Hoeveel Volkswagen diesels rijden er rond in Nederland?

De afgelopen dagen zijn niet de beste dagen voor het grote Volkswagen concern. Dat is waarschijnlijk nog lichtelijk uitgedrukt. De crisis die inmiddels dieselgate is gedoopt, is in alle hevigheid losgebarsten. Aan de ene kant is veel duidelijk, maar aan de andere kant ook nog veel onduidelijk. Het is geheel niet onrealistisch dat deze crisis zich nog op allerlei zal uitbreiden. Van US naar andere werelddelen, of van Volkswagen naar andere merken. In deze posting een aantal dwarsdoorsnedes van de dieselende Volkswagen van Nederland.

Momenteel zijn er in het rijdend wagenpark 473.310 Volkswagens met een diesel motor. Aangezien diesels vooral gebruikt worden voor voertuigen die veel kilometers rijden, is het niet verbazingwekkend deze motoren zowel in de bedrijfswagens als personenauto’s teruggevonden worden:

vw-diesel-nederland-per-voertuigsoort

Noot: in de grafiek is de voertuigsoort Bus buiten beschouwing gelaten. In totaal zijn hiervan 55 geregistreerd.

In de grafiek is vooral de piek in 2011 opvallend. Dit was de tijd dat milieudiesels en masse werden verkocht aan oa particulieren vanwege wegenbelastingvoordelen. 55% van de 2011 registraties personenauto’s in deze categorie zijn Polo’s.

Milieuclassificaties

De discussie in USA gaat vooral over de trucs om bepaalde milieunormen te halen. Daarom is interessant om de verdeling naar milieuclassificatie te bekijken. In dit geval maken we daarvoor gebruik van het veld zoals geregistreerd door RDW.

Personenauto

vw-diesel-persauto-milieuclassificaties

Vooral interessant is de piek van “Niet geregistreerd” in de periode 2005-2006. Ik zal hier verder onderzoek op gaan plegen.

Bedrijfswagen

vw-diesel-bedrijfswagens-milieuclassificaties

3 antwoorden op “Hoeveel Volkswagen diesels rijden er rond in Nederland?”

  1. “De afgelopen dagen zijn de beste dagen voor het grote Volkswagen concern.”

    ik denk dat hier het woordje “niet” is vergeten? ­čśë

Reacties zijn gesloten.