Numbercrunching filemijden initiatief van F*CK de file!

Files.. Bijna elke forens en/of vakantieganger heeft er mee te maken. Onderweg van A naar B hoopt een groep voertuigen zich op waardoor de gemiddelde snelheid daalt. Al jarenlang beweren allerlei experts dat met slechts 5-10% minder verkeer tijdens de spits bijna alle files zijn op te lossen. De ANWB heeft ooit de filevrije dag geprobeerd, zonder succes. Nu is er een nieuw initiatief: F*CK de file. Deze actiegroep heeft geinspireerd op andere landen het idee gevat om op bepaalde dagen bepaalde voertuigen te “weigeren” afhankelijk van hun cijfer- en lettercombinatie op het kenteken. Kenteken.TV liep al langer rond met een cijferanalyse over oneven en even kentekens en greep deze kans voor een stukje (licenseplate)numbercrunching als vervolg op een andere analyse over gebruik van cijfers en letters in kentekens.

F*CK de file

De actiegroep roept via social media allerlei

Op Twitter verscheen onder andere dit bericht en aanplakbiljet:

Als het eerste cijfer op je kenteken zou beginnen met een 1 of 2 dan zou je op maandag de spits moeten mijden. Op dinsdag 3 of 4, op woensdag 5 of 6, etc.

Waar staat eerste cijfer op Nederlandse kentekens het meest?

Het Nederlandse kentekensysteem kent een bepaalde gestandaardiseerde opbouw van 6 karakters, een combinatie van cijfers en letters. De mogelijke combinaties worden ook wel sidecodes genoemd. Op eerste gezicht zou je denken dat het eerste cijfer op een kenteken op alle plekken in het kenteken zou kunnen voorkomen. Niets is minder waar. De grootste kans op het eerste cijfer te vinden is het eerste karakter van het kenteken. Dit wordt wellicht meer duidelijk in de volgende tabel waarin de positie staat van eerste cijfer voor elke sidecode:

Sidecode Positie 1e cijfer
Sidecode 1 3
Sidecode 2 1
Sidecode 3 1
Sidecode 4 3
Sidecode 5 5
Sidecode 6 1
Sidecode 7 1
Sidecode 8 1
Sidecode 9 3
Sidecode 10 2
Sidecode 11 4
Sidecode 12 2
Sidecode 13 1
Sidecode 14 1

Aangezien de Nederlands side voor de voertuigsoorten Personenauto, Bus of Bedrijfsauto niet verder gaat dan sidecode 9 vooralsnog hoeven we voor het opzoeken van het eerste cijfer maar op 3 posities in het kenteken te letten: 1, 3 en 5. Aangezien personenauto’s de grootste voertuigsoort is, en de recentste sidecode voor deze soort 6, 7 en 8 zijn, is niet verwonderlijk dat op de eerste positie de grootste kans is om het eerste cijfer te vinden.

Resultaat

1e-cijfer-kentekenanalye

Per cijfer qua aandeel in het totaal ziet het er als volgt uit:

1e-cijfer-kentekenanalye-perc

Oneven – even

Aangezien zo nu en dan ook de oneven-even discussie bij bijvoorbeeld SMOG oplaait, heb ik gelijk ook even dit geanalyseerd:

1e-cijfer-kentekenanalye-oneven-even

In percentages ziet dat er als volgt uit:

1e-cijfer-kentekenanalye-oneven-even-perc