Max – Nederlands merk met minimale levensduur

In 1989 liep ik als 11 jarig jongetje door gigantische hallen in Amsterdam-zuid. In deze hallen werd de AutoRAI gehouden. Ik herinner me dikke rijen voor de stand van Ferrari. Ik was destijds uitermate blij met een foldertje van dit merk. Op dezelfde AutoRAI was echter ook de primeur van een nieuwe Nederlands automerk. Jaren later zou Spyker dat herhalen (alhoewel dit niet helemaal een nieuw merk was). De nieuweling had de naam Max gekregen en het eerste model was redelijk revolutionair: Max Roadster. Het concept van deze roadster was uitgedacht door een voormalig ontwerper bij DAF, Erik Spronk. Ondanks de positieve geluiden die Max op en rond de beurs kreeg, bleek Max toch weinig levensvatbaar. De eerste productiebatch van 50 stuks werd nooit voltooid. De teller stokte bij 17 stuks. Daarnaast werd nog een prototype gemaakt voor een Pickup versie. Uit de failliete boedel schijnen daarna nog 5 stuks geproduceerd/samengesteld. Dat bracht bij mij de vraag: hoeveel van deze Max-jes zijn er nog anno 2015?

Folders AutoRAI 1989

Eind jaren tachtig en begin jaren negentig verzamelde ik autofolders. De gehele collectie bestond uit een aardige stapel. Enkele jaren geleden heb ik enkel de folders overgehouden die bij bijzondere voertuigen horen. De folders van AutoRAI 1989 van Max Roadster hoorden daarbij. Ik heb momenteel 2 folders in mijn bezit:

Deze slideshow vereist JavaScript.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Opkomst en aftocht van Max

Voor de geschiedschrijving over Max is een uitstekend artikel verschenen door Kout Automobiles uit Wieringerwaard. Ik kwam het merk weer op het spoor door digitaal te grasduinen in de archieven van de Koninklijke Bibliotheek. Zodoende kwam ik een krantenknipsel tegen uit het Nieuwsblad van het Noorden dd 26 augustus 1992. In het artikel werd de teloorgang van het bedrijf achter het merk beschreven: faillissement-max-krantenknipsel

Max anno 2015

Volgens de overlevering zijn er in totaal 17 Max-en gebouwd. Na faillissement zijn er nog 6 afgemaakt door andere mensen. Kortom 23 in totaal. Onduidelijk voor mij momenteel is hoe deze verdeeld zijn. Wordt de pick up versie meegeteld in deze telling? In ieder geval is met een druk op de knop het lijstje huidige Max-en van Nederland op het scherm te toveren. Ik kom tot 20 stuks!

Max-register-dd20150211

De Paarse Max met kenteken XG-33-ZD is de oer Max. Dit is de eerste gebouwde Max en werd ook gebruikt op de folders. Nummer 2 tot en met 7 zijn Max-en uit de voorserie als ik de achterliggende unieke gegevens goed interpreteer. De rest is afkomstig uit de C-serie. Onduidelijk voor mij is nog waartussen de 6 Max-en zitten die na faillissement zijn gebouwd, maar mijn vermoeden is dat de Max-en met kentekens afgegeven in 2005 tot deze collectie behoren. Ik tel er in dat jaar echter 7… Wellicht dat mensen die actief zijn op de AXclub.net forum meer licht hierover kunnen laten schijnen.

Het lijkt er dus op dat bijna alle Max-en nog bestaan en met name in Nederland zijn te vinden. Bijzonder voor een merk die maar paar jaar heeft bestaan.

2 antwoorden op “Max – Nederlands merk met minimale levensduur”

 1. hallo,
  Om wat vragen te beantwoorden over deze unieke wagen.
  Om precies te zijn er zijn 17 maxen gebouwd waaronder de pick up door Max Motors in Helmond.
  de 18 e max is particulier gebouwd uit restant onderdelen, deze wagen was buiten beeld geraakt bij het faissement, stond bij de kappen bouwer.
  6 stuks zijn gebouwd vanuit het opgekochte faiisement, maar hebben voor zover bekend geen kenteken daar ze gebouwd zijn na 1987 ( wijziging in de EEG wetgeving maakte dit onmogelijk)
  Van de 17 stuks gebouwd door Max Motors zijn er 16 bekend, de meeste staan op het axforum.
  de onbekende is geexporteerd naar Kenia en uit het zicht.
  2 stuks in Belgie ( 1 rijdend no.3 en no.8 de RAI wagen van 1991 is in restauratie).
  verder hou ik eea. bij op http://www.axclub.net waar de meeste info en historie staat over de Max in twee topic’s.
  veel leesplezier!

  groet, Ruud

  1. Bedankt voor de reactie. Het is mij alleen nog niet duidelijk hoe er dan 20 met merk Max in het kentekenregister komen

Reacties zijn gesloten.