In Nederland zijn talloze websites waarop je op basis van de slimste shortcode van Nederland aka het kenteken een veelvoud aan voertuiginformatie kan opvragen. Hierdoor kunnen zowel kopende als verkopende partijen betere beslissingen nemen, waardoor de mogelijke informatie-asymmetrie minder groot wordt. Mede door het kentekensysteem in Nederland en een ondernemende overheidsdienst hebben we qua voertuiginformatie distributie één van de meest efficiënte voertuigbranches van de wereld. Langzaamaan zie je echter in andere landen ook meer en meer openheid van voertuiggegevens komen. In deze posting een eerste verkenning van openbaar toegankelijke kentekenchecks in andere Europese landen.
Noorwegen
Het Noorse kentekenregister is in handen van de organisatie Statens Vegvesen, in goed Engels ook wel Norwegian Public Roads Administration genoemd.
Kentekencheck op basis van een Noors kenteken (kentekensuggestie):
http://www.vegvesen.no/Kjoretoy/Kjop+og+salg/Kj%C3%B8ret%C3%B8yopplysninger
In de output krijg je basisgegevens, maar ook het volledige Understellsnummer oftewel chassisnummer.
Vegvesen biedt ook een trekgewicht calculator aan (toevalligerwijs loop ik met dit idee ook rond om voor Nederland te realiseren):
http://www.vegvesen.no/Kjoretoy/Eie+og+vedlikeholde/Tilhengerkalkulator
In Noorwegen kan je via SMS ook meer gegevens over de kentekenhouder krijgen. Deze dienst is niet toegankelijk via internet voor zover ik kan nagaan.
Zweden
Ook in Zweden zijn ze vrij uitgebreid in hun informatievoorziening. De officiële site hiervoor is net zoals in Noorwegen van het Ministerie van transport:
https://fu-regnr.transportstyrelsen.se/extweb/
Ook in Zweden waren ze vrij toeschietelijk met publieke data. Zo kon je NAW-gegevens van private personen opvragen. Wegens GDPR hebben ze dit echter enkele jaren dichtgezet. Wel kan je nog steeds op basis van Zweeds kenteken het Identifieringsnummer (oftewel chassisnummer) van het voertuig opvragen. Voer bijvoorbeeld kenteken “YGX515” in als voorbeeld.
Een andere tip voor Nederland is de site car.info. Op deze site kan je naast registratie gegevens opzoeken van Zweedse kentekens meer informatie achterhalen. Zo houden ze ook actief bij hoeveel auto’s geïmporteerd, geëxporteerd en zelfs geadverteerd worden. Ook kan je tellerstandhistorie vrijelijk opvragen. Zo ook van het eerder genoemde kenteken behorende bij een Opel Corsa die toevalligerwijs uit Nederland is geïmporteerd:
https://www.car.info/en-se/license-plate/S/YGX515
Denemarken
Ten zuiden van Zweden en Noorwegen ligt Denemarken. Ook in dit land biedt de overheid transparantie voor haar burgers. Opvallend hierin is dat ze voor iedereen de geregistreerde tellerstanden en de Deense uitkomst van de APK laten zien:
http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk/Sider/resultater.aspx?Reg=AW34100
Ook interessant in dit geval is het feit dat het Deense kentekensysteem aan de eigenaar is gekoppeld. Op basis van chassisnummer of huidig kenteken kan je ook de historisch gebruikte kentekens bekijken.
Net zoals in Engeland en USA kan je als consument voor de koop verifieren of er nog een lening of hypotheek rust op het voertuig. Zowel de uitlener als debiteur wordt hiermee inzichtelijk gemaakt (!)
https://www.tinglysning.dk/tinglysning/forespoerg/bilbogen/bilbogen.xhtml
Commerciële partijen bieden echter ook allerlei diensten aan. Zo kan je op de site van Bilbasen (Deense Marktplaats.nl) ook allerlei gegevens opvragen:
http://www.bilbasen.dk/nummerpladetjek (bijvoorbeeld kenteken AW34100 of ad45933)
Mochten de voorbeeld kentekens niet meer werken (ze blijven niet hele leven bij dezelfde auto), kijk dan op de Marktplaats kopie van eBay: http://www.bilbasen.dk/
Groot-Brittannië
In de UK zijn de kentekengegevens van alle geregistreerde voertuigen al jaren beschikbaar voor hergebruik. Het is daarom geen kunst om een lange lijst van sites en diensten op te sommen. Enkele opvallende voorbeelden:
https://www.taxdisc.direct.gov.uk/EvlPortalApp/app/home/intro?skin=directgov – Government site
https://www.mycarcheck.com/ – opvragen UK kentekengegevens. Van dit soort sites zijn er meerdere over het Kanaal
http://www.carweb.co.uk/ / http://www.e3technical.co.uk – Informatieprovider vergelijkbaar aan VWE
http://www.howmanyleft.co.uk/ – hoeveel auto’s rijden van bepaalde type rond in GB? Gebaseerd op Open data van DVLA.
Ierland
Ook Ierland heeft voor burgers diverse mogelijkheden. Een mooi startpunt is van het Ierse zusje van Carweb UK:
België
In Belgie worden kentekens op naam uitgegeven. Vanwege privacy zijn er weinig gegevens openbaar. Wel biedt de Belgische RDW genaamd DIV een webportaal aan waarop je kan controleren of een kenteken geldig is of niet:
http://www.mobilit.fgov.be/WebdivPub/wmvpstv1?SUBSESSIONID=2618303 (bijvoorbeeld kenteken “9lives”)
Frankrijk
Sinds 2009 heeft Frankrijk een kentekensystematiek, genaamd SIV oftewel Système d’Immatriculation des Véhicules. Sindsdien is het ook mogelijk om bij de Franse overheid tegen aardige kosten een licentie te nemen op een kopie van Franse kentekenregister. Wellicht is het vanwege deze kosten dat er geen openbaar toegankelijke kentekenchecks zijn.
In Frankrijk heb je echter ook een grote partij op het gebied van taxaties net zoals Autotelex in Nederland is. l’argus biedt zowel diensten aan professionele partijen als consumenten. Voor deze laatste groep is de volgende site:
Duitsland
Tja, Duitsland en hergebruik van gegevens is een gevoelig onderwerp. In Duitsland heeft de centrale organisatie KBA geen compleet kentekenregister tot zijn beschikking. In principe heeft elk Kreis zijn eigen registratie systeem. Aangezien data-privacy bij onze Oosterburen een groot goed is, krijgen slecht bepaalde groepen toegang tot het kentekenregister, zoals bijvoorbeeld de brandweerdiensten tbv openknippen voertuigen.
Spanje
volgt later. Spaanse Kenteken.TV versie is hier te zien: http://www.sme-matriculas.es/ Er zijn wel sites waarop je Spaanse kentekens kan controleren, maar dan mag je ook gelijk de inhoud van je portomonnaie verdunnen.
Portugal
op de site Automovel Online kan je een voertuig overschrijven:
Om de diensten af te nemen heb je echter een Cartão de Cidadão nodig, oftewel inwoner van Portugal zijn. Wel is er een online mogelijkheid om zonder authenticatie gegevens op te vragen. Officieel dien je daarvoor te betalen:
https://www.automovelonline.mj.pt/AutoOnline/FrontOfficeController
Het gekke is alleen dat je na invoer van de captcha code en Portugees kenteken (en geen invoer van email en naam) al merk en compleet chassisnummer in beeld krijgt:
Zwitserland
volgt later
Oostenrijk
volgt later
Italië
volgt later, deze ietwat outdated site voor opzoeken in Gestolen register van de Carabinieri is in ieder geval te mooi om te laten liggen:
http://coordinamento.mininterno.it/servpub/ver2/SCAR/cerca_targhe_ing.htm
Daarnaast biedt het Italiaanse blad Quattroruote een betaalde mogelijkheid om taxatiewaarde op te vragen: http://www.quattroruote.it/quotauto/
Polen
In Polen wordt het kenteken- en rijbewijsregister geregistreerd in het systeem genaamd Cepik. Als onderdeel van 2.0 versie van dit systeem kan sinds een jaar voertuighistorie van Pools geregistreerde voertuigen opvragen:
https://historiapojazdu.gov.pl/
Voor het opvragen van gegevens dien je echter zowel kenteken, chassisnummer en datum eerste registratie in te vullen.
Tsjechië
Via een omweg kwam ik op de Tsjechische site van ministerie van transport terecht. Ergens in deze site zitten bestanden verstopt van alle nieuwe registraties. Enkel voorbeeld excelsheets (en Google zoekactie):
Deze site moet ik later nog eens nader bestuderen…In de excelsheets zitten namelijk wel Tsjechische kentekens.. De makkelijkste manier om op deze manier gegevens op te zoeken is door in Google het kenteken in te tikken in combinatie met CZ (van Czech Republic):
https://www.google.nl/search?hl=nl&q=cz+UE403223
Daarnaast biedt de organisatie Cebia met haar product Autotracer een manier aan om op basis van chassisnummer gegevens op te vragen:
https://www.zkontrolujsiauto.cz/Payment/Overview?nl_id_dotaz=7457614&s_vin=TMBJM25J6B3028795
Estland
Last but not least: Estland. Deze Baltische staat biedt ook een soort OVI-anoniem aan. Via deze site kan je echter ook VIN van een auto achterhalen.
2 direct links naar voorbeelden van Estse auto’s:
http://af.ee/vin/Wv2ZZZ2KZ7X006266/
http://af.ee/vin/WDB2021931F755261/
Ik kan me voorstellen dat jullie Ests niet zo denderend is, maar Google translate biedt hulp:
Via deze site kwam ik op de openbare (!) schadeverleden van auto’s in dit land:
https://vs.lkf.ee/pls/xlk/!sysadm.ic_vehicle_history_pkt.show_form –> Vul VIN WDB2021931F755261 in
Daarnaast is er een site in Estland waarmee je verzekeringsdekking kan controleren:
https://vs.lkf.ee/pls/xlk/SYSADM.LK_INFOKESKUS_PKT.kindlustuskate
Internationale voertuigdata verzamelaars
Aangezien hergebruik van overheidsinformatie in steeds meer landen in opkomst is, zijn de laatste jaren veel partijen opgestaan die allerlei internationale bronnen aanmekaar knopen op basis van het unieke identificatienummer van een voertuig.
Enkele voorbeelden van deze (Europese) verzamelaars:
https://www.carfax.eu/nl (oorspronkelijk afkomstig uit USA, vandaar ook mogelikheid om Amerikaanse auto’s te controleren qua geschiedenis)
Bijzonder internationaal alternatief
Dit is ook een bijzondere site http://www.numberplateseek.com/ tik maar een Nederlandse kenteken in /selecteer Netherlands en druk op “Vehicle Current Address”. Je zal verbaasd zijn!
Je kunt Belgische kentekens wel checken of ze nog bestaan etc, zie:
http://www.mobilit.fgov.be/WebdivPub/wmvpstv1
ooit eens via een omweg gevonden 🙂
Wellicht zijn er betere maar hiermee heb je in ieder geval iets.
Interessant dit!
Vraag me alleen wel af, een Tsjechisch kenteken heeft het format 1A2 3456 of 1AB 3456. Hoe kom jij dan bij een format AB123456?
Volgt later??? Duurt wel lang dan 🙁
Ben opzoek naar een Harley die vroeger in bezit was. Rdw meldt dat hij i. 2012 is geëxporteerd. Kan iemand mij zeggen hoe ik hem op VIN nummer kan vinden? Als ik weet welk land ik verder moet zoeken ben ik al heel stuk verder!