Waar kan je het beste je chassisnummer vinden?

Elke gekentekend voertuig in Nederland dient voorzien te zijn van een uniek identificatienummer. En daarmee bedoel ik niet het kenteken, maar een nog unieker nummer. Dit nummer wordt ook wel het voertuigidentificatienummer of VIN genoemd. Een ander woord is chassisnummer of framenummer. En dat maakt gelijk het doel van dit nummer bekend. Het is bedoeld om onlosmakelijk bij het voertuig op het chassis te zitten, zodat het voertuig geidentificeerd kan worden. Het is dus een soort vingerafdruk. Hiervoor is het wel handig om te weten waar je op het chassis dient te zoeken. Een data-analyse gebaseerd op RDW Opendata geeft inzicht in de populairste plekken hiervoor.

UPDATE 23 oktober 2018:

Snel weten waar chassisnummer zit voor je eigen voertuig?

Op basis van je kenteken kan je dit snel opvragen met de Kenteken.TV dienst PlaatsChassisnummer. Voor personenauto’s wordt daarbij ook een schematische weergave van de lokatie weergegeven:

Definitie voertuigidentificatienummer

In bijlage 1 van de officiele Regeling Voertuigen staat de officiele definitie van het Voertuigidentificatienummer:

een gestructureerde combinatie van tekens die de voertuigfabrikant oorspronkelijk aan een voertuig heeft toegekend en heeft ingeslagen, dan wel dat door de Dienst Wegverkeer is ingeslagen, met het doel om, zonder gebruikmaking van verdere informatie, het voertuig eenduidig te identificeren.

Over dit nummer kunnen we nog blogpostings volschrijven (wellicht op termijn). Deze nummers op zichzelf bevatten namelijk verborgen informatie waar veel mensen geen weet van hebben. Dit wordt ook wel VIN decoding genoemd. Vanwege een ISO-normering zijn tegenwoordig de chassisnummer gestandaardiseerd qua opbouw. Zo kan je aan de eerste 3 karakters afleiden door wie het voertuig geproduceerd is en soms ook waar.

Daarnaast is het nummer een veelgebruikte zoeksleutel om naast het kenteken aanvullende gegevens op te vragen van dat betreffende voertuig. Een voorbeeld van zo’n dienst is SilverDAT VIN informatie in Nederland geleverd door VWE voor professionele gebruikers.

De zoeksleutel kan worden gebruikt om bij de fabrikant bijvoorbeeld nieuwe sleutels te bestellen. Dit is dan ook één van de redenen waarom onze overheid uiterst voorzichtig is met het verstrekken van dit gegeven uit het Kentekenregister. Daarnaast bevat het chassisnummer met de laatste 4 karakters het in Nederland veel gebruikte meldcode. In combinatie met een kenteken zou je daarmee ook vervelende dingen kunnen doen.

Plaatscode chassisnummer

De registratie-autoriteit van Nederland voor voertuigen is RDW. Deze overheidsinstelling is verantwoordelijk voor de toelating van voertuigen op de Nederlandse wegen. Samen met de eigen controleurs heeft RDW diverse extra paar ogen in Nederland die meehelpen om de identiteit van voertuigen te controleren met administratieve gegevens vastgelegd bij RDW.

Het chassisnummer van een voertuig staat vaak minimaal op 2 plekken in een voertuig. Vaak is er 1 versie makkelijk leesbaar. Veel merken hebben dat jarenlang in de voorruit een uitsparing hiervoor gemaakt:

chassisnummer-raam

Andere merken plaatsen een plaatje in de deurstijl aan bestuurderskant die na openen van de deur zichtbaar.

Naast de makkelijk zichtbare plek is er ook een minder zichtbare plek. Professionals hebben via diverse informatiebronnen ter beschikking als ze twijfelen over de lokatie, bijvoorbeeld in SilverDAT calculate:

locatie-chassisnummer-vwgolf

Daarnaast zien deze professionals natuurlijk alledag veel voertuigen en kunnen ze waarschijnlijk blind dromen waar de chassisnummers staan. Overigens staat het chassisnummer ook vaak in de vele technische systemen van een voertuig gecodeerd.

De consument heeft echter niet zoveel mogelijkheden om bij de aankoop de plaats van een chassisnummer te weten en daarmee te controleren. Een actie die een ieder eigenlijk zou moeten doen bij de aanschaf van een nieuw voertuig. Al was het alleen maar om mogelijke problemen later te verkomen doordat ergens in het administratieve proces een tikfout is gemaakt. Zo zijn de letters I, O of Q in de 17 cijferige chassisnummers niet toegestaan, maar toch zijn er talloze kentekenbewijzen waarop dit karakter in het VIN voorbij komen.

kortom, het is handig om te weten waar het chassisnummer staat!

Data analyse plaatscode chassisnummer van RDW

Op basis van de complete RDW opendata set heeft Kenteken.TV een kleine analyse gemaakt van alle plaatscodes chassisnummers van voertuigen. Van de bijna 9 miljoen personenauto’s in deze dataset (actuele voertuigen en geexporteerde voertuigen) zijn er maar liefst 14.633 verschillende plekken te verzinnen waar een chassisnummer zou kunnen staan. De top20 dekt echter 72,45% van het wagenpark af.

De top20 ziet er als volgt uit voor personenauto’s :

Plaatscode % van totaal
op bodemplaat by r. voorzitting 11,46%
midden tegen schutbord onder motorkap 8,65%
op r. schroefveerkoker onder motorkap 7,72%
r. tegen schutbord onder motorkap 7,44%
r. motorruimte 5,68%
r. op schutbord onder motorkap 5,04%
r. op bodemplaat by voorzitting 4,49%
midden op schutbord onder motorkap 2,68%
r. schroefveerkoker 2,36%
r. bodemplaat by voorzitting 1,98%
by bodemplaat r. voorzitting 1,93%
r. schutbord 1,74%
r. kofferruimte 1,68%
op dwarsbalk v. r. voorzitting 1,56%
r. op dwarsbalk in kofferruimte 1,46%
r. dwarsbalk by voorzitting 1,44%
r. in kofferruimte by reservewiel 1,42%
onder r. voorzitting 1,29%
r. voorwielscherm 1,28%
r. voorzitting 1,18%

NOOT: r. betekent rechts, gezien vanuit de rijrichting.

Interessanter is het om deze soms qua taalgebruik ouderwets termen te plotten op een plattegrond van een voertuig. Hieruit blijkt overduidelijk dat je bij een personenauto zeker niet aan de linkerkant op zoek moet gaan naar een chassisnummer. 84,7% bevindt zicht ergens aan de rechterkant. Je hebt aan de linkerkant 0,5% kans dat je een unieke reeks nummertjes en cijfertjes vind op het chassis.

locatie-chassisnummer-persauto

Niet alle omschrijvingen zijn, helaas, te plotten op een plek op het chassis. De omschrijving “by schutbord” doet zeker vermoeden dat het om de voorkant van een auto gaat, maar zeker te weten dat het aan de rechter- of linkerkant is, is hieruit niet te halen. Hetzelfde geldt voor de 7918 voertuigen met cryptische omschrijving r. als enige clou om het chassisnummer te vinden.

18 antwoorden op “Waar kan je het beste je chassisnummer vinden?”

 1. Weet iemand waar kan ik het chassisnummer vinden van een vw polo uit ’92?

 2. Goedemiddag,

  Waar staat het chassisnummer bij een Ford Mustang (Amerikaanse Import) bouwjaar 2012 behalve onder de voorruit

  1. Bij Amerikaanse import voertuigen, en vooral de old-timers, wordt het nummer bij aanvraag van het kenteken door de RDW ingeslagen. Dit kan op diverse plaatsen zijn, maar altijd aan de rechter zijde tot het midden van het voertuig. Bij een mustang schat ik dat het tegen de chassisbalk achter het voorwiel staat.

 3. ik zoek het vin nummer bij een Toyota RAV4 uit 2017.
  Al wel gevonden bij bodemplaat rechter voorstoel.

 4. Waar zit het bij een opel corsa uit 2002? Met vriendelijke groeten, Nico

 5. Weet iemand waar ik het chassisnummer kan vinden van een bmw 850 uit begin jaren negentig

 6. Weet iemand of een Amerikaanse ford escape uit 2014 een chassisnummer heeft ergens in de auto??

 7. Pingback: Nieuwe Bestelauto Kopen: 9 Dingen die je moet checken

Reacties zijn gesloten.