Adhoc cijferanalyses week 24-25 2015

Twitter is een mooi medium om snel in te spelen op vragen, actualiteiten of andere vluchtige zaken. Maar net zoals de grap dat je jezelf het beste kan verstoppen op pagina 2 van de Google resultaten, is de attentiewaarde voor een willekeurige tweet snel verdwenen als de klok alweer een paar keer heeft geslagen. En daarmee verdwijnen enkele adhoc cijferanalyses gepubliceerd op Twitter al snel naar de achtergrond. In deze verzamelposting een opsomming van enkele adhoc cijferanalyses uit week 24 en week 25.

Charade bommetjes

In de vorige adhoc cijferanalyse had ik een korte analyse gemaakt van alle Daihatsu Charades in Nederland. Dit leidde tot een verdiepingsvraag: Hoeveel Gtti’s rijden er nog rond?

Voila, hier het antwoord:

SsangYong in Nederland

Op 12 juni zag ik onderweg naar kantoor een SsangYong rijden. Aangezien dit merk geen hoog marktaandeel heeft veroverd in Nederland, is de verschijning van een exemplaar best bijzonder. In ieder geval bijzonder genoeg om even te achterhalen hoeveel er (nog) rondrijden in Nederland.

Uiteindelijk heb ik 4.746 stuks gevonden in het kentekenregister. Uitgezet naar model en bouwjaar krijg je de volgende grafiek:

ssangyong-in-nederland

Aangezien ik van mijn voormalige collega Ronald Kramer weet dat SsangYong zowel als werkpaard op grijs kenteken als vervoermiddel van personen op geel kenteken werd gebruikt, was ik ook geinteresseerd in de verdeling op voertuigsoort:

ssangyong-in-nederland-voertuigsoort

 

Nieuwverkopen naar leeftijdscategorie

Via een omweg stuitte ik in VWE Trendweb op een aantal interessante dimensies. De nieuwverkoop van personenauto’s gaat al maanden erg kwakkelend. Ik vroeg me daarbij af of dit geldig zou zijn voor alle leeftijdscategorien. Dit gaf een aantal opvallende dwarsdoorsnedes.

De groep koper van nieuwe auto’s bevindt zich namelijk in de categorie 65plussers:

Deze groep is demografisch gezien nog steeds groeiend, dus zo raar is dat ook weer niet. Toch vraag ik me af hoeveel dealers hier specifiek op inspelen.

Absoluut gezien ziet de verdeling per leeftijdscategorie er als volgt uit:

nv-persauto-leeftijdcat-2007-2014-abs

Nog beter zichtbaar in de verhouding is dezelfde cijfers maar dan gepresenteerd als een index (2007 diende als index100):

nv-persauto-leeftijdcat-2007-2014-index

Interessant aan de index grafiek is de piek van de categorie 18-25. In 2011 was de periode van belastingvrije A-segment autootjes. Deze werden relatief zeer goed afgenomen door deze groep.

Hoeveel Alfa Romeo’s zijn beetje jarig op 25 juni 24 juni?

Alfa Romeo is aanstaande woensdag 24 juni precies 105 jaar oud. Dit feestje zal het Italiaanse merk opluisteren met de presentatie van een nieuw model. Speciaal voor dit jubileum zocht Kenteken.TV uit hoeveel Alfa Romeo’s zich beetje jarig mogen voelen.

Het kort antwoord is dat dit er op 19 juni 2015 67.849 stuks waren. Verdeeld naar bouwjaren is dat als volgt:

Bouwjaren 1928 – 1989

AlfaRomeoNL_1928-1989

Bouwjaren 1990 – 2015

AlfaRomeoNL_1990-2015

Return of the roetfilter

In een recent verleden was onze overheid sterk bezig met de stimulering van het vergroenen van ons wagenpark. Sommige regelingen zoals de lage bijtelling voor co2 vriendelijke voertuigen bleven meerdere jaren de boventoon voeren, maar andere regelingen waren meer van tijdelijke aard. Zo was er in 2006 en 2007 een stimuleringsregeling voor bezitters van oudere dieselauto’s om deze auto’s van een roetfilter te voorzien.

In de befaamde autobrief2 komt de roetfilter weer terug als item. Dieselvoertuigen met een uitstoot deeltjes onder 5 mg/km hoeven geen toeslag op MRB te betalen. Dit is enkel te halen door toepassing van roetfilterende technieken. Deze zijn ofwel affabriek beschikbaar (voor nieuwere diesels die aan de hogere EURO-normeringen moeten voldoen) of door achteraf een roetfilter toe te passen. Van deze laatste categorie heb ik een analyse gemaakt van aantal dieselende personenauto’s met een retrofit roetfilter:

diesel-persauto-retrofit-roetfilter

Hoeveel Porsche 918 zijn er in Nederland?

Naar aanleiding van het bericht over de laatste Porsche 918 Hybrid die de fabrieksband had verlaten, maakte Autovisie een kleine bloemlezing. Daarin werd ook de stelling geponeerd dat er 15 Porsches op kenteken zijn gezet in Nederland. Deze bewering heb ik even getoetst:

One more thing

Naast adhoc cijferanalyses heeft de site Kenteken.TV ook een kleine update gekregen. Naast voorbereidend werk om het ophalen van laatst uitgegeven kentekens anders in te richten, heeft de tool KentekenScore een kleine update gekregen.

In Nederland is al jarenlang het massa ledig gewicht van een voertuig de basis voor het bepalen van de houderschapsbelasting. In Frankrijk wordt sinds jaar en dag echter cheval fiscal of chevaux fiscaux gebruikt voor de bepaling van fiscaal vermogen. Deze term laat wellicht niet direct een lampje branden op de Eiffeltoren, maar bij het noemen van de term 2CV floepen er ritsen lampen aan op deze landmark. 2CV is namelijk letterlijk een vertaling van het fiscaal vermogen van het wagentje dat hier vooral als lelijk eendje bekend werd.

Cheval fiscal oftewel CV is een berekening van de Franse overheid om auto’s te rangschikken. Hoe hoger de CV hoe hoger de belasting was en is. In de loop van de tijd is de manier van bereken wel aangepast, maar tegenwoordig is er een vast berekening waarin 2 variabelen een belangrijke rol spelen:

  • Vermogen in kW
  • CO2 uitstoot

Laten dat nu net 2 velden zijn die KentekenScore al toepast in allerlei dwarsdoorsnedes. Daarom was het een koud kunstje om de CV te berekenen van alle nieuwe personenauto’s van tegenwoordig:

kentekenscore-cheval-fiscal

Van alle nieuw geregistreerde voertuigen vanaf 1 januari 2014 is er 1 auto die met kop en schouder bovenuit stijgt:

Er zijn natuurlijk altijd bazen boven bazen. Het zal niet verrassen dat de Bugatti Veyron een opperbaas is in dezen:

Overigens heeft 11% van alle nieuwverkochte voertuigen een CV waarde van 3,2:

Zelf je Franse fiscaal vermogen berekenen? Kijk dan op http://www.kentekent.tv/kentekenscore.php