Nationaal Parkeer Register – Overzicht van alle geregistreerde parkeerautomaten

Vanuit zakelijk oogpunt hou ik actief de site van RDW in de gaten. Vandaag kwam ik op de site terecht van Servicehuis Parkeervergunningen. Op deze site staat een lijst van alle zogenaamde “verkooppunten”  (beter bekend als parkeerautomaten volgens mij) van het Nationaal Parkeer Register. Het leek me wel eens aardig om deze lijst van 4.354 verkooppunten (stand 6-9-2012) op een landkaart te plotten.

Wat is SHPV?

Dit is initiatief van enkele gemeenten gezamenlijk die een gemeenschappelijke infrastructuur wilde hebben rondom registreren van parkeervergunningen, zowel permanent als tijdelijk. Aangezien parkeervergunning vaak gekoppeld zijn voertuigen en hun berijders hebben ze hiervoor RDW zover gekregen om deze centrale regierol te nemen voor het organiseren van dit systeem.

In het systeem kunnen parkeer- en verblijfsrechten worden vastgelegd.

Data verkooppunten

De data van de geregistreerde verkooppunten staan op de volgende site: http://www.rdw.nl/shpv/nl/shpv/SHPV/Handleidingenenformulieren/Pages/default.aspx Voor het verwerken van de punten heb ik gebruik gemaakt van de productie versie.

Overigens staat het bestand vrijelijk beschikbaar op de site, maar ik zag 1-2-3 nergens een beschrijving over doelgebruik van deze data. Ik ben ervanuit gegaan dat deze als soort van Open data wordt aangeboden, alhoewel het open data platform van de overheid deze dataset nog niet kent…

Het bestand heeft de layout van een CSV-bestand en bevat longitude en latitude van de verkooppunten. Ik heb diverse online tools geprobeerd om deze gegevens te verwerken in een landkaart. Uiteindelijk ben ik het meest tevreden totnutoe over de volgende:

http://www.zeemaps.com/npr_verkooppunten

NOOT: Duizenden punten plotten in een Google Maps kost even wat tijd (meer dan 20 seconden) bij laden website.

Het totaalresultaat ziet er als volgt uit:

Enkele grote gemeentes die meedoen met SHPV worden direct duidelijk:

– Amsterdam

– Haarlem

– Hengelo

– Enschede

– Utrecht

– Amersfoort

– Den Bosch

– Alkmaar

– Zandvoort

– Almere

– Beverwijk

Voor inzoomen op Amsterdam geeft een bizar overzicht van alle parkeerautomaten momenteel geinstalleerd in onze hoofdstad:

Verdere ideeen

Het lijkt me niet meer dan logisch als dit bestand zijn weg gaat vinden in allerhande apps, bijvoorbeeld in een dienst als ” waar is dichtsbijzijnde parkeerautomaat?” . Wie pakt de handschoen op?