Mysterieuze Spyker SP11 op Nederlands kenteken

Het gaat niet goed met het voortbestaan van Spyker Cars. De continuiteit van het bedrijf staat onder druk. Dat bracht mij op het idee om eens in het kentekenregister te duiken en alle op kenteken gezette Spykers of Spijkers te achterhalen. Ik vond er uiteindelijk 17, waarvan 9 uit de recente geschiedenis. 8 van deze recente Spykers zijn van het type C8. Er is echter 1 die mij helemaal niet bekend voorkomt: de Spyker SP11. In deze posting een poging om deze vreemde Spyker te duiden.


Overzicht NL Spyker C8

Voordat we verder gaan met de mysterieuze gekentekende Spyker eerst even een overzicht tonen van de C8 exemplaren die Nederland rijk is:

Spyker-C8-overzicht

In de lijst zitten een paar opvallende zaken. Zo is de oudste C8 spyder van Nederland (17-LH-TT) recent van tenaamstelling gewijzigd. Ook valt op dat geen enkele C8 nog bij de eerst tenaamgestelde (in binnenland of buitenland) meer is. Blijkbaar zijn de eerste eigenaren snel uitgekeken op hun bolide.

2 andere Spykers in de lijst vallen ook op. In beide gevallen door vermoedelijke registratievergissingen. Zo is kenteken 49-TH-RF niet op merk SPYKER geregistreerd, maar op de oude naam SPIJKER. Ook is de Spyker die dit jaar is geimporteerd met 4-THN-13 opvallend. Er is volgens mij nooit een V6 in een Spyker gemonteerd.

SP11

Zoals gezegd stond in de lijst met recente Spykers een in 2014 geregistreerde onbekende Spyker. Volgens RDW kentekenregistratie met handelsbenaming SP11. Niet direct een naam die een belletje doet rinkelen.

Dit zijn de kentekengegevens:

Spyker-SP11-details

Opvallend is hierbij direct de datum van registratie. Eind januari 2014 werd namelijk bekend dat Spyker toch niet zou afreizen naar de belangrijkste autoshow voor hun: Geneve. De D8 super sports utility vehicle  zou nog niet klaar zijn voor het grote publiek.

Als we verdere gegevens van deze grijze 6-cilinder Spyker bij RDW opvragen zien we dat deze Spyker 4 zitplaatsen en een wielbasis van 258cm moet hebben. Dat klinkt al meer als de 2013 conceptcar B6 Venator 2+2.

Op de website van Spyker staan de specs van deze conceptcar:

b6-venator-specs

Zowel de wielbasis als gewicht ligt iets boven de specs, maar het zou goed kunnen dat de mysterieuze SP11 een B6 Venator is. De V6 zou namelijk afkomstig kunnen zijn van Lotus.

Eerder dit jaar stond Spyker ook op randje van de afgrond (ze schijnen wel vaker van dit uitzicht te “genieten”) en toen werden de voorbereidingen van een executieveiling voorbereid. Op de kavellijst van destijds werd nergens de bijzondere grijze Spyker genoemd, of in ieder geval in de fotogalerij van Autoblog heb ik niet iets gezien. Het kan ook zijn dat ik iets gemist heb, want ik heb wel sterke vermoeden dat bij de schouwing van Troostwijk deze Spyker aanwezig moet zijn geweest.

Ik vermoed overigens ook dat deze Spyker geschorst is. Hij heeft namelijk geen actuele WAM verzekering. Daarnaast staat er bij de bijzonderheden op de RDW site de volgende cryptische zin: H. Geldigheid vervalt 27-01-2016

Ik denk ook dat deze Spyker weinig Nederlandse asfalt heeft gevoeld. Met de vingers aan 1 hand heb je namelijk genoeg om het aantal spots in iKenteken te tellen van dit kenteken.

Kortom, een raadselachtige Spyker. Wie slaat de spijker op zijn kop?

Update 23 augustus 2016

Het mysterie van deze Spyker krijgt een nieuwe wending. Op 13 mei 2016 heeft de Spyker 8-THH-03 een bijzondere status gekregen in het Nederlandse kentekenregister, namelijk status 34. Deze status heeft officieel de volgende omschrijving:

ongeldig vanwege sloop, uitvoer ZONDER inlevering van deel I (situatie VOOR WVW 1994) of ongeldig vanwege speciale situaties

Niet gelijk denken dat deze SP11 onder de sloophamer is gekomen. Het is namelijk 2016 en dus geldt de situatie van voor wegenverkeerswet 1994 vermoedelijk niet. Status 34 wordt namelijk veelal toegepast bij voertuig waarvan (tijdelijk) het kentekenbewijs ongeldig is verklaar en daarmee ook de goedkeuring om te rijden. Dat zou ook kloppen met de eerdere ontdekking dat deze Spyker voor een bepaalde tijd toestemming had (namelijk tot 27 januari 2016)

Eén antwoord op “Mysterieuze Spyker SP11 op Nederlands kenteken”

Reacties zijn gesloten.