website van deze organisatie…Wellicht zien we daar volgend jaar of het jaar daarop ineens een andere opbouw voorbij vliegen…

UPDATE 11 oktober 2011 19:30: Inmiddels heeft mijn posting ook een vervolg gekregen op autoblog. Aangezien deze site iets meer bezoekers trekt, zijn er ook meer ideeen ontstaan over de herkomst van dit kenteken. Aangezien ik graag volledig ben, wil ik deze opties hier opsommen.

Naast de optie “een handigerd heeft zelf iets bedacht” klinken de volgende opties het meest realistisch:

 1. Kenteken is een exportkenteken (oa Khalid kwam hierop)
 2. Kenteken is van voertuig van Dienst Justitiële Zaken
 3. Kenteken is gephotoshopt

Optie 1 heb ik ook overwogen. Er zijn echter 2 argumenten waarom dit niet kan. Qua opbouw lijkt het exportkenteken veel op op sidecode8 (1 cijfer – 3 letters – 2 cijfers), enkel de streepjes worden anders gebruikt. Officieel moet een exportkenteken echter wit zijn met zwarte letters. Daarnaast zit er een logica in de opbouw van een exportkenteken. Deze logica ken ik niet uit mijn hoofd, dus ik moet het antwoord nog even schuldig blijven of deze combi als exportkenteken kan.

Voorbeeld exportkenteken

Optie 2 klinkt mij persoonlijk niet plausibel in de oren, maar ik laat me graag verrassen. Ik ben namelijk niet bekend met een aparte kentekenreeks voor justitie.

Optie 3 klinkt wel erg plausibel. Oa Jetlag aka GaatjeNixxan is groot voorstander van deze optie. Ik moet zeggen dat zijn betoog tot op zeker hoogte hout snijdt. Bij ver inzoomen op de foto zie je een opvallende kleur verschil qua geel aan de linkerkant en rechterkant:

De uploader van de foto op Driving-Fun zou hierover uitspraak kunnen doen.

Case is dus nog niet closed, stay tuned voor meer info…

 

 

6 antwoorden op “Nieuw kenteken uitgegeven voor personenauto”

 1. En dat met een “ge-photoshop-te” pic.
  Mooie grap en het is nog lang geen 1 april… 😉

 2. kenteken op de volkswagen touareg is een nederlands export kenteken die normaal wit is, die ze op een gele plaat hebben laten drukken in marokko.

  dus heeft niks met diestal te maken!
  gestolen auto s krijg je niet zomaar marokko binnen! het is geen polen daar!

 3. In Amsterdam zijn ook verdachte kentekens van de nieuwe serie gezien, helaas nog geen foto kunnen maken zo is er volgens mij ook een nieuw nummer voor bedrijfswagen ( lichte bestel voertuigen) de combinatie is twee letters – drie letters – een cijfer.

 4. Hallo.
  Het kan geen exportkenteken zijn ondanks dat de 2de positie een D is en dat zou inhouden dat het in 2011 uitgegevens in juni (J) op de 31st (Z) wat niet kan omdat 31 juni niet bestaat.
  Gephotoshopt lijkt me niet daar is de foto te scherp voor. Het lijkt me niet dat de RDW in het geheim een kenteken uitgeeft, wat ook als exportkenteken kan dienen, aan justitie. Meest waarschijnlijk zijn het nep platen, om wat voor reden????

Reacties zijn gesloten.