Microsoft – Easter egg in windows8 commercial

Normaal gezien controleer ik veel commercials op facts op het gebruik van Nederlandse kentekens. In deze posting gebruik ik dezelfde blik voor een reclame zonder enig Nederlands kenteken.

Recentelijk ben ik betrokken geweest bij het opleveren van de eerste voertuiginformatie app voor Windows8. Daardoor ben ik de afgelopen tijd op Twitter diverse Nederlandse Microsoft mensen gaan volgen en ook Microsoft Nederland. In de veelvoud van tweets rondom hun nieuwe producten viel mij er 1 tweet specifiek op: “Heb jij de easter egg in onze #Windows8nl commercial al gevonden? #microsoftnl http://fast.to/Py72ci

Aangezien ik graag de speurneus uithang, heb ik uiterst kritisch de commercial “Lenka – Everything at once – NL versie” uitgeplozen. Ik vond daarbij veel rariteiten, maar de paasei heb ik nog niet gevonden… In deze posting mijn bevindingen.

Bewuste commercial

Deze commercial is een vernederlandste versie van de internationale versie. Dit is voor meerdere landen herhaald. Zo zag ik snel op Youtube een Duitse en Filipijnse versie. Zo zijn de personen in ieder geval overal lokaal gemaakt. In Nederland mogen we het doen met Heleen Steen, Niels Blaauwboer, Maria Arts en Paul Suurs.

In de Nederlandse versie zitten een aantal rariteiten:

Rariteit 1

Op de tiles worden data genoemd: Woensdag 8 en 8 sept . De laatste keren echter dat we een woensdag 8 september hadden was in 2010….

NOOT: Adatum is een fictief bedrijf dat Microsoft wel eens gebruikt voor demonstraties. Northwind is een andere bekende…

Rariteit 2

In de tile met weersverwachting zit ook een kleine data logica foutje. Het is 15 graden, terwijl max van die dag 14 graden zou zijn.

Rariteit 3

Een andere rariteit zie je alleen goed bij afspelen video. Op 0:05 van de video zie je de videospeler afgebeeld in pauze-stand, terwijl de video op achtergrond wel degelijk beweegt….

Rariteit 4 en 5

In beeld zitten 2 rariteiten. Vanaf 0:09 komt een reeks van 3 foto’s in beeld. Allereerst staat er boven dit plaatje dat er slechts 1 bestand aanwezig zou zijn. Dat klopt niet met de 3 foto’s (in de internationale versies zie je trouwens iets anders, wel correct staan). De andere rariteit is echter bij de bebaarde man zichtbaar. Tenminste ik vraag me af waar zijn linkerbeen is gebleven….

Rariteit 6

In de email-compose staat een grote vertaalfout: “Berlicht toevoegen”


Rariteit 7

Deze rariteit valt eigenlijk wel mee. In de scene met Bing maps en messenger wordt een datum getoond: 26 oktober. Dit was de wereldwijde datum dat Windows8 beschikbaar was. In buitenlandse versie wordt echter hele andere data gebruikt.

Rariteit 8

Aan einde commercial wordt er vanuit een tile weer uitgezoomd. In HD versies van de commercials kan je bij stilzetten van de beelden zien dat de afgebeelde tiles gewoon de originele Engelstalige versie is incl. weather forecast met Fahrenheit.

NOOT: Image quality valt tegen doordat ik even geen toegang tot HD versie had op moment van maken screenshot.

Vergelijk internationale versie met NL versie

In vergelijking met internationale versie zit er ook in het begin een opvallend verschil. In bijvoorbeeld UK versie zie je ook de witte laptop, maar daar staat het merk nog wel zichtbaar, in NL versie niet:

Easter egg?

Kortom, Windows 8 commercial met 8 rariteiten, maar waar nu de easter egg zit verstopt? Wie helpt zoeken?

UPDATE: Van Matthijs Hoekstra heb ik de volgende hint gekregen: Het staat voor je neus #hinthint.

Daarnaast heeft Jordy Sipkema de easter egg wel gevonden (maar mag/wil daar niet verder over communiceren), maar heeft wel de volgende tip gegeven: verder zit de easter-Egg IN een applicatie. 😉 . In andere tweet heeft hij gezegd: het is geen fout die gemaakt is. Dit is opzettelijk gedaan. Hij valt niet op. #Succes

UPDATE 14-11-2012 de easter egg is gevonden! Voordat ik gisteravond deze posting maakte, heb ik het pad naar het eitje gevonden en vandaag werd ik bevestigd dat dit de paasei is gevonden. Om het spel vooralsnog niet bederven, geef ik een ieder graag mijn hint: “bekijk goed de commercial, en vind de oplossing erbuiten”

Als je het “ei” gevonden hebt, krijg je daar feedback over. Verwacht geen fysieke cadeaus (hoopte ik stiekem toch beetje op vanwege de geheimzinnigheid erover vanuit Microsoft NL), en verwacht ook niet iets wereldschokkends. Gewoon even leuk speurneusverdrijf…

Eén antwoord op “Microsoft – Easter egg in windows8 commercial”

  1. Hi Jasper, leuke blog. Mooi speurneuswerk! De spelfout hebben we ondertussen doorgegeven en die is hopelijk binnenkort aangepast. Het been van de bebaarde man hebben we ondertussen ook teruggevonden 😉

Reacties zijn gesloten.