FOCWA – Eurogarant 2013

FOCWA is een ondernemersvereniging die een aantal specialisaties binnen de voertuigbranche vertegenwoordigt: Vereniging FOCWA Schadeherstel (1400 leden), Vereniging FOCWA Specialisten (750 leden) en CarrosserieNL (250 leden, inclusief de Aanhangwagenbouwbedrijven). FOCWA organiseert voor aangesloten leden een garantstelling voor de juiste (schade)herstel onder de noemer Eurogarant. FOCWA Eurogarant lid te worden en hiermee het Eurogarant certificaat te behalen moeten bedrijven aan strenge eisen voldoen. Ter ondersteuning van dit label heeft FOCWA

In de reclame botst een berijder van een witte Prius tegen een obstakel:

blog-20kzc4-focwa-commercial

Aangezien de C geen geldige letter in kentekencombinaties is, leek me overduidelijk dat dit een speciaal voor deze commercial bedacht kenteken was. Ook in een ander screenshot staan er “ongeldige” kentekencombinaties:

blog-schadeherstel-focwa-commercial

Tot zover niets aparts, totdat ik de website van FOCWA Eurogarant bezocht. Op deze website staat een banner met dezelfde Prius en mijn oog viel op de derde letter uit het kenteken:

blog-20kzg4-focwa-websitel
Screenshot FOCWA eurogarant website

Aangezien de derde letter op een G lijkt, heb ik even kenteken 20-KZG-4 gecontroleerd en deze blijkt inderdaad bij een witte Prius te behoren:

blog-20kzg4-focwa-vwe

UPDATE 18 september 2013: Met dank aan de reactie van Nikolaas Brandjes (die mede verantwoordelijk was voor de shoot van de commercial) heb ik nogmaals de reclame bekeken. Volgens Nikolaas is de schade aan de Prius namelijk digitaal toegevoegd. Met deze wetenschap in het achterhoofd was het geen kunst om deze graffiti van de video-editor te ontdekken. Op verschillende plekje in het shot is de digitale toverstaf namelijk gebruikt:

blog-20kzc4-focwa-commercial-detail

Ter vergelijking, zo ziet de achterkant van een Prius (modeljaar 2013, in ieder geval achterlichtunit is gewijzigd) eruit:

blog-achterkant-prius2013

UPDATE 22 september 2013: Op het Twitter account van een van de makers van de commercial is een foto geplaatst die overduidelijk bewijst dat het kenteken van Prius een G bevat qua origineel:

opname-focwa-commercial

Tevens wordt daar ook het kenteken van de Ford Focus ST duidelijk, namelijk 32-JSV-1. Alhoewel dit kenteken nergens in de reclame zichtbaar is, hebben de makers bij deze bolide het echte kenteken omgevormd naar een ander kenteken: een zwarte Nissan Qashqai

blog-focwa-commercial-ford-focus-32jsv1-vwe

Overigens krijgt de reclame op Twitter veel negatieve reacties. De suggestie dat de commercial kanshebber is op de loden leeuw is al gevallen.

3 antwoorden op “FOCWA – Eurogarant 2013”

  1. Jasper Verweij, je bent een vakman. En het is grappig te zien dat iedereen let op dingen waar hij goed in is. Zo heeft de gefilmde Prius die jij analyseert, nog geen 100 meter gereden en de scheur in de bumper is totaal afkomstig uit de computer. Nul botsing, nul schade. Zulke details worden weer door andere specialisten geanalyseerd. Ieder zijn vak! Prettige dag!

    Nikolaas Brandjes
    Hart Voor De Zaak

Reacties zijn gesloten.