CNG, brandstof in opkomst

Via Twitter kreeg ik de vraag gesteld hoeveel voertuigen met CNG-tanks momenteel rondrijden in Nederland. Gelukkig voor de vrager is deze data achterhalen niet de lastigste karwei en geeft leuke inzichten in de opkomst van deze alternatieve brandstof voor onze heilige koeien. In deze cijferanalyse heb ik diverse dwarsdoorsnedes gemaakt van deze materie.

CNG populariteit

CNG-installaties worden zowel in zware of lichte bedrijfswagens en personenauto’s toegepast. Ik heb nog 1 bromfiets en 2 motorfietsen gevonden, maar deze verder niet in de cijferanalyse meegenomen.

Op dit moment zijn er 7739 gekentekende voertuigen met een CNG-installatie. Deze zijn als volgt verdeeld over de genoemde voertuigsoorten en bouwjaren:

CNG-verdeling-voertuigsoort-bouwjaar

Vooral voertuigen met een datum eerste toelating in de afgelopen 10 jaar zie je veel terug. Als we deze jaren in grafiekvorm neerzetten is duidelijk de groei bij personenauto’s zichtbaar. Opvallend is ook dat nu al na 4,5 maand verder te zijn in 2014 de aantallen van 2013 worden overtroffen voor personenauto’s. Met name veroorzaakt door de Audi A3 Sportback G-tron uitleveringen:

cng-grafiek-2005-2014

Top10 merken bij personenauto’s

Door de eerder genoemde Audi A3 komt dit merk ook met stip binnen op 4 in de top10 merken bij personenauto’s met CNG-tank:

CNG-top10-merken-persautos

Hiermee is de Volkswagen concern (Volkswagen, Audi, Skoda, MAN, Seat) goed voor 47,8% van alle voertuigen met CNG-installaties in Nederland momenteel.

Top25 merk-model

De dominantie van Volkswagen groep is ook duidelijk terug te zien in de top25 merk en modellen:

CNG-top25-merkmodellen

Andere opvallende zaken

In zo’n lijstje vallen altijd een paar zaken op. Deze keer kwamen de glimlachjes bij de volgende zaken:

– 3 Toyota Priussen met een CNG-tank

– VW Phaeton met een CNG-tank

– De oudste auto met CNG-tank (qua registratiegegevens)

– De Harley en Honda motorfiets met CNG

– and last but not least de Porsche 928 CNG die al op diverse evenementen acte-de-presence heeft gegeven

porsche-928-cng

 

2 antwoorden op “CNG, brandstof in opkomst”

  1. Leuk om de stijgingen te zien. Natuurlijk is het heel fijn dat CNG goedkoper en beter is voor het milieu dan diesel of benzine. Wel erg jammer dat het op sommige plekken in het buitenland zeer slecht te verkrijgen is. Hopelijk komt daar verbetering in, anders blijft voor mij diesel toch echt de beste optie.

    1. Ach je kan ook overal problemen zoeken, in Duitsland bijvoorbeeld veel meer tankstations dan hier, verder geen ervaring.

Reacties zijn gesloten.