Hoeveel BMW Alpina’s zijn er in Nederland?

Vorige week kwam er via een omweg een simpele vraag op mijn bureau: “Hoeveel Alpina B3 Tourings van nieuwste type rijden er in Nederland rond?”. De vraag bleek afkomstig te zijn van het bedrijf Qoets.nl. Dit autobedrijf had namelijk een bijzonder exemplaar staan. Dit was voor de mannen van Autoblog aanleiding om een rondje om te gaan en daarover een speciale rijtestverslag te publiceren. In deze posting de resultaten van de zoektocht naar de cijfers.

De aanleiding

Alpina B3 Allrad Touring van Qoets.nl (foto overgenomen van Instagram van Wouter Karssen)
Alpina B3 Allrad Touring van Qoets.nl (foto overgenomen van Instagram van Wouter Karssen)

Om gelijk maar het resultaat van de analyse weg te geven: deze zwarte B3 is uniek voor Nederland. Momenteel is er namelijk 1 B3 uit 2014 in Nederland en dat is deze. De machtige KentekenScore van deze bolide ziet er goed uit!

Onderzoeksmethode

Voor het opzoeken van alle Nederlandse Alpina’s is het nodige handwerk nodig. Om de collectie te verzamelen dien je al bij 2 merken in het kentekenregister te moeten kijken: BMW en Alpina. Vooral het zoeken van de Alpina’s onder de BMW’s was veel handwerk nodig. Ook de zintuigen ogen in combinatie met logisch nadenkwerk waren erg bruikbaar. Vooral gelet op omschrijvingen in het veld Handelsbenaming en gelet op kentekens met “ALPINA” in omschrijving of lettercombinatie “B<cijfer>” of “C<cijfer>”.

Daarna werd er handmatig het juiste Alpina modelnummer erbij gezocht. Daarin kwam ik registratie pareltjes zoals deze tegen:

Merk: ALPINA

Model: BMW/ALPINA BIO-3,2

Waarbij ik BIO maar als B10 heb geinterpreteerd.

Resultaat

Op basis van de gebruikte onderzoeksmethode heb ik op deze manier 292 Alpina’s kunnen traceren. Vermoedelijk is het werkelijke aantal hoger, want de Alpina’s uit de beginjaren heb ik niet kunnen ontdekken. Ik verwacht echter dat daarvan een versie in een collectie van een Nederlandse verzamelaar staat.

Verdeling per type

De volgende verdeling per type/model heb ik kunnen maken:

Type Aantal
B10 89
B11 5
B12 8
B3 77
B4 1
B5 12
B6 32
B7 8
B9 4
C1 12
C2 6
D10 8
D3 9
D5 8
Roadster S 6
Roadster V8 Limited Edition 7
Eindtotaal 292

Verdeling per carrosserievariant

Carrosserievariant Aantal
cabriolet 19
coupe 22
hatchback 7
sedan 121
stationwagen 63
Niet geregistreerd 60
Eindtotaal 292

Verdeling per bouwjaar

Alpina-per-bouwjaar

Verdeling per kleur

nav de vraag van Nathan:

Nog extra dwarsdoorsnede gemaakt van de Alpina’s:

Kleur Aantal
BLAUW 126
GEEL 1
GRIJS 47
GROEN 18
PAARS 2
ROOD 17
WIT 9
ZWART 72
Eindtotaal 292

2 antwoorden op “Hoeveel BMW Alpina’s zijn er in Nederland?”

  1. Goeden avond,afgelopen week heb ik bij een schuurvondst een bmw alpina e28 b9 gevonden in redelijke staat. het gaat om nr 423. Omdat dit een originele hollander is,en op kenteken 528i staat is dit denk ik dan een oldenhof alpina? Staan de oldenhof alpina’s ook vermeld in de bestaande lijsten? Mvg P.Klerkx

Reacties zijn gesloten.